Ads Top

Νικολακόπουλος: «Κι όμως, μόνο ο Ολυμπιακός, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης!»


Ο Κ. Νικολακόπουλος αποτυπώνει μέσα από το blog του στο Gazzetta το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας του Ολυμπιακού!

Αντί προλόγου: Τον δρόμο έδειξαν οι μικροί με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων! Και οι μεγάλοι ακολουθούν κατά πόδας!


Πραγματικά έλειπε από την πλούσια ιστορία του Ολυμπιακού ένας ευρωπαϊκός τελικός. Και πραγματικά θα λείπει από την πλούσια τροπαιοθήκη του, θέλω να ελπίζω έως τις 29 του μήνα, ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο…

Ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος πήρε ό,τι του άξιζε με την πανάξια τεράστια πρόκριση στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ κερδίζοντας σε δύο παιχνίδια με το εκπληκτικό συνολικό σκορ 6-2 την Άστον Βίλα του Έμερι, μία από τις καλύτερες ομάδες του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος και μακράν πρώτου φαβορί της διοργάνωσης από το ξεκίνημα της! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ασύλληπτης επιτυχίας της ομάδας του Μεντιλίμπαρ, ξέρετε πόσες ομάδες έχουν αποκλείσει ομάδα του Έμερι εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, από τότε δηλαδή που δουλεύει σε Σεβίλλη, Παρί Σεν Ζερμέν, Άρσεναλ, Βιγιαρεάλ και Άστον Βίλα;



Η Λίβερπουλ του Κλοπ τον Μάϊο του 2022 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ: Λίβερπουλ-Βιγιαρεάλ 2-0 και Βιγιαρεάλ-Λίβερπουλ 2-3 (από 2-0!)

Η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε την άνοιξη του 2017 στα πρώτα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ: Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα 4-0 και Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν 6-1!

Η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν την άνοιξη του 2018 στα πρώτα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ: Ρεάλ-Παρί Σεν Ζερμέν 3-1 και Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ 1-2

Μέσα σε πάνω από μία δεκαετία, από το 2013, έως το 2024, διάστημα στο οποίο έχει φτάσει πέντε φορές στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ έχοντας κερδίσει τις τέσσερις, χάνοντας μόνο από την Τσέλσι, τον Έμερι τον έχουν αποκλείσει σε νοκ άουτ παρτίδες (εννοείται ποτέ σε φάσεις ομίλων) μόνο οι Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης κι ο Ολυμπιακός! Και μόνο αυτό το στοιχείο νομίζω τα λέει όλα για το μέγεθος αυτής της επιτυχίας.



Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να προσέξουμε την κοινή συνισταμένη αυτών των αποκλεισμών των ομάδων του Έμερι: τα πολλά γκολ. Με τη Λίβερπουλ το συνολικό σκορ ήταν 5-2, με την Μπαρτσελόνα 6-5, με τη Ρεάλ 5-2 επίσης και με τον Ολυμπιακό 6-2, το μεγαλύτερο σκορ απ΄ όλους! Μοιάζει απίστευτο ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει την πιο εμφατική, και από πλευράς σκορ, πρόκριση επί ομάδας του Έμερι μέσα στη δεκαετία. Αλλά είναι φανερό ότι ο μόνος τρόπος για να αποκλείσεις τον Έμερι είναι να του βάλεις πολλά γκολ!

Να το πάω ακόμη πιο πέρα; Και πριν την χρυσή 10ετία του, όταν ο Έμερι ήταν στη Βαλένθια, από το 2008 έως το 2012, δύο φορές του στέρησε το μπαμ η Ατλέτικο Μαδρίτης, την πρώτη φορά του Κίκε Φλόρες το 2010 και τη δεύτερη φορά του Σιμεόνε το 2012. Βλέπετε από τι υψηλού επιπέδου, ελάχιστες, ομάδες έχει αποκλειστεί αυτός ο προπονητής σε όλη του την καριέρα. Και έρχεται τώρα ο Ολυμπιακός και του έκανε έξι γκολ!!!

Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη έχει φτάσει τώρα στον τελικό μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που ούτε είχε διανοηθεί κάποια ελληνική ομάδα εδώ και 20 και πλέον χρόνια. Κι έφτασε εδώ, σημειωτέον, υπό τις συνθήκες τις οποίες έφτασε, δηλαδή να είναι κόντρα στο σύλλογο η ίδια η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αντιδρά σε αυτά που βλέπει όλος ο κόσμος να γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτός ο Ολυμπιακός, έχοντας ο ίδιος να αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα σε μία διαταραγμένη γι΄ αυτόν σεζόν, κατάφερε μέσα από μία διαδικασία 18 αγώνων σε διάστημα εννιά μηνών (10 Αυγούστου έως 9 Μαίου!) να ξεπεράσει τα εμπόδια της Άστον Βίλα, της πλούσιας Φενέρμπαχτσε, της βέβαιης πρωταθλήτριας Ισραήλ Μακάμπι Τελ Αβίβ, της ήδη πρωταθλήτριας Ουγγαρίας Φέρεντσβαρος, της περσινής δευτεραθλήτριας Βελγίου Γκενκ και των δύο ομάδων της Σερβίας (Τσουκάριτσκι και Τόπολα), αλλά και να παίξει στα τρία μεγάλα παιχνίδια με την Γουέστ Χαμ (2-1, 0-1) και την Φράϊμπουργκ (2-3)!

Σε ένα σύνολο 18 παιχνιδιών, δεν έπαιξε καλά μόνο σε δύο και σε αυτά επειδή αιφνιδιάστηκε χάνοντας 0-2 στο πρώτο δεκάλεπτο (στο 0-5 από την Φράιμπουργκ και στο 1-4 από τη Μακάμπι). Άλλη μία λεπτομέρεια, που δείχνει πόσο άξιζε στον Ολυμπιακό να φτάσει στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ, όπου καλείται να αντιμετωπίσει άλλη μία ομάδα από μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τη Φιορεντίνα, με το πλεονέκτημα των Ιταλών να είναι ότι μόλις πέρυσι είχαν παίξει στον τελικό της διοργάνωσης, χάνοντας στο τελευταίο λεπτό από τη Γουέστ Χαμ…

Για το χθεσινό παιχνίδι τώρα:

Πρώτον, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έδειξε ότι ξέρει να παίζει και άμυνα! Το είχαμε δει στις δύο νίκες (1-0) με τη Φέρεντσβαρος, το είδαμε τώρα όμως και σε άλλο επίπεδο. Ο Τζολάκης ήταν άριστος, κρατώντας για πρώτη φορά το μηδέν στην ευρωπαίκή αυτή πορεία. Οι στόπερ Ρέτσος, Κάρμο ήταν βράχοι.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, μετράει ότι όλη η ομάδα λειτούργησε σωστά αμυντικά, με τους Ελ Κααμπί, Τσικίνιο, Φορτούνη, Ποντένσε να ξεκινάνε την ανασταλτική δουλειά και μάλιστα οι τρεις τελευταίοι να τη συνεχίζουν με πολλές επιστροφές.

Δεύτερον, το σχέδιο του Μεντιλίμπαρ ήταν τόσο απλό, αλλά και τόσο τέλειο! Άλλοτε πρες ψηλά, άλλοτε πίεση στο κέντρο, η ομάδα όμως γενικά να κάνει άμυνα όσο γίνεται πιο ψηλά, οι γραμμές της να είναι κοντά, η ενδεκάδα να είναι συμπαγής, οργανωμένη και να βγάζει επιθέσεις κι αντεπιθέσεις όσο πιο γρήγορα μπορεί να το κάνει. Η φάση του 1-0 κράτησε 24 δευτερόλεπτα, με τον Ρέτσο πρώτα να διώχνει έγκαιρα δύο φορές (!), τον Ρόντινεϊ να δίνει στον Φορτούνη, αυτός να βγάζει με υπέροχη πάσα τον Ποντένσε στην κόντρα επίθεση, τον «κοντό» να σεντράρει προς τον Ελ Κααμπί, αλλά βλέποντας την μπάλα να μην περνάει να «σπάει» αριστερά του στον Κίνι, που όχι μόνο έκανε ένα ένα εκπληκτικό σπριντ, αλλά και μία άψογη σέντρα προς τον γκολεαδόρ Ελ Κααμπί, τον οποίο είδαμε να σκοράρει και με το δεξί πόδι!

Τρίτον, το Καραϊσκάκη έπαιξε κι αυτό μπάλα! Και με το σωστό τρόπο. Αποδοκιμάζοντας σε κάθε επίθεση των Άγγλων και μπιζάροντας κάθε επίθεση του Ολυμπιακού. Και στο τέλος χωρίς να μπει ο κόσμος μέσα, με τους παίκτες να τον ευχαριστούν για τη συμπαράσταση. Μία βραδιά ονειρεμένη.

Άσχετο: Ο Ολυμπιακός πρέπει ήδη από τώρα να ξεχάσει τον τελικό του Κόνφερενς. Έχει να τον δουλέψει από τις 20 έως τις 29 του μήνα. Μπροστά του πρώτα έχει τα τρία μεγάλα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Κι ο Ολυμπιακός είναι τέτοια ομάδα που πρέπει να κτυπήσει νίκες και στα τρία! Κι ό,τι καταφέρει. Θα το δούμε. Είτε παίξει με την πιο βασική ενδεκάδα του (που στην Τούμπα ούτε κατά διάνοια θα συμβεί κάτι τέτοιο), είτε παίξει με τον Αποστολόπουλο από τον υποβιβασμένο Ολυμπιακό Β! Εκπτώσεις από αυτό τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να γίνουν. Όποιος μπορεί, ας τον νικήσει. Είναι απλό.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Μεντιλίμπαρ αν μη τι άλλο μπορεί και σχεδιάζει παιχνίδια, αλλά και μπορεί να παίρνει το μάξιμουμ ακόμη κι από παίκτες που δεν τους υπολόγιζε κανείς. Τον Γενάρη ήταν να φύγουν οι δύο πιο μεγάλοι σε ηλικία παίκτες της ομάδας, ο Γιόβετιτς κι ο Ιμπόρα. Ο Βάσκος προπονητής, όμως, όταν είδε τον Γιόβετιτς σε καλή κατάσταση, τον έβαλε βασικό στα δύο παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε και πήρε από αυτόν ένα πολύτιμο γκολ. Όταν είδε τον Ιμπόρα να ανεβάζει στροφές, τον έβαλε βασικό στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα και πήρε από τον Ισπανό πάρα πολλά πράγματα σε κάθε φάση του παιχνιδιού.

Ο Ιμπόρα χθες, στα 73 λεπτά στα οποία έπαιξε, ήταν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα (!), θυμίζοντας τον Ιμπόρα της Σεβίλλης και της Βιγιαρεάλ. Για να αποδειχθεί ότι ο Μαρτίνες ορθά τον πίστευε, αλλά εκείνος ο σοβαρός τραυματισμός στην αρχή του φθινόπωρου τον είχε αφήσει πολύ πίσω. Ο πανύψηλος αμυντικός μέσος χθες βράδυ έδωσε μία ποδοσφαιρική παράσταση υψηλού επιπέδου, έχοντας σωτήριες επεμβάσεις σε ρόλο 3ου στόπερ, καθαρίζοντας στο ψηλό παιχνίδι, κάνοντας τάκλιν, αλλά και έξοχες ενέργειες, επιπρόσθετα και βγάζοντας υπέροχες πάσες. Πραγματικά θα είναι μεγάλη απώλεια για όσο λείψει.

Τι να συζητάμε, όμως, τώρα. Εδώ ο Μεντιλίμπαρ έκανε τον Κίνι να ανοίγει το σκορ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και να βγάζει ασίστ για το πρώτο γκολ με την Άστον Βίλα!!!

Και για το τέλος ένα Emoji


Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.