Ads Top

«Πως η UEFA έστειλε τη Μακάμπι στον Ολυμπιακό!»


Πώς προέκυψε η πρωταθλήτρια Ισραήλ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League - Τι έκανε η UEFA, πώς χώρισε τις ομάδες σε υπογκρουπ, ποιες ευνόησε

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει πώς προέκυψε η πρωταθλήτρια Ισραήλ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League.




Ήθελα να το γράψω από την επομένη της «κλήρωσης» του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά η επικαιρότητα με πήγε πίσω. Θέλω να αναδείξω πώς προέκυψε αυτό το ζευγάρι. Γιατί έχει κι αυτό το σημασία του...

Ο Ολυμπιακός λοιπόν ήταν στους 10 ισχυρούς της κλήρωσης και δη ως Νο 2 (41,0) πίσω από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ (49,5) στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, μακράν μπροστά από το Νο 3, την Βικτόρια Πλζέν (31,0).

Η ΟΥΕΦΑ αντί να κάνει μία απλή κλήρωση και να είχε από τη μία τους 10 ισχυρούς κι από την άλλη τους 10 μη ισχυρούς, προτιμάει να δημιουργεί τρεις υποομίλους και μέσα από αυτούς να κάνει την κλήρωση. Συνέπεια, βέβαια, είναι να γίνεται ένας ορισμός-κλήρωση.

Με τι κριτήρια δημιουργούνται οι υποόμιλοι; Ένα από αυτά είναι το γεωγραφικό. Έτσι, ο ένας υποόμιλος σχηματίστηκε από ομάδες από την Κεντρική Ευρώπη και πάνω: δηλαδή ισχυρές Πλζέν Τσεχίας (Νο 3), Μάλμε Σουηδίας (Νο 5), Μπόντο Γκλιμτ Νορβηγίας (Νο 9) και μη ισχυρές Ελσίνκι (Νο 13), Νιού Σεντς Ουαλίας (Νο 14), Ζαλγκίρις Λιθουανίας (Νο 16).

Οι άλλοι δύο υποόμιλοι είχαν επικεφαλής την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τον Ολυμπιακό, ως Νο 1 και Νο 2 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, όπως ο υποόμιλος του Βορρά είχε επικεφαλής την Πλζέν ως Νο 3.

Πώς συγκροτήθηκαν οι δύο άλλοι υποόμιλοι, για να έρθουμε εδώ που κυρίως μας ενδιαφέρει;

Ο ένας υποόμιλος είχε ισχυρούς τους Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Νο 1), Γκαραμπάγκ Αζερμπαϊτζάν (Νο 4) και Φερεντσβάρος Ουγγαρίας (Νο 10) και μη ισχυρούς τους Σλόβαν Μπρατισλάβας Σλοβακίας (Νο 12), Λίνκολν Γιβραλτάρ (Νο 17) και Ζυρίχη Ελβετίας (Νο 20).

Ο άλλος υποόμιλος είχε ισχυρούς τους Ολυμπιακό (Νο 2), Λουντογκόρετς Βουλγαρίας (Νο 6), Σέριφ (Νο 7), Κλουζ Ρουμανίας (Νο 8) και μη ισχυρούς τους Μάριμπορ (Νο 11), Ντουντελάνζ Λουξεμβούργου (Νο 15), Μακάμπι Χάιφα Ισραήλ Νο 18) και Σάμροκ Ρόβερς Έϊρε (Νο 19).

Βλέπουμε μία σημαντική διαφορά: ο υποόμιλος του Ολυμπιακού είχε δύο ομάδες παραπάνω, μία ισχυρή και μία μη ισχυρή. Αυτό από τη μία το λες καλό, γιατί οι πιθανότητες να του έπεφτε η πιο δυνατή αντίπαλος, η Μακάμπι Χάιφα, ήταν 25%, αφού ήταν τέσσερις οι υποψήφιοι αντίπαλοι του. Για παράδειγμα, οι πιθανότητες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ να της πέσει στην κλήρωση η Ζυρίχη, πιο δυνατή αντίπαλος στον άλλο υποόμιλο, ήταν 33,3%...

Υποτίθεται ότι η UEFA φτιάχνει τους υποομίλους με όσο το δυνατή μεγαλύτερη ισονομία. Κάτι που όμως επί της ουσίας δεν ισχύει, αφού αυτόματα ευνοούνται οι ομάδες από τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς εκεί οι μη ισχυρές ομάδες είναι σαφώς μικρής δυναμικότητας.



Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο υποομίλους, που καλύπτουν γεωγραφικά κυρίως τη Νότια Ευρώπη και την υπόλοιπη Κεντρική Ευρώπη, βλέπουμε ότι η UEFA έβαλε στους μη ισχυρούς σε κάθε υποόμιλο από μία δυνατή ομάδα (Ζυρίχη και Μακάμπι), από μία αδύναμη (Λίνκολν και Ντουντελάνζε) κι από μία μέτριας δυναμικότητας (Σλόβαν και Μάριμπορ). Κι επειδή στον όμιλο του Ολυμπιακού επιλέχθηκε να μπει και μία ομάδα παραπάνω, μπήκε η Σάμροκ.

Θα μπορούσε, ασφαλώς, να μπει η Ζυρίχη κι όχι η Μακάμπι στον υποόμιλο του Ολυμπιακού. Αλλά εδώ έχει ενδιαφέρον να σκεφθούμε μήπως μέσα στα κριτήρια της δημιουργίας των υποομίλων είναι και η θέση στην κατάταξη της UEFA. Δηλαδή, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι Νο 1 στους ισχυρούς, ενώ ο Ολυμπιακός Νο 2. Άρα, η πρωταθλήτρια Κροατίας έπρεπε να έχει μία καλύτερη τύχη.

Πώς θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να αποφύγει τη Μακάμπι; Να έστελνε η UEFA τη Μακάμπι στον υποόμιλο της Ντινάμο. Αλλά τότε θα έπρεπε να πάει η Ζυρίχη, μία δυνατή, ίσως και πιο δυνατή, ομάδα, στον υποόμιλο του Ολυμπιακού. Το ιδανικό θα ήταν να μην αβαντάρονταν οι ομάδες της Βόρειας Ευρώπης. Διότι, π.χ. όπως μπήκε η Πλιζέν από την Κεντρική Ευρώπη στους ισχυρούς του υποομίλου, θα μπορούσε να μπει στους μη ισχυρούς εκείνου του υποομίλου και η Ζυρίχη, που κι αυτή στην Κεντρική Ευρώπη είναι-όπως και η Σέριφ να μπει στους ισχυρούς και να είχε ο υποόμιλος του Βορρά 4+4 ομάδες, όχι ο υποόμιλος του Ολυμπιακού...

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαν από 3+3 ομάδες οι υποόμιλοι της Ντινάμο και του Ολυμπιακού και η Μακάμπι θα μπορούσε να πάει στον υποόμιλο της Ντινάμο… Ακόμη κι έτσι, πάντως, εάν στα κριτήρια είναι και η κατάταξη, με Νο 1 την Ντινάμο και Νο 2 τον Ολυμπιακό, πιθανότατα η Ντινάμο να είχε τον πρώτο λόγο για να απέφευγε την Μακάμπι.

Για να καταλήξουμε:

Πρώτον, η UEFA, που είναι σαφές ότι θέλει να "ελέγχει" τα πράγματα όσο το δυνατό περισσότερο και να μην τα αφήνει στην τύχη μέσω απλών κληρώσεων, διαμέσου των υποομίλων ευνόησε τις ομάδες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Δεύτερον, ο Ολυμπιακός πρέπει να ανεβάσει πάλι τη θέση του στην κατάταξη της UEFA. Π.χ. μέχρι και το 2020, ήταν πολύ πάνω από την Ντινάμο, η οποία την τελευταία διετία τον ξεπέρασε.

Τρίτον, εάν ο Ολυμπιακός, όπως υποστηρίζει η προπαγάνδα των αντιπάλων του, «υποστηρίζεται» από την UEFA, μέσω του εκεί ελληνικού λόμπι, θα βρίσκονταν ένας τρόπος και δεν θα ήταν στον υποόμιλο με τη Μακάμπι…

Να θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός για δεύτερη στη σειρά σεζόν βρίσκει μπροστά του σε προκριματικό γύρο τον πιο δύσκολο αντίπαλο, πέρυσι τη Λούντογκορετς (εξ ου κι η βασική φωτογραφία του άρθρου) στον γ΄ προκριματικό, φέτος τη Μακάμπι και δη από τον β΄προκριματικό.



Για να αντιληφθούμε τη διαφορά με τους άλλους ισχυρούς της κλήρωσης, η Ντινάμο έπεσε με τη Λίνκολν, η Πλίζεν με το Ελσίνκι, η Μπόντο με τη Νιού Σεντς, η Μάλμε με τη Ζαλγκίρις, η Λούντογκορετς με τη Σάμροκ, η Κλουζ με την Ντουντελάνζ, η Σέριφ με τη Μάριμπορ και η Φέρεντσβαρος με την Σλόβαν.

Κι έμειναν ο Ολυμπιακός με τη Μακάμπι και η Kαραμπάγκ με τη Ζυρίχη…

Άσχετο: Έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη ο Ολυμπιακός για τις μεταγραφές του. Και πάει για περιπτώσεις πραγματικά δύσκολες, για τις οποίες δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι θα του κάτσουν. Το καλό είναι ότι οι εναλλακτικές είναι στο ίδιο επίπεδο.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.