Ads Top

Άσχημα «μαντάτα» για Μπλατ - Τι τον προβληματίζει στο φετινό Ολυμπιακό


Θα καταφέρει να τη βρει την άκρη;
Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τη νικηφόρα πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα απέναντι στον Χολαργό, τα θετικά στοιχεία του απογεύματος αλλά και τα αρνητικά που προβληματίζουν ενόψει του τζάμπολ της Ευρωλίγκας.

Αν το χθεσινό ματς με τον Χολαργό στο ΣΕΦ ήταν για τον Ολυμπιακό ένα παιχνίδι στα μέσα Ιανουαρίου, ανάμεσα σε δυνατά παιχνίδια, ταξίδια και με το κίνητρο σε χαμηλά επίπεδα, η εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου εν μέρει να δικαιολογούταν. Στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος όμως, με νέο προπονητή στον πάγκο και υψηλό κίνητρο για… αποδείξεις, ενόσω η ομάδα ουσιαστικά προετοιμάζεται για μία δύσκολη σεζόν, η καθίζηση απέναντι σε ένα αξιόμαχο, αλλά κατώτερο σύνολο, δεν εξηγείται.

Λειτουργεί μάλιστα και σαν… καμπανάκι ενόψει της παρθενικής δοκιμασίας στην φετινή Ευρωλίγκα κόντρα στην Χίμκι την Παρασκευή στη Μόσχα, όπου ανάλογη εικόνα θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Ασφαλώς για μία ομάδα που τώρα «χτίζεται», θα ήταν σχεδόν αφύσικο να επαναληφθεί η εμφάνιση του εξαιρετικού –πλην της άμυνας- πρώτου ημιχρόνου, όμως το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό, είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εύρεση ισορροπίας. Με το στυλ μπάσκετ που προσπαθεί να εφαρμόσει, τέτοια σκαμπανεβάσματα είναι αναμενόμενα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα, αλλά αν δε θέλει το ξεκίνημα να είναι γεμάτο αρνητικά αποτελέσματα, πρέπει από τη… μέρα να πηγαίνει έστω στο… απόγευμα και όχι κατευθείαν στη νύχτα.

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, στο πρώτο μέρος πέτυχαν 58 πόντους, διότι μοίρασαν 15 ασίστ και έκαναν μόλις 3 λάθη. Στο δεύτερο, η κομβική για το μπάσκετ αναλογία έγινε 6-9, ενώ τα 8/14 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου, έγιναν 2/13 στο δεύτερο, κάτι που μοιάζει βέβαια λογικότερο απ’ όλα τα άλλα ψεγάδια. Η μπάλα δεν έμενε για περισσότερα από 3-4 δευτερόλεπτα στον ίδιο παίκτη, οι λύσεις βρίσκονταν με ευχέρεια, το μενού του επιθετικού πλουραλισμού, πλην του καταπληκτικού Μιλουτίνοφ, είχε Γουίλιαμς-Γκος, Τουπάν, ΛεΝτέι, Τίμα και σταθερά καλό για ένα ακόμα παιχνίδι τον Μάντζαρη και το θέαμα ήταν απολαυστικό.

Στο δεύτερο μέρος, θαρρείς και κάποιος κατέβασε τον διακόπτη, καθώς για την αλλαγή προς το χείριστο, δεν έφταιγε μόνο η γεμάτη ταλέντο και προπονητικό πλάνο ομάδα του Άρη Λυκογγιάννη. Το 12-28 επί μέρους σκορ του τρίτου δεκαλέπτου και το 30-42 συνολικά στην επανάληψη, θα πρέπει αν μη τι άλλο να προβληματίσει. Όπως και οι 13 χαμένες βολές, τα 10 απολεσθέντα αμυντικά ριμπάουντ, αλλά και το γεγονός πως ο Χολαργός σκόραρε περισσότερους πόντους απ’ ότι ο Ολυμπιακός από αιφνιδιασμό, αλλά και μέσα στη ρακέτα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά αν υπολογίσουμε και τα φιλικά προετοιμασίας που οι «ερυθρόλευκοι» πάνε από την Σκύλλα στη Χάρυβδη, κυρίως λόγω της έλλειψης σταθερότητας στην άμυνά τους, που για την ώρα, είναι το μείζον θέμα που πρέπει να διαχειριστούν. 

Και αυτή τη φορά, είδαμε αρκετές περιστροφές μετά την πρώτη αλλαγή ή το πρώτο σκριν για να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να μην αφεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένη, αλλά ο βαθμός επιτυχίας ήταν –τηρουμένων και των αναλογιών του αντιπάλου- σχετικά χαμηλός. Η έλλειψη του Παπανικολάου είναι μία δικαιολογία, όμως η λογική λέει πως κάτι άλλο ετοιμάζει ο κόουτς Μπλατ. Ίσως κάποιες άμυνες «ζώνης» με προσαρμογές, που θα περιορίσουν την κυκλοφορία της μπάλας μέσα στη ρακέτα, όμως και αυτές απαιτούν απόλυτη συνεννόηση που λογικά για την εποχή δεν υπάρχει, αλλά και σκληράδα στις σώμα με σώμα μάχες. 

Στα θετικά, η πολύ καλή εμφάνιση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος έκανε και προσωπικό ρεκόρ καριέρας με 24 πόντους. Φυσικά και δεν θα κριθεί με αντιπάλους τέτοιας δυναμικότητας (αν και μία χαρά αντίπαλος ήταν ο αναγεννημένος Κώττας), όμως δείχνει να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του το περυσινό πολύ κακό τελείωμα της σεζόν και λόγω των τραυματισμών του, είναι πολύ καλύτερα σωματικά, δουλεύει καλύτερα τις κινήσεις του κοντά στο καλάθι και δείχνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει. Είναι εκ των ουκ άνευ να αναφερθεί πόσο κομβική θα είναι η παρουσία του στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, ιδιαίτερα αν δεν πλαισιωθεί με έναν ακόμα, αθλητικό ψηλό. Ο Μπλατ, πάντως, ίσως να έδειξε κάτι, χρησιμοποιώντας τον για αρκετή ώρα (λόγω των γρήγορων φάουλ του Βεζένκοφ) μαζί με τον ΛεΝτέι στο «4»…

ΥΓ.1: Η επιστροφή του Περιστερίου εκεί που ανήκει μόνο χαμόγελα έχει σκορπίσει στους φίλους του αθλήματος Όποιος δεν περίμενε τη νίκη του απέναντι στην ΑΕΚ, μάλλον δεν ξέρει για τι μέταλλο ομάδας μιλάμε, την δυναμική έδρας που διαθέτει, αλλά και τον εξαιρετικό προπονητή που έχει ξανά στον πάγκο της.

ΥΓ.2: Ο Άρης μπορεί να έχει δεκάδες προβλήματα, το ρόστερ του να έχει στελεχωθεί με πιο φθηνά υλικά απ’ ότι αρμόζει στο μέγεθός του, όμως έχει στον πάγκο τον κατάλληλο άνθρωπο για αυτές τις αποστολές. Το «διπλό» της πρεμιέρας απέναντι στο Λαύριο μετά από ήττα με -20 από τον Προμηθέα στο κύπελλο, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βαγγέλη Αγγέλου.

sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.