Ads Top

Ζιλέ όπως λέμε Ορμπάιθ! Ο Ολυμπιακός γίνεται αχτύπητος στον άξονα - Να η επόμενη μεταγραφή!


Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για την τελευταία μεταγραφή των Πειραιωτών, για την επιμονή του Χάσι και το... 13αρι. Ποιο θα είναι όμως το επόμενο μεταγραφικό χτύπημα;

Διατηρώντας την επιφύλαξη μιας μεταγραφής με τις πιθανότητες – άλλοτε πολλές, άλλοτε λίγες – να «πιάσει» ή να μη σμίξει κατά τους σχεδιασμούς με το καινούργιο περιβάλλον, ο Ολυμπιακός, με την προσθήκη του «ειδικού βάρους» (αξίας και εμπειριών) του Γκιγιόμ Ζιλέ, είναι προφανές ότι σχηματίζει για φέτος ένα επιθετικογενές κέντρο.

Έναν άξονα, που για τις μεν αυστηρές ευρωπαϊκές συνθήκες θα αναγκάζεται να διαφοροποιηθεί με ανασταλτική υποστήριξη, ενώ στο Καραϊσκάκη, κυρίως στους εγχώριους αγώνες, θα αποτελεί το εφαλτήριο της διασπαστικής επιθετικής ανάπτυξης προκειμένου να ξεκλειδώνουν αρραγή συστήματα. Σφιχτές άμυνες, στησίματα του αντιπάλου σε… αεροστεγείς συσκευασίες. Σαν τις πρόσφατες, της Παρτιζάν και του Αστέρα Τρίπολης, που «κόλλησαν» τους πρωταθλητές στο «Χι».

Ο Ζιλέ είναι κόφτης, είναι όμως και δημιουργικός, είναι και εκτελεστικός. Διαθέτει ευθύβολο σουτ, ισχυρό δεξί πόδι, που δεν διστάζει να το δοκιμάζει με κάθε ευκαιρία, εκεί γύρω στα όρια της περιοχής, όταν βρεθεί φάτσα απέναντι με την εστία, ενώ τον λες και  σπεσιαλίστα. στα πέναλτι,

Ο Χάσι «χτυπήθηκε κάτω» για δύο μεταγραφές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Του Οφόε και του Ζιλέ. Άλλωστε για κάποιο λόγο η μεσαία γραμμή αποκαλείται «νευραλγικός χώρος» και, βεβαίως, στην Ευρώπη και το ChampionsLeagueτο οτιδήποτε αρχίζει και τελειώνει για μια ομάδα υπό την απαραίτητη συνθήκη να διαθέτει επάρκεια αναστολής και δημιουργίας στο κέντρο.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού – που πρέπει να επισημανθεί ότι έχει κάνει αυτό τον καιρό τον Κοσοβάρο προπονητή να αισθάνεται ως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη, ικανοποιώντας του μέχρι… κόμματος και τελείας κάθε επιθυμία και εισήγηση του, σαν που με κανέναν άλλον προκάτοχο του δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια και, άρα, η μπάλα είναι πλέον στο «γήπεδο» του Μπέσνικ Χάσι για να… τη βάλει γκολ… - έδωσε επίμονο, χρονοβόρο και κοστοβόρο αγώνα για να ντύσει στα ερυθρόλευκα (ειδικά) τους Οφόε και Ζιλέ.

Συνθέτοντας πλέον μια πρωτοφανή πληρότητα, με… παζλ εναλλακτικών λύσεων στη διάθεση του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. Σκεφθείτε μάνι-μάνι, ότι με τριάδα λ.χ. Ζιλέ-Οφόε, Φορτούνη, μένει εκτός 11άδας ο Ρομαό, θα ψάχνεται να «τρυπώσει» όταν αποθεραπευθεί ο Παναγιώτης Ταχτσίδης (προσωπικά του αναγνωρίζω πολλά θετικά και τον υπολογίζω ως σημαντική λύση κάπου στην πορεία της χρονιάς), παίζουν μεταξύ πάγκου και εξέδρας οι Σιώπης, Ζντιέλαρ και… δεν υπάρχει πουθενά σίγουρα ο Μάρτινς, ο οποίος στον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό θα ήταν η αφετηρία της σύνθεσης της ομάδας!

Κάπου έλεγαν με απορία, τι τον θέλει ντε και καλά αυτόν τον Ζιλέ στα 33 χρόνια του!  Ο Χάσι έκανε σαν… ερωτευμένος με τον Βέλγο διεθνή. Και ως γνωστό… ο έρως χρόνια δεν κοιτά!

Όλοι θυμόμαστε ότι στο Φάληρο τα ίδια έλεγαν ορισμένοι, όταν ο Ερνέστο… κυλιόταν στα πατώματα για να του φέρει permareperterraο Μαρινάκης τον Πάμπλο Ορμπάιθ.Κι όταν ο Βάσκος «εγκέφαλος» του παιχνιδιού του Ολυμπιακού από την πρώτη υποδοχή της μπάλας από την άμυνα, το ένα καλοκαίρι ήρθε και το άλλο έφυγε για την Ρούμπιν Καζάν, έπεσε «μαύρη πλερέζα» στην εξέδρα, στο λιμάνι!

Ο Γκιγιόμ Ζιλέ είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και, συνάμα, «παλιοκαραβάνα» στα γήπεδα, που παίζει σπουδαίο ρόλο. Που την θέλεις, τη χρειάζεσαι για να συνδυάσει και να φιλτράρει τα νιάτα και το ενθουσιασμό της υπόλοιπης ομάδας. Ιδίως υπό τους ανηλεείς ευρώ-κραδασμούς.

Διάβαζα στο παλμαρέ του, ότι «κουβαλάει» στην καριέρα του 330 αγώνες με την Άντερλεχτ μετρώντας 62 γκολ και 40 ασίστ, 63 αγώνες με τη φανέλα της Ναντ με 5 τέρματα, 57 με Γκεντ με 4 γκολ και 4 ασίστ, 44 με Μπαστιά με 3 γκολ και 2 ασίστ και 30 με Έουπεν και 14 τέρματα.

Προσθέστε στους εντυπωσιακούς αυτούς αριθμούς του ξανθομάλλη μέσου, ότιαπό το 2005 ως τώρα έχει «παραγεμισμένες» σεζόν με μ.ο. κάπου στα 30 ματς και παραπάνω!

Και δεν είναι βιαστική η απόφαση του Χάσι να τον δηλώσει κατευθείαν στη λίστα για τις αναμετρήσεις με τη Ριέκα, αφού ο Ζιλέ είναι από αυτούς – τους περισσότερους εκ των φετινών μεταγραφών – που παίρνουν με τη μία φανέλα βασικού και κατόπιν… στο σπίτι για πλύσιμο για το επόμενο ματς.

Το «13άρι» και το… υποδεκάμετρο τρόμου

Θα είναι το «13 το καλό», το… γουρλίδικο για τους ερυθρόλευκους και όχι εκείνο το «λίγο» και…γκαντέμικο του Κροάτη Ιβάν Ρέζιτς, που τον Δεκέμβριο του 2006 ο Ντούσκο που είχε κάνει τη μεταγραφή-«ανακάλυψη», είχε και τη «φαεινή ιδέα» να τον περάσει αλλαγή στο ματς του «Άνφιλντ» στο 70ο λεπτό και το 1-1 πρόκρισης με την Λίβερπουλ στο τελευταίο ματς των ομίλων να μετατραπεί στο οδυνηρό 1-3 και τον (πρωτοφανή) αποκλεισμό του Ολυμπιακού σε ισοβαθμία 10 πόντων!



*** ΕΚΕΙΝΟΣ ο αποκλεισμός είχε το δεύτερο δυνατότερο χτύπημα για τους φίλους του Ολυμπιακού στο «υποδεκάμετρο του πόνου», μετά τον διαβολεμένο αέρα του ΟΑΚΑ και τα «σσσσσσσσ» του Αντόνιο Κόντε…

Έρχεται (και) ο φορ κρούσης

Στο ερώτημα τώρα, αν ο Μπέσνικ Χάσι επιθυμεί πραγματικά την απόκτηση ενός σέντερ φορ περιοχής, ογκωδέστερο και επιβλητικότερο σαν σωματότυπο από τους Εμενίκε και Μπεν (τον Ανσαριφάρντ ούτε που τον αναφέρω αφού ούτε κορυφή είναι η θέση του, ούτε και ο προπονητής «τρελένεται» μαζί του από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας και το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει καθόλου στο δυναμικό), δεν είμαι στο μυαλό του τεχνικού του Ολυμπιακού, αλλά νομίζω πως η απάντηση είναι «ναι».

Βάση επιβεβλημένων αναγκών το λέω. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.

Εντάξει, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ξεπερασμένα τα βαριά φορ, οι «φουνταριστοί», αυτοί οι παλιότερης κοπής επιθετικοί κρούσης που τους αποκαλούσαν «τανκ» τα πρωτοσέλιδα και το δέος… σκόρπιζε τριγύρω από το περίπτερο που ήταν κρεμασμένες οι εφημερίδες.

Ωστόσο κι αυτοί χρειάζονται και κάποιες φορές παραπάνω από τους ευέλικτους, κινητικούς, δραστήριους, τους «μέσα και έξω» από το κουτί γητευτές του γκολ.

Δεν είναι αναγκαία συνθήκη να παίζεις αναχρονιστικά με γιόμες και καμινάδες για να πρέπει να έχεις στο γήπεδο και ένα πιο βαρύ σέντερ φορ που θα τον νιώθουν και μόνο με το εκτόπισμα του οι αντίπαλοι κεντρικοί μπακ.Οι Μπεν, Εμενίκε ταιριάζουν πιο πολύ σε παιχνίδι ανοιχτό, με αραιά τις γραμμές του αντιπάλου.

Σε φουλ θωράκιση, με όλο το… χαμό πίσω ταμπουρωμένο, όταν το γκολ θα το χρειάζεται ο Ολυμπιακός αλλά δεν θα έρχεται και ο χρόνος θα γίνεται πιεστικότερος, ένα σέντερ φορ τύπου Τζούρτζεβιτς – μην κολλήσετε τώρα, όχι οπωσδήποτε ο παίκτης της Παρτιζάν – που θα απασχολήσει, θα κάνει, θα… ράνει μέσα στην περιοχή και θα ανοίξει διόδους για τους άλλους, τραβώντας πάνω του έναν και δύο στόπερ, είναι χρήσιμο να υπάρχει στο ρόστερ.

Και έχω τη βεβαιότητα ότι θα είναι αυτή ακόμα μία φετινή μεταγραφή από την ώρα που όλα θα πάνε καλά με τη Ριέκα και οι γνώριμες πόρτες των Ομίλων θα ανοίξουν για τους πρωταθλητές…

sportdog
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.