Ads Top

Τα οικονομικά του Ολυμπιακού στη φόρα - Έσοδα, έξοδα... τα πάντα όλα!


Η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη το καλοκαίρι, σχετικά με τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας και τις αποχωρήσεις, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την οικονομική πορεία του συλλόγου.


Τα οικονομικά δεδομένα της λειτουργίας του κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-16 παρουσίασε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι αρνητικά κατά 8,6 εκατ. ευρώ. Στα θετικά στοιχεία η σημαντική αύξηση των λειτουργικών εσόδων και η μικρή μείωση των εξόδων. Όλες οι λεπτομέρειες.




Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του κράτους δημοσιοποίησε την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την οικονομική της λειτουργία τη σεζόν 2015-16 (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016), στην οποία εμπεριέχεται ο ισολογισμός και η αναλυτική έκθεση για τα οικονομικά. Πρέπει να τονίσουμε ότι σαν επιχειρηματικός όμιλος, ο Ολυμπιακός περιλαμβάνει την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και το 83,58% της εταιρείας «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.», η οποία ελέγχει την εμπορική διαχείριση του σήματος της ομάδας καθώς και την εμπορία προϊόντων μέσω των καταστημάτων.
Το τελικό συμπέρασμα είναι πως η σεζόν δεν ήταν οικονομικά καλή για τους «Ερυθρόλευκους», γιατί ο Όμιλος είχε ζημία μετά φόρων ύψους 8,6 εκατ. ευρώ. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν προχώρησε σε πωλήσεις πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών (από 30 εκατ. σε 14 εκατ.), με αποτέλεσμα τα συνολικά ετήσια έσοδα να μειωθούν από 82 εκατ. σε 74,2 εκατ. Την ίδια ώρα, τα έξοδα μειώθηκαν από 82,9 εκατ. σε 80,8 εκατ. όπως βλέπετε η διαφορά ανάμεσα σε τζίρο και δαπάνες είναι -6,6 εκατ. που μετά την επιβολή του φόρου μεταφράζεται σε ζημία 8,6 εκατ. ευρώ.

Παρά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς και το γεγονός πως την τρέχουσα σεζόν η ομάδα δεν μπήκε στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει ανησυχία τόσο γιατί στα ταμεία υπήρχαν χρήματα από τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις όσο και γιατί η διοίκηση της ΠΑΕ προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφτούν οι όποιες «τρύπες».Τις μετοχές του Ολυμπιακού κατέχουν η ABISSO HOLDINGS LTD, εταιρεία που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης (15%), ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός (ο νόμος ορίζει πως κατέχει το 10%) και διάφοροι άλλοι μικρομέτοχοι (3,5%).

Αν θέλουμε να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην εκτός μετεγγραφικού παζαριού επίδοση του Ομίλου, που για τα περισσότερα κλαμπ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αφού οι μετεγγραφές είναι απρόβλεπτος τομέας, βλέπουμε πως υπήρχε σημαντική αύξηση των λειτουργικών εσόδων από 52,2 σε 60,4 εκατ. ευρώ. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των χρημάτων που από το 2015 μοιράζει η ΟΥΕΦΑ στις ομάδες που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Ολυμπιακός εισέπραξε 34 εκατ. για τη συμμετοχή σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, έναντι 26,9 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το «ερυθρόλευκο» μάρκετινγκ έκαναν πολύ καλή δουλειά αυξάνοντας τα εμπορικά έσοδα (χορηγίες και διαφημίσεις) από 9,3 σε 12,7 εκατ. Περίπου ίδιες ήταν οι απολαβές από την τηλεόραση (6,4 εκατ.), ενώ σημαντική μείωση καταγράφηκε στις εισπράξεις από τα εισιτήρια (μεγάλη μείωση των τιμών στα διαρκείας) που από 8 εκατ. τη σεζόν 2014-15 έφτασαν πέρυσι τα 6,4 εκατ.

Πάμε και σε κάποια από τα λειτουργικά έξοδα του Ολυμπιακού. Ο σύλλογος πλήρωσε για τους ποδοσφαιριστές του (μισθούς, ασφάλιση, μπόνους, κλπ) 28,7 εκατ. ευρώ, ποσό κατά περίπου 1 εκατ. μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι 165 υπάλληλοι του Ομίλου στοίχησαν περίπου 10 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης είναι μειωμένο. Στα 25 εκατ. ευρώ έκλεισαν τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται από τη διεξαγωγή των αγώνων στο «Γ. Καραϊσκάκης», έως τα έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων, τις μετακινήσεις της ομάδας, κλπ.

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και η έκθεση όπου υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση του Ολυμπιακού βρίσκονται ΕΔΩ. 

Πηγή: sportandbusiness.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.