Ads Top

Βόμβες Γκόντζου: "Ξεφτίλα για ΠΑΟ, έγινε Ολυμπιακός - Βάλτε σε κλουβί Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλο - Απαγορεύεται να παίζει ο Λέτο"!


Ο γνωστός ρεπόρτερ Παναθηναϊκού σχολιάζει την φετινή σεζόν και εκπλήσσει με τις ατάκες του για Μπεργκ, Ζέκα, Λυμπερόπουλο και Στρματασόνι. Ποια η σύγκριση με το Λιμάνι;


Mε τον άνθρωπο που παρακολουθεί για δεκαετίες το ρεπορτάζ τού Παναθηναϊκού και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο "τριφύλλι", τον δημοσιογράφο Κώστα Γκόντζο, μίλησε ο SportDog για τη μέχρι στιγμής φετινή πορεία του Παναθηναϊκού.




Τα λάθη της διοίκησης, ο Στραματσόνι που απέτυχε κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούσε, ο χάλια καλοκαιρινός σχεδιασμός, το αντιπαναθηναϊκό περιβάλλον του Αλαφούζου, ήταν μερικά από εκείνα που σχολίασε ο Κ. Γκόντζος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Μπεργκ που πρέπει να αποκτήσει διάρκεια, στον Λέτο που απαγορεύεται να παίζει μπάλα, αλλά και στην έλευση των Μαρίνου Ουζουνίδη και Νίκου Λυμπερόπουλου στον Παναθηναϊκό και με ποιον τρόπο μπορούν να πετύχουν στην ομάδα.


Κώστα, πώς βλέπεις τη φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό;

"Ο Παναθηναϊκός είναι από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που έχουν τελειώσει ήδη τη φετινή σεζόν και ετοιμάζονται για την επόμενη. Αυτό είναι ρεκόρ. Το κάνει για τρίτη σεζόν. Πέρσι τέτοια εποχή είχε έρθει και ο Στραματσόνι, με 9 μεταγραφές τον Γενάρη και άλλες 10 το καλοκαίρι. Βρέθηκε στην ίδια θέση με πέρσι, αλλά κατάφερε από σπόντα να μείνει στο Κύπελλο. Η χρονιά του, με βάση τον στόχο τού πρωταθλήματος και την ευρωπαϊκή πορεία που είχαν πει, είναι αποτυχημένη στα όρια του εξευτελισμού".


Άλλη μία χρονιά εκτός πρωταθλήματος από νωρίς και από σπόντα εντός Κυπέλλου.

"Δεν ήταν έκπληξη αυτό το γεγονός. Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Παναθηναϊκός, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που είδαμε. Υπήρχε πλήρης παραλογισμός, γιατί είχε για προπονητή έναν μάνατζερ, που ψώνιζε από το γραφείο που συνεργαζόταν. Έγιναν κινήσεις που φάνηκαν ότι ήταν άρπα κόλλα. Χωρίς να κοιτάζουν ανάγκες σε θέσεις, το είδος των παικτών κ.λπ. Πήρε 10 παίκτες το καλοκαίρι, γέμισε μεσοεπιθετικούς και στόπερ και στη ουσία τον Γενάρη ψάχνει μεσοεπιθετικό και στόπερ. Επίσης, αγνόησε εντελώς τα χαφ του και τα πλάγια μπακ. Αλλά η μεγαλύτερη ζημία έγινε στο πώς παρουσιάστηκε όλο αυτό, γιατί βγήκε προς τα έξω ως ο φοβερός και τρομερός σχεδιασμός, ως το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών κ.λπ. Και παράλληλα μεγάλες κουβέντες ότι η ομάδα είναι φαβορί για το πρωτάθλημα και θα φτάσει ψηλά στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να παίρνει παίκτες από τα αζήτητα, γιατί νομίζει ότι είναι πιο οικονομικά έτσι. Αλλά είναι πιο ακριβά τελικά, γιατί μετά από τρεις μήνες ψάχνει άλλους για να τους αντικαταστήσει. Πληρώνει ακόμα τον Βέμερ, τον Ταυλαρίδη και μήπως πληρώνει ακόμα και τον Πράνιτς. Έφερε παίκτες που είχαν βεβαρημένο ιστορικό τραυματισμών, άλλοι ήταν στο φίνις της καριέρας τους και δεν είχαν ομάδα και άλλοι που δεν μάθαμε ποτέ για ποια θέση ήρθαν. Όπως ο Γουακάσο που ήρθε ως μεσοεπιθετικός (το παιδί είναι, ίσως, η καλύτερη μεταγραφή) και τελικά έγινε εργαλείο για μία σειρά από θέσεις. Ο Παναθηναϊκός όμως πάλι δεν βάζει μυαλό, γιατί  ενώ έχει έναν σοβαρό άνθρωπο στον πάγκο του πια, χρησιμοποιεί πάλι το ίδιο φάρμακο: Μεταγραφές και επικοινωνία".

Βατερλώ και στην Ευρώπη φέτος, ειδικά για μία ομάδα που ήταν συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή καταξίωση.

"Η Ευρώπη ήταν Βατερλώ και με τη θεωρητικά καλή ομάδα, με Σισέ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνη, που μέτρησαν μόνο τις δύο νίκες με τη Ρόμα. Αυτός ήταν ο απολογισμός. Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός από τη πολυμετοχικότητα και μετά άρχισε να λειτουργεί όπως ο Ολυμπιακός. Αυτό που είχε πει κάποτε ο Κάτανετς στον Ολυμπιακό, για την ψύχωση κατάκτησης του πρωταθλήματος, το έκανε και ο Παναθηναϊκός. Αυτό που έγινε φέτος είναι πταίσμα μπροστά σε εκείνο που είχε γίνει με την πολυμετοχικότητα και δεν περάσαμε τη Σταντάρ Λιέγης (χρησιμοποιήθηκαν αναπληρωματικοί), για να είναι ξεκούραστοι εναντίον του Αστέρα Τρίπολης. Ο Παναθηναϊκός φέτος απλώς ολοκλήρωσε μία τραγική τετραετία στην Ευρώπη. Το ότι ο Παναθηναϊκός κατάφερε από τη 13η θέση να καταρακυλήσει κάτω από την 130η, αυτό πρέπει να χρεωθεί σε όλο αυτό το σύστημα που αποζητούσε την απελευθέρωση του Παναθηναϊκού, για να έρθει άλλη μέρα. Ήρθε λοιπόν η άλλη μέρα και αποδείχτηκε μούφα".

Το σχόλιό σου για τη θητεία του Στραματσόνι;

"Δεν απέτυχε σε σχέση με αυτά που μπορούσε να κάνει: Αυτά μπορούσε, αυτά έκανε. Τι ήξερε;  Να κάνει μεταγραφές, με βάση το γραφείο μάνατζερ που συνεργαζόταν. Για το γεγονός ότι τον στήριξαν στον Παναθηναϊκό και του έδωσαν υπερεξουσίες και παρίσταναν τη στρουθοκάμηλο, δεν φταίει ο Στραματσόνι. Αλλά είχε φανεί τι μπορούσε να κάνει από τους πρώτους έξι μήνες που ήταν εδώ. Το εγκληματικό ήταν που τον κράτησαν το καλοκαίρι. Κάποια στιγμή να μας πούνε εκείνοι που τον υμνούσαν, για ποιόν λόγο τον εμπιστεύτηκαν και τη νέα σεζόν. Αυτό κάνει πάντα ο Παναθηναϊκός, λειτουργεί επικοινωνιακά".

Τώρα στην ομάδα υπάρχουν νέα πρόσωπα, οι Ουζουνίδης και Λυμπερόπουλος. Τι πιστεύεις για την παρουσία τους;

"Αμφότεροι θα έχουν τύχη αν καταφέρουν να κρατήσουν μακριά όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τις εξελίξεις στην ομάδα. Και δεν εννοώ μόνο τον Αλαφούζο. Αλλά ένα ολόκληρο σύστημα που είναι προίκα από την πολυμετοχικότητα. Ένα σύστημα που ασκεί ένα περίεργο είδος εξουσίας, μέσω ΜΜΕ, οργανωμένων οπαδών και των αφανών συμβούλων του Αλαφούζου. Αν ο Μαρίνος πράξει όπως θέλει, θα είναι αλλιώς. Γιατί έχει εύκολη δουλειά, από την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τα πάει χειρότερα από τον Στραματσόνι. Αλλά θα είναι λάθος αν ο Ουζουνίδης πάει στη λογική τού να φέρει παίκτες και να αλλάξει αυτούς που έχει τώρα. Δεκέμβρη μήνα δεν το κάνεις αυτό. Ο προπονητής θα κάνει τη διαφορά με το ίδιο υλικό, εκεί θα δείξει τη μαγκιά του".


Για τον Λυμπερόπουλο;

"Το μόνο ερωτηματικό που έχω για τον Νίκο, είναι ότι το παιδί δουλεύει και σαν μάνατζερ. Αν ξεχάσει αυτή την ιδιότητα, ότι εκπροσωπεί παίκτες κ.λπ. και δουλέψει ως τεχνικός διευθυντής με σχέδιο και πλάνο τουλάχιστον διετίας, έχει πιθανότητες να πετύχει. Αλλά αν λειτουργήσει ως Στραματσόνι εσωτερικού, θα αποτύχει και αυτός. Πρέπει να λειτουργήσουν δεμένα μεταξύ τους Λυμπερόπουλος - Ουζουνίδης, απομονωμένοι και αν είναι δυνατόν μέσα σε γυάλινο κλουβί".

Πάμε στα πρόσωπα: Μπεργκ, Ιμπάρμπο, Λέτο.

" Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει μία ιδιομορφία και είναι αποτέλεσμα της μεταγραφικής πρακτικής του: Έχει στην ίδια θέση δύο ή τρεις παίκτης του 1/2 ή του 1/4. Και θέλει και οι τρεις μαζί βγάλουν ένα 90λεπτο. Ο ένας να παίζει 70 λεπτά, ο άλλος 20 λεπτά κ.λπ. Ο Μπεργκ πρέπει να αποδείξει μέσα στο γήπεδο ότι το 1 εκ. ευρώ το βγάζει σε διάρκεια. Δεν συζητάμε ότι είναι κλάση και αξία ο άνθρωπος, αλλά δεν έχει διάρκεια. Πέρσι και πρόπερσι έκανε 2,5 μήνες σεζόν. Φέτος τα ίδια. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη να παίξει γεμάτα στα 3/4 της σεζόν. Ο Λέτο απαγορεύεται να παίζει μπάλα, αλλά έχει την κλάση και το ταπεραμέντο να τα καταφέρει και είναι καλύτερος από αυτούς που αντικαθιστά. Ο Ιμπάρμπο είναι αυτός που ήταν πριν έρθει. Αν στον Παναθηναϊκό δεν γνώριζαν τι μπορεί να κάνει, δεν φταίει αυτός. Ανακατεύει τις άμυνες, δεν σκοράρει, δεν συμμετέχει και πολύ στο παιχνίδι. Αυτό ήταν και πριν. Στον Παναθηναϊκό κάνουν ένα λάθος, ανεβάζουν την ομάδα στα ουράνια και όταν οι παίκτες κάνουν ό,τι πραγματικά μπορούν, στους στήνουν στον τοίχο και λένε ότι είναι αδιάφοροι, ανίκανοι κ.λπ. Όταν παίρνεις Fiat και του λες να τρέξει όπως η Mercedes αλλά δεν τα καταφέρνει, μετά πηγαίνεις να σπάσεις τα τζάμια και να κάνεις γυαλιά καρφιά το Fiatάκι κατηγορώντας το γιατί δεν μπόρεσε να συμπεριφερθεί σαν Mercedes; Αυτό κάνει ο Παναθηναϊκός: Δημόσιο δώσιμο σε μία σειρά παίκτες του, που τους δίνουν βορρά στον κόσμο για να εκτονωθεί".


Πιστεύεις ότι είδαμε κάτι παρόμοιο και με τον Ζέκα τις προηγούμενες ημέρες;

"Τον Ζέκα τον έκαναν σημαία, τον έκαναν Έλληνα για να παίξει στην Εθνική κ.λπ., αλλά είχε συγκεκριμένα στάνταρ, είχε όρια, δεν μπορεί να τα υπερβεί. Επειδή δεν μπορεί να τα υπερβεί καθόμαστε τώρα και τον βρίζουμε; Δεν λύνει κάτι αυτό. Ούτε είναι θέμα ότι λείπει κάποιος παλαίμαχος από τα αποδυτήρια όπως λένε. Σε ποιον να μιλήσει ο παλαίμαχος, στους δύο Έλληνες που έχουν απομείνει στην ομάδα; Ας πάρουν έναν παλαίμαχο από τη μεικτή κόσμου, αν θέλουν κάποιον για αυτή τη δουλειά. Αυτό που βγάζει η ομάδα στο γήπεδο, είναι το μοντελό του Παναθηναϊκού και στη διοίκησή του. Αν δεν αλλάξει ο ευρύτερος τρόπος λειτουργίας, δεν θα αλλάξει τίποτα".



Άρα το πρόβλημα είναι στον τρόπο διοίκησης;

"Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει ο Αλαφούζος, ως διοίκηση, να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ενότητα, να κάνει στην άκρη όσους θεωρούν τον Παναθηναϊκό και τη Λεωφόρο τσιφλίκι τους. Να καλέσει όλον τον κόσμο δίπλα του και να καταλάβει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι μία χούφτα άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του, αλλά εκατομμύρια οπαδών. Αυτοί είναι η δύναμη του Παναθηναϊκού, όχι η μικρή ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον Αλαφούζο και λειτουργεί αντιπαναθηναϊκά".

sportdog
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.