Έκτακτo για Σωκράτη Κόκκαλη, μόλις μαθεύτnκε η είδηση
Έκτακτo για Σωκράτη Κόκκαλη, μόλις μαθεύτnκε η είδηση
Η νέα συμφωνία θα ενεργοποιηθεί σε λίγο καιρό, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές ετοιμάζονται. Κάτι μας λέει πως αυτό είναι μόνο η αρχή…
Στο αρχηγείο του Σωκράτη Κόκκαλη, κάτι μεγάλο φαίνεται πως ετοιμάζεται. Το σχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Η νέα συμφωνία θα ενεργοποιηθεί σε λίγο καιρό, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές ετοιμάζονται. Κάτι μας λέει πως αυτό είναι μόνο η αρχή…
Κεφάτος και ομιλητικός ήταν χθες ο Αντρέα Ορσέλ, το αφεντικό της Unicredit που έγινε γνωστός στα καθ’ ημάς από το μεγάλο deal με την Alpha Bank. Συμμετείχε σε εκδήλωση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ και μίλησε για «βαριά» τραπεζικά θέματα της εποχής: από τον γεωπολιτικό κίνδυνο, μέχρι τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Ορσέλ έχει γίνει εξπέρ στη διαχείριση γεωπολιτικού κινδύνου εξ ανάγκης, όχι επειδή το επιδίωξε: έχει μια από τελευταίες μεγάλες θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν εγκλωβισθεί στη Ρωσία και είναι υποχρεωμένος να παίζει καθημερινά… σκάκι με τον Βλ. Πούτιν. Μια περίεργη παρτίδα, που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα λήξει.
Όπως εξήγησε ο Ορσέλ, επιλογή εξόδου από τη Ρωσία με πώληση της θυγατρικής στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, εκτός αν αποφασίσει να χαρίσει στον Πούτιν και τους φίλους του δισεκατομμύρια (σήμερα η θυγατρική έχει κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ). Ο ρωσικός νόμος λέει ότι η τιμή πώλησης πρέπει να είναι έως 40% της λογιστικής αξίας, δηλαδή επιβάλλει «έκπτωση» 60% έναντι του κεφαλαίου. Ό,τι θα εισέπραττε η Unicredit θα έπρεπε να το μοιρασθεί με την εφορία, πληρώνοντας 25% έως 75% φόρο.
Έτσι, η Unicredit μένει και… περιμένει. Δάνεια δεν δίνει, αλλά καταθέσεις παίρνει, καθώς μάλιστα οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούνται από τους Ρώσους καταθέτες ασφαλή καταφύγια. Και απλώς τις «παρκάρει» στην κεντρική τράπεζα, παίρνοντας επιτόκιο 15%.
Όμως, η κατάσταση θυμίζει παρτίδα σκάκι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει το ματ εις βάρος της Unicredit. Ένα λάθος αν γίνει και παραβιάσει τους ρωσικούς εποπτικούς κανόνες, μπορεί να δώσει αφορμή στο Κρεμλίνο να εθνικοποιήσει τη θυγατρική. Ταυτόχρονα, η τράπεζα πρέπει να συμμορφώνεται με χιλιάδες κανόνες διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για να μην μπλέξει με τους Ευρωπαίους επόπτες και άλλες διεθνείς αρχές.
Ο Ορσέλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να χάσει τη θυγατρική τελικά, όσο και αν προσπαθεί να μην πέσει σε λάθος τετράγωνο της σκακιέρας. Έχει μετρήσει και την επίπτωση στα κεφάλαια, που πάντως δεν θα είναι τραγική: μόνο 18 μονάδες βάσης.
Η AI και η 14χρονη κόρη του Ορσέλ
Μιλώντας για την AI και την εισβολή της στον τραπεζικό τομέα, ο Ορσέλ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις για τους τραπεζίτες.
Ένα παράδειγμα που έδωσε ήταν το εξής: στο τμήμα πιστοληπτικής αξιολόγησης της Unicredit εργάζονται 500 στελέχη. Αυτή η ομάδα, όταν χρειάσθηκε μια αναλυτική έκθεση για κάποια μεγάλη εταιρεία χρειάσθηκε εβδομάδες για να την ολοκληρώσει. Ταυτόχρονα, η διοίκηση ζήτησε και από μια ολιγομελή ομάδα να κάνει την ίδια δουλειά με AI. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η έκθεση ολοκληρώθηκε σε λίγες ημέρες και, όταν την έλεγξαν, διαπίστωσαν ότι ήταν κατά 99% σωστή.
Το δίδαγμα, είπε ο Ορσέλ, είναι ότι μάλλον θα έπρεπε να απολυθούν οι 400 από τους 500 και να συνεχισθεί η λειτουργία με AI. Όμως, προφανώς δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η αναστάτωση που θα προκληθεί στην τράπεζα θα οδηγήσει σε επικίνδυνα διαλυτικά φαινόμενα.
Παρόλα αυτά, η Unicredit συνεχίζει την προσπάθεια ενσωμάτωσης της AI στις λειτουργίες. Κάθε χρόνο 2.000 στελέχη πηγαίνουν στο εκπαιδευτικό της κέντρο να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Δηλαδή, στέλνουμε ώριμους ανθρώπους να μαθαίνουν αυτό που ξέρει ήδη να κάνει η 14χρονη κόρη μου», είπε ο Ορσέλ, για να καταδείξει τις αντιφάσεις που δημιουργεί η νέα εποχή.
Νεύρα στην ΕΧΑΕ για τη Euronext
Τα όσα διέρρευσαν χθες για το ποσοστό της Euronext στην ΕΧΑΕ σίγουρα δεν άρεσαν στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν πηγές προσκείμενες στον CEO, η διαρροή ήρθε σε μια χρονική περίοδο, στην οποία η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς απομένουν ακόμη δύο εργάσιμες ημέρες μέχρι τη λήξη της δημόσιας πρότασης (λήγει τη Δευτέρα).
Εμείς, πάντως, μαθαίνουμε ότι οι πληροφορίες προήλθαν από κυβερνητικό «κανάλι», το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να διαδώσει ότι η Euronext έχει ήδη συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στην ΕΧΑΕ, προκειμένου να δώσει την εικόνα ότι το deal είναι ήδη «κλειδωμένο».
Οι κακές γλώσσες, δε, συμπληρώνουν ότι αυτό έγινε σκόπιμα, ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση σε όσους μετόχους της ΕΧΑΕ αρνούνται μέχρι στιγμής να δεχθούν την πρόταση της ευρωπαϊκής εταιρείας.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία σε κάθε περίπτωση δείχνει να οδεύει προς οριστικό… γάμο, έχει ως «κουμπάρο» την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό, εύλογα, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω.
Το δύσκολο στοίχημα της Enerwave
Δεν αποτέλεσαν έκπληξη τα οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy: με τα διεθνή περιθώρια διύλισης σε υψηλά διετίας, ο όμιλος πάει για 1 δισ. ευρώ EBITDA φέτος. Τα ερωτήματα, όμως, αφορούν το μέλλον, γιατί από το 2026 η διεθνής εικόνα στα καύσιμα θα αρχίσει να «γκριζάρει».
Για την Helleniq Energy το μεγάλο -και δύσκολο– στοίχημα θα είναι να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο την πλήρως ελεγχόμενη, πλέον, Enerwave (τέως Elpedison) για να ενισχύσει το growth.
Η προσπάθεια ξεκινά από χαμηλή βάση. Η Enerwave, ως γνωστόν, έχει πολύ μικρό μερίδιο στη λιανική (κάτω από 6%), προϊόντα που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω τιμολόγησης και αντιμετωπίζει πολύ έντονο ανταγωνισμό, έχοντας λίγο πίσω της την ανερχόμενη NRG και αρκετά μπροστά της (σε μερίδια αγοράς) την Ήρων. Τα δε λειτουργικά κέρδη της Enerwave παρέμεναν μέχρι πρόσφατα πολύ χαμηλά.
Η διοίκηση Σιάμισιη λέει ότι μπορεί να «τρέξει» πολύ ταχύτερα την Enerwave, υπόσχεται ελκυστικά προϊόντα και καλύτερο μάρκετινγκ και τονίζει ότι θα επιστρατευθεί και το μεγάλο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων του ομίλου για να υποστηριχθεί η Enerwave.
Να δούμε αν μπορεί η μετριότητα να μεταμορφωθεί σε επιτυχία και να φέρει η Enerwave περισσότερα στην τελική γραμμή του ομίλου.
Στο ραντάρ η Κέκρωψ
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορα στην αγορά για την Κέκρωψ και δη για μεταβίβαση του ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε τρίτο μέτοχο από τους ήδη υπάρχοντες.
Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν μιλούν για ενίσχυση και ανάπτυξη. Η στήλη σας έχει ήδη ενημερώσει εδώ και καιρό ότι περιμένουμε κινητικότητα σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το αν υπάρξουν μετοχικές ανακατατάξεις μένει να φανεί, αλλά σύμφωνα με πηγές είναι κάτι που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Νέο συμβόλαιο για Intralot
Και για να μείνουμε στην Παιανία και στο αρχηγείο του Προέδρου Σωκράτη, να αναφέρουμε ότι, όπως η διοίκηση της Intralot έχει ενημερώσει, οι συμφωνίες για νέες λοταρίες είναι δρομολογημένες.
Έτσι, χθες ανακοινώθηκε η νέα 10ετής συμφωνία με τη Λοταρία της Πολιτείας του Arkansas “Arkansas Scholarship Lottery” (ASL), συνεχίζοντας μια ισχυρή συνεργασία που ξεκίνησε το 2009.
Η νέα συμφωνία τίθεται σε ισχύ στις 15 Αυγούστου 2026. Τους επόμενους μήνες, οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογική πλατφόρμα.
Το comeback της Austriacard
«Έχουμε περάσει σε φάση ανάπτυξης», διαβεβαίωσε ο Μανώλης Κόντος της Austriacard χθες στην ενημέρωση αναλυτών.
Να θυμίσουμε ότι στο εξάμηνο η εικόνα ήταν κακή κυρίως λόγω της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζει τώρα ομαλοποίηση. Οι δυσκολίες της τουρκικής αγοράς καρτών πληρωμών, λόγω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αστάθειας, της κυκλικότητας και της ομαλοποίησης των επιπέδων αποθεμάτων πελατών μετά από μια άνευ προηγουμένου πενταετή ανάπτυξη, επέφερε επίπτωση 25 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2025.
«Το πρώτο μισό του έτους ήταν το χειρότερο, από το τρίτο τρίμηνο έχουμε περάσει σε φάση ανάπτυξης που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Austriacard Holdings.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας, είπε ότι αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η σχετική ανάλυση των δεδομένων, η εταιρεία εργάζεται στην κατεύθυνση της ισχυρής διψήφιας ανάπτυξης.
Οι προοπτικές της Austriacard για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς ψηφιακών λύσεων υψηλής αξίας στο μίγμα εσόδων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω πρωτοβουλιών ελέγχου κόστους και τη διατήρηση ισχυρής λειτουργικής ταμειακής ροής. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι προβλέπουν οργανική αύξηση εσόδων στο 6-7% ετησίως και σταθερά περιθώρια EBITDA 15-17%, σε συνδυασμό με πολιτικές σταθερής κατανομής μερισμάτων.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Κόντο, ο Όμιλος υλοποιεί στρατηγική εστιασμένη στην ψηφιακή καινοτομία και τη γεωγραφική επέκταση, όπως υποδηλώνεται από την αύξηση των εσόδων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και Αφρική (+37%) και τις επενδύσεις σε λύσεις ταυτοποίησης και πληρωμών.
Με δεδομένο ότι η σύγκριση χρόνο με χρόνο δεν μπορεί να γίνει λόγω των αλλαγών της εταιρείας, η σύγκριση τρίμηνο με τρίμηνο, μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση της διοίκησης, ωστόσο υπάρχει δρόμος για την εταιρεία.
Ξεκινάει η Παραχώρηση για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
Οι επενδύσεις της Fraport στην Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ενώ τον Ιανουάριο ξεκινά επίσημα η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
Η νέα εταιρεία, Αεροδρόμιο Καλαμάτας Α.Ε., έχει συσταθεί ειδικά για τις ανάγκες της σύμβασης και ελέγχεται κατά 51% από τη Fraport Greece, με τον Όμιλο Κοπελούζου να κατέχει ποσοστό 24,5% μέσω της Delta Airport Investments και ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου 24,5% μέσω της εταιρείας Πηλέας.
Πρόθεση των επενδυτών είναι ο τριπλασιασμός του επιβατικού σταθμού σε 9.000 τ.μ. και στόχος να ολοκληρωθεί το έργο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των 36 μηνών, εντός του 2028.
Η Fraport θα δηλώσει το παρών στον διαγωνισμό για τα υπόλοιπα 22 αεροδρόμια, όταν προκηρυχθεί το τεύχος διακήρυξης από το Υπερταμείο, που αυτή τη στιγμή καταρτίζει τις μελέτες.
Η κοινοπραξία των τριών ομίλων έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, καταβάλλοντας τίμημα 45,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε 40 χρόνια.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
Ακολούθησε το Live-Sports365 στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις