Σoκ: Μόλις μαθεύτnκε για το αεροπλάνο στην Ινδία – Τι εξετάζουν πλέον οι αρxές

Σoκ: Μόλις μαθεύτnκε για το αεροπλάνο στην Ινδία - Τι εξετάζουν πλέον οι αρxές

Σoκ: Μόλις μαθεύτnκε για το αεροπλάνο στην Ινδία - Τι εξετάζουν πλέον οι αρxές

Η ρύθμιση των πτερυγίων την ώρα της πτώσης προβληματίζει τους ειδικούς – Πάνω από 1.175 Dreamliner έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια πτήσεις, καταγράφοντας περισσότερες από 30 εκατομμύρια ώρες στον αέρα.

Το Boeing 787 Dreamliner της Air India που συνετρίβη σήμερα είναι το πρώτο αεροσκάφος αυτού του τύπου που πέφτει στα 14 συνολικά χρόνια που εκτελεί εμπορικές πτήσεις.

Καθώς ακόμη είναι άγνωστη η αιτία της συντριβής, ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν τα βίντεο από τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης για να καταλήξουν σε μια πρώτη εκτίμηση του αιτίου της τραγωδίας. Έτσι, και πάντα με βάση τα βίντεο, η πτώση αποδίδεται σε πρώτη φάση σε πιθανή «σύγκρουση» με πουλιά, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του αεροσκάφους με προορισμό το Λονδίνο- να έγινε, δηλαδή, εισρόφηση σμήνους πουλιών στους κινητήρες.

Η πτήση AI171 της Air India, με προορισμό το αεροδρόμιο Γκάτγουικ, απογειώθηκε στις 1:30 μ.μ. τοπική ώρα και λίγο αργότερα συνετρίβη, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για «πολλούς νεκρούς».

Στο Boeing 787-8 Dreamliner επέβαιναν 242 άτομα: 230 επιβάτες, 10 μέλη πληρώματος και δύο πιλότοι.

Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ξενώνα γιατρών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας του Αχμενταμπάντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δυνάμεις διάσωσης — αστυνομικοί, πυροσβέστες και διασώστες — έφτασαν στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Δεν υπήρξαν καιρικά προβλήματα

Όπως επισημαίνει ο ειδικός ασφάλειας πτήσεων, Μάρκο Τσαν, οι καιρικές συνθήκες την ώρα της απογείωσης ήταν καλές. «Δεν αναφέρθηκαν σύννεφα ή άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα — καμία ένδειξη για ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες ή άλλες δυσμενείς συνθήκες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο δυστύχημα», πρόσθεσε ο Τσαν.

Το σενάριο του πολλαπλής σύγκρουσης με πουλιά

Ο πρώην κυβερνήτης αεροσκαφών Σάουραμπ Μπατνάγκαρ εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι το πολλαπλό πλήγμα από πουλιά. «Φαίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, ότι πρόκειται για περιστατικό με πολλά χτυπήματα πουλιών, τα οποία προκάλεσαν απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απογείωση φαινόταν ομαλή. «Λίγο πριν την απόσυρση του συστήματος προσγείωσης, το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος — κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν οι κινητήρες σταματήσουν να δίνουν ώθηση ή αν χαθεί η άνοδος. Φυσικά, η έρευνα θα επιβεβαιώσει την πραγματική αιτία». Ο πιλότος εξέπεμψε σήμα “Mayday”, δηλώνοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο αεροπορικός αναλυτής Σανζέι Λάζαρ σχολίασε: «Αυτό εξηγεί γιατί το αεροσκάφος δεν κατάφερε να διατηρήσει την άντληση ύψους. Αν υπήρξαν πολλαπλά χτυπήματα από πουλιά κατά την απογείωση, πιθανότατα δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ισχύ του πέραν των έξι με επτά λεπτών, με αποτέλεσμα να πέσει». Ο ίδιος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι σχετικά καινούργιο — μόλις 11 ετών — και έτσι ένα μηχανικό σφάλμα θεωρείται απίθανο.

Για πιθανό πρόβλημα στη ρύθμιση των πτερυγίων, μιλούν ειδικοί βάσει του βίντεο της συντριβής

Νέα διάσταση στην έρευνα για την τραγική συντριβή του αεροσκάφους της Air India κοντά στο αεροδρόμιο του Αχμενταμπάντ δίνουν ειδικοί στον τομέα της αεροπορίας, οι οποίοι επισημαίνουν πιθανό πρόβλημα στη ρύθμιση των πτερυγίων (flaps) κατά την απογείωση.

Σε βίντεο που επαλήθευσε το BBC, φαίνεται το αεροσκάφος να χάνει ύψος και να εκρήγνυται κατά την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Ο αναλυτής αεροπορίας Τζέφρι Τόμας παρατήρησε ότι, τη στιγμή της πτώσης, το σύστημα προσγείωσης ήταν ακόμη εκτεταμένο, ενώ τα πτερύγια είχαν ήδη ανασυρθεί. «Όταν το παρατηρώ αυτό, διαπιστώνω ότι το σύστημα προσγείωσης είναι ακόμα κάτω, αλλά τα πτερύγια έχουν μαζευτεί. Είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο τόσο νωρίς μετά την απογείωση», ανέφερε.

Οι διαδικασίες φυσιολογικής απογείωσης

Σύμφωνα με τον Τόμας, σε φυσιολογικές συνθήκες, το σύστημα προσγείωσης ανασύρεται μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα από την απογείωση, ενώ τα πτερύγια (flaps) μαζεύονται σταδιακά μέσα σε 10-15 λεπτά. Η πρόωρη αναδίπλωση των πτερυγίων θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την ικανότητα του αεροσκάφους να αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα για την άνοδό του.

Ανοικτό το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους

Ο αεροπορικός αναλυτής Τέρι Τόζερ τόνισε από την πλευρά του: «Είναι δύσκολο να πούμε κάτι με βεβαιότητα από το βίντεο, αλλά δεν φαίνεται να είναι εκτεταμένα τα πτερύγια, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει απόλυτα γιατί το αεροσκάφος δεν ολοκλήρωσε σωστά την απογείωσή του».

Ο πρώην πιλότος και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμσαϊρ, Μάρκο Τσαν, επισήμανε ότι μια λανθασμένη ρύθμιση των πτερυγίων θα μπορούσε να αποδοθεί σε πιθανό ανθρώπινο σφάλμα. «Αν τα πτερύγια δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, αυτό δείχνει ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, η ανάλυση του βίντεο είναι περιορισμένη λόγω της χαμηλής ανάλυσης και δεν επιτρέπει οριστικά συμπεράσματα», σημείωσε.

Η έρευνα για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας συνεχίζεται, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια — από μηχανική βλάβη και πολλαπλό πλήγμα από πουλιά, έως επιχειρησιακά ή ανθρώπινα λάθη.

Η πρώτη συντριβή Dreamliner μετά από 14 χρόνια σε υπηρεσία

Πρόκειται για την πρώτη συντριβή Boeing 787 Dreamliner ή άλλης παραλλαγής της σειράς 787 στα 14 χρόνια που το μοντέλο βρίσκεται σε υπηρεσία (η πρώτη πτήση έγινε το 2009 και η είσοδος σε εμπορική χρήση πραγματοποιήθηκε το 2011). Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, η Boeing γιόρταζε το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου επιβατών που έχει μεταφέρει ο στόλος των Dreamliner.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πάνω από 1.175 Dreamliner σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια πτήσεις, καταγράφοντας πάνω από 30 εκατομμύρια ώρες στον αέρα.

Έχουν υπάρξει μερικά περιστατικά τεχνικής φύσης (κυρίως προβλήματα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στην αρχή της υπηρεσίας του 787 το 2013), αλλά κανένα από αυτά δεν οδήγησε σε συντριβή ή απώλειες ζωών.

Το δυστύχημα αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Boeing, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων ατυχημάτων με το πρόγραμμα των 737.

ΠΗΓΗ