«Βόμβα» για όσους έχουν ελιές στην Ελλάδα ακόμη και αν δεν μαζεύουν ή δεν βγάζουν λάδι – Πρέπει να κάνουν άμεσα 1 πράγμα αλλιώς
«Βόμβα» για όσους έχουν ελιές στην Ελλάδα ακόμη και αν δεν μαζεύουν ή δεν βγάζουν λάδι - Πρέπει να κάνουν άμεσα 1 πράγμα αλλιώς
Ελιές: Υποχρεωτική δήλωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Τα πρόστιμα φτάνουν έως και 5.000 ευρώ
Νέες υποχρεώσεις ισχύουν για όσους διαθέτουν ελαιόδεντρα στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν παράγουν ελαιόλαδο ή δεν προχωρούν κάθε χρόνο σε συγκομιδή.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται υποβολή δήλωσης στο Ελαιοκομικό Μητρώο, ενώ η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά διοικητικά πρόστιμα.
Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με 21 ή περισσότερα ελαιόδεντρα οφείλουν να καταχωρούν τα απαραίτητα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ελαιοκομικού Μητρώου.
Η υποχρέωση αφορά όχι μόνο όσους έχουν παραγωγή, αλλά και όσους δεν συγκομίζουν ελιές ή δηλώνουν μηδενική παραγωγή για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής ακόμη και με μηδενική παραγωγή
Η δήλωση συγκομιδής πραγματοποιείται κάθε χρόνο για το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου της επόμενης χρονιάς.
Κατά την υποβολή της δήλωσης καταχωρίζονται στοιχεία όπως:
Ο ΑΦΜ του παραγωγού
Ο κωδικός του ελαιοτεμαχίου
Η ποικιλία των ελαιόδεντρων
Η ποσότητα της παραγωγής ή η μηδενική συγκομιδή
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική ακόμη και όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συλλογή ελαιοκάρπου.
Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν
Η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη δήλωση ή η αναγραφή ανακριβών στοιχείων μπορεί να επιφέρει σημαντικές οικονομικές κυρώσεις.
Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:
21 έως 50 ελαιόδεντρα: 100 ευρώ
51 έως 100 ελαιόδεντρα: 500 ευρώ
101 έως 500 ελαιόδεντρα: 1.000 ευρώ
501 έως 1.000 ελαιόδεντρα: 3.000 ευρώ
Πάνω από 1.000 ελαιόδεντρα: 5.000 ευρώ
Τι ισχύει για όσους αποκτούν αγροτικό εισόδημα
Οι παραγωγοί που αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα υποχρεούνται να το δηλώνουν κανονικά στη φορολογική τους δήλωση.
Σε περίπτωση παράλειψης ή εκπρόθεσμης υποβολής της σχετικής δήλωσης, προβλέπονται τα προβλεπόμενα φορολογικά πρόστιμα.
Υποχρεώσεις για συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα
Οι συνταξιούχοι που αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα οφείλουν να ενημερώνουν τον e-ΕΦΚΑ μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τη δήλωση απασχόλησης.
Η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία.
Έρχεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής
Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων.
Το νέο σύστημα αφορά κυρίως παραγωγούς που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και εκδίδουν τιμολόγια, με στόχο την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης του ελαιοκάρπου από το χωράφι μέχρι το ελαιοτριβείο.
Στόχος η πλήρης καταγραφή της ελαιοπαραγωγής
Οι νέες διαδικασίες εντάσσονται στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα και καλύτερης καταγραφής της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Για τον λόγο αυτό, όσοι διαθέτουν ελαιόδεντρα καλό είναι να ενημερωθούν εγκαίρως για τις υποχρεώσεις τους, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.
Ακολούθησε το Live-Sports365 στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις