Έκτακτo για Παναγιώτη Ψωμιάδη
Έκτακτo για Παναγιώτη Ψωμιάδη
Κατηγορείται για εικονικά έργα και προσλήψεις υπαλλήλων
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης 8 ετών μετά από την απόφαση του δικαστηρίου που τον κρίνει ένοχο για εικονικά έργα και προσλήψεις υπαλλήλων κατά την διάρκεια της θητείας ως νομάρχης της Θεσσαλονίκης.
Ένοχος ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης
Όπως αναφέρει το protothema.gr, στα έργα οποία φαίνεται να προσλήφθηκαν συνολικά 81 άτομα με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που όμως απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με τα συγκεκριμένα έργα. Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2007-2010 με τη ζημιά να προσδιορίζεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Στον 78 ετών, σήμερα, πρώην νομάρχη, βουλευτή και περιφερειάρχη, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.
Νέα δικαστική υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με στοιχεία για έργα «φαντάσματα», όπως χαρακτηρίστηκαν από Ελληνικά ΜΜΕ, που δεν έγιναν ποτέ, αλλά κόστισαν 1,2 εκατ. Ευρώ. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου και για συνέργεια στα αδικήματα για τον πρώην γενικό γραμματέα.
Επίσης μέσα στο ίδιο έτος, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατά του Δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις σε τουριστικά γραφεία της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία. Παράλληλα υπήρξαν κάποιες αναφορές από ελληνικά ΜΜΕ για συμμετοχή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε την ανταλλαγή έκτασης 76 στρεμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης.
Επίσης ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα ανέθετε διάφορα έργα απευθείας σε εργολάβους χωρίς διαγωνισμούς. Η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα αφορούσε συνολικά 456 έργα της περιόδου 2006-2011.
Στις 21 Μαρτίου 2013 κρίθηκε ένοχος απ’ το δικαστήριο επειδή δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Επίσης μείωσε πρόστιμα και σε επιχειρήσεις της περιοχής. Για τις ενέργειες αυτές του επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών.
Τον Ιανουάριο του 2012 ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τοκογλυφίας στην Ελλάδα, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών και προσέφεραν προστασία σε νυχτερινά κέντρα και καταστήματα.[27] Άμεσα πολλά ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, αθλητών και ηθοποιών συνδέθηκαν και με την αυτοκτονία γνωστού επιχειρηματία.[28] Κατά τη διάρκεια της περιόδου δράσης αυτού του κυκλώματος ο Ψωμιάδης εκτελούσε καθήκοντα Νομάρχη και εν συνεχεία Περιφερειάρχη, ενώ κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε συνομιλίες του Ψωμιάδη με έναν από τους επικεφαλής του εν λόγω κυκλώματος. Οι διάλογοι ήταν αποκαλυπτικοί και δημιουργήθηκαν υποψίες για πιθανή συμμετοχή του πρώην περιφερειάρχη στο κύκλωμα εκβιαστών, καθώς προέκυψαν στοιχεία για διευκόλυνσης από τη πλευρά της Νομαρχίας.
Το 2009 ο Ψωμιάδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας μείωσης σε 5.000 ευρώ προστίμων ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος νόθευε το εμπόρευμα του. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως το Φεβρουάριο του 2009 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο και μετά από τέσσερις αναβολές [32] το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο στις 7 Απριλίου 2011 με την ίδια ποινή. Σε συνέντευξη που έδωσε στις 9 Απριλίου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο Ψωμιάδης δήλωσε ότι είναι αθώος αφού βοήθησε έναν συνάνθρωπο, και πως το πραγματικό ποσό που διέγραψε ανέρχεται στα 1000 ευρώ, ισχυρισμοί που διέψευσε με ρεπορτάζ της η εφημερίδα Μακεδονία.
Στις 6 Ιουνίου 2011 υπεγράφη το έγγραφο από το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με το οποίο τέθηκε σε αργία κατ’ εφαρμογή της απόφασης του εφετείου. Τη θέση του ανέλαβε ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης και αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης. Τον Απρίλιο του 2012 το Εφετείο Θεσσαλονίκης επανεξέτασε την υπόθεση όπως αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο, και βρήκε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη εκ νέου ένοχο καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Και επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2013 εκδιώχθηκε απ’ το αξίωμα του περιφερειάρχη, ενώ οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του ξεκίνησαν άμεσα. Με την αποχώρηση του, ο Ψωμιάδης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία τον πρόδωσε.
Ακολούθησε το Live-Sports365 στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις