Έκτακτn προειδοποίηση Κολυδά για επιδείνωση καιρού – Τι έρxεται στην Αττική τις επόμενες 2-3 ώρες

Έκτακτn προειδοποίηση Κολυδά για επιδείνωση καιρού - Τι έρxεται στην Αττική τις επόμενες 2-3 ώρες

Έκτακτn προειδοποίηση Κολυδά για επιδείνωση καιρού - Τι έρxεται στην Αττική τις επόμενες 2-3 ώρες

Έντονα φαινόμενα χωρίς μεγάλη διάρκεια, δείτε χάρτες.

Ένα σύστημα καταιγίδων κινείται προς ανατολικά – βορειοανατολικά με ταχύτητα περίπου 60 km/h, αυξάνοντας την πιθανότητα να επηρεάσει τη δυτική και κεντρική Αττική μέσα στις επόμενες 2–3 ώρες, ενημερώνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.

Όπως σημειώνει:

«Ο μέγιστος ρυθμός βροχής υπολογίζεται στα 7 mm/ώρα. Η διάρκεια των έντονων φαινομένων σε κάθε περιοχή θα είναι σύντομη, αλλά δεν αποκλείονται τοπικές εξάρσεις έντασης κατά τη διέλευση των κυρίων πυρήνων των καταιγίδων».

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία

Eπιδείνωση παρουσιάζει εκ νέου ο καιρός σήμερα Πέμπτη 5/02, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές, πολύ ενισχυμένους ανέμους νοτίων διευθύνσεων και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, προκάλεσε ήδη σημαντικές ζημιές στην Κέρκυρα και πλημμυρικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / EAA, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, οι οποίες προοδευτικά θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το βράδυ θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι τα Επτάνησα, τα δυτικά ηπειρωτικά, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και την εκδήλωση λασποβροχών.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική)
Βροχές θα εκδηλωθούν κατά περιόδους στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ καταιγίδες αναμένονται κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Στους προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης την Πέμπτη 05/02, καθώς και η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή της Αφρικανικής σκόνης και των λασποβροχών τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας σύμφωνα με το σύστημα DUST-WRF του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το σύστημα DUST-WRF παρέχει υψηλής ανάλυσης προγνωστικούς χάρτες για τη μεταφορά και την εναπόθεση σκόνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο.

Προειδοποίηση Κολυδά: Κινούμενο σύστημα καταιγίδων πλησιάζει δυτική και κεντρική Αττική τις επόμενες 2 με 3 ώρες

Ένα σύστημα καταιγίδων κινείται προς ανατολικά – βορειοανατολικά με ταχύτητα περίπου 60 km/h, αυξάνοντας την πιθανότητα να επηρεάσει τη δυτική και κεντρική Αττική μέσα στις επόμενες 2–3 ώρες, ενημερώνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε σημερινή ανάρτησή του.

Όπως σημειώνει:

«Ο μέγιστος ρυθμός βροχής υπολογίζεται στα 7 mm/ώρα. Η διάρκεια των έντονων φαινομένων σε κάθε περιοχή θα είναι σύντομη, αλλά δεν αποκλείονται τοπικές εξάρσεις έντασης κατά τη διέλευση των κυρίων πυρήνων των καταιγίδων».

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο της ΕΜΥ: Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
Το μεσημέρι της Πέμπτης, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται σήμερα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πορτοκαλί προειδοποίηση

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με α.α. 4/2026 που εκδόθηκε την Τετάρτη στις 12.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανώς κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

-στα νησιά του Ιονίου, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και τη δυτική Στερεά μέχρι νωρίς το απόγευμα
-στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως το βράδυ
-στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τη νύχτα
-στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (06-02-26)
-στα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το πρωί της Παρασκευής (06-02-26).

Πολύ ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν μέχρι το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα, χάρτης δείχνει πού θα σημειωθούν λασποβροχές, πλημμύρες σε Κεφαλονιά και ανεμοστρόβιλος στην Κέρκυρα

Με ένταση ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης η κακοκαιρία από τα δυτικά της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην Κέρκυρα και πλημμυρικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να επηρεάσει και την Αττική από σήμερα, με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους.

Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, ανεμοστρόβιλος έπληξε το χωριό Αφιώνας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας. Από το πέρασμά του προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς τουλάχιστον τρεις στέγες κατοικιών παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ καταστράφηκε και περίπτερο του Δήμου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο συγκρότημα του νησιού.

Κλώνοι δέντρων έπεσαν στο οδόστρωμα, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία και καθιστώντας αναγκαία την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστική Υπηρεσία για την απομάκρυνσή τους.

Την ίδια ώρα, ισχυρή βροχόπτωση έπληξε την Κεφαλονιά, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές του νησιού. Οι τοπικές Αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Ποτάμια οι δρόμοι και στον Πύργο Ηλείας

Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί η έντονη βροχόπτωση και στην πόλη του Πύργου.

ΠΗΓΗ