ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣOΚ – Μαύρη νύχτα στο Αιγαίο: 12 νεκpοί μετά από σφοδρή σύγκρουση
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣOΚ - Μαύρη νύχτα στο Αιγαίο: 12 νεκpοί μετά από σφοδρή σύγκρουση
Μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς δύο διαφορετικά ναυάγια μέσα σε ελάχιστες ώρες άφησαν πίσω τους συνολικά 12 νεκρούς μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένα αθώο βρέφος.
Η εγκληματική και αδίστακτη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης οδήγησε σε μοιραίες συγκρούσεις και επικίνδυνες καταστάσεις στη θάλασσα, βυθίζοντας στο πένθος τις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου και της Σάμου και κινητοποιώντας τις σωφρονιστικές και λιμενικές αρχές.
Το πρώτο τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Αγριλιά, ανοικτά της Λέσβου. Ταχύπλοο σκάφος, το οποίο μετέφερε αλλοδαπούς, εντοπίστηκε από περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Παρά τα σαφή ηχητικά και οπτικά σήματα των λιμενικών για ακινητοποίηση, ο διακινητής ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, πραγματοποίησε απότομο ελιγμό και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην αριστερή πλευρά του περιπολικού. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη που η πλώρη του ταχυπλόου διαλύθηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να χάσουν ακαριαία τη ζωή τους έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.
«Στη θάλασσα δεν υπάρχουν φρένα» – Η αδίστακτη τακτική των δουλεμπόρων
Αναφερόμενος στη σφοδρότητα του περιστατικού στη Λέσβο, ο ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Νίκος Σπανός, εξήγησε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σκάφη του Λιμενικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, τονίζοντας πως στη θάλασσα δεν υπάρχουν φρένα παρά μόνο ταχύτητες, κυματισμός και αδράνεια. Όταν ένα σκάφος κινούμενο χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας εκτελεί αιφνίδιους ελιγμούς, ο κίνδυνος θανατηφόρας πρόσκρουσης αυξάνεται κατακόρυφα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, τοποθετήθηκε δημόσια για την τραγωδία, στηλιτεύοντας την εγκληματική συμπεριφορά των σύγχρονων δουλεμπόρων και υπογραμμίζοντας πως η στάση της Πολιτείας απέναντι στα κυκλώματα παραμένει αδιαπραγμάτευτη, με μηδενική ανοχή.
Δεύτερο ναυάγιο στη Σάμο με έξι νεκρούς – Δύο συλλήψεις διακινητών
Λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν στη Λέσβο, η ιστορία επαναλήφθηκε δραματικά ανοιχτά της Σάμου. Ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες επιχείρησε να διαφύγει την αναχαίτιση από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους και αλλεπάλληλους ελιγμούς. Αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής τακτικής ήταν να ανατραπούν οι ισορροπίες στο σκάφος και οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα.
Από τα νερά της Σάμου ανασύρθηκαν νεκρά ακόμη έξι άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νύχτας στους 12. Παράλληλα, οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να περισυλλέξουν ζωντανούς 14 μετανάστες. Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων -ενός Ιρανού και ενός Τούρκου- οι οποίοι κατηγορούνται ως οι διακινητές που εξέθεσαν τους ανθρώπους σε θανατηφόρο κίνδυνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος επεσήμανε για ακόμη μία φορά τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο τα εγκληματικά δίκτυα εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία.
Ακολούθησε το Live-Sports365 στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις