Έκανε την αποκάλυψη ο Χαριτάτος για την συνέντευξη με Καρυστιανού

Έκανε την αποκάλυψη ο Χαριτάτος για την συνέντευξη με Καρυστιανού

Έκανε την αποκάλυψη ο Χαριτάτος για την συνέντευξη με Καρυστιανού

Ο παρουσιαστής υπερασπίζεται τη διαδικασία της συνέντευξης

Η συζήτηση που άνοιξε μετά τη συνέντευξη της Μαρίας Καρυστιανού στην εκπομπή «Καθαρές κουβέντες» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις στον χώρο των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα οποία η συνέντευξη ήταν προσχεδιασμένη και οι ερωτήσεις είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Ο Σπύρος Χαριτάτος αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια, απαντώντας με έντονο ύφος σε όσους αμφισβήτησαν τη δημοσιογραφική διαδικασία.

Απαντά στις αιχμές περί «στημένης» συνέντευξης με την Καρυστιανού

@chrissa_chr #Χαριτάτος #Καρυστιανού #Δημοσιογράφοι #kathareskouventes ♬ original sound – Chrissa Chronopoulou

Ο παρουσιαστής εξέφρασε την έκπληξή του για το κύμα επικρίσεων, τονίζοντας ότι δεν περίμενε, έπειτα από δεκαετίες επαγγελματικής πορείας, να βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιου είδους κατηγορίες. Υπογράμμισε πως μια συνέντευξη με έναν πολίτη που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί δημόσια ή πολιτικά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία μόνο και μόνο επειδή δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες ορισμένων.

Όπως ανέφερε, η διάρκεια και το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν αποτέλεσμα της ίδιας της θεματολογίας και όχι επιλογής αποφυγής ερωτήσεων. Αντιθέτως, σημείωσε πως αν επιχειρούσαν να καλύψουν κάθε ζήτημα που ζητούσαν οι επικριτές, η συνέντευξη θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, σχολίασε ότι οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από το κοινό αλλά και από συναδέλφους δημοσιογράφους, κάτι που – όπως είπε – τον προβλημάτισε ιδιαίτερα. Στην τοποθέτησή του τόνισε πως η κριτική είναι θεμιτή, όμως όταν αμφισβητείται συλλήβδην η επαγγελματική δεοντολογία, τότε η συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια του θεμιτού διαλόγου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εκπομπή δεν έχει καμία σκοπιμότητα υπεράσπισης προσώπων, αλλά στόχο να δώσει βήμα σε απόψεις που απασχολούν την κοινωνία.

«Αν είναι προσυνεννοημένη, προφανώς σας άρεσε η κ. Καρυστιανού, οι απαντήσεις σας άρεσαν. Πολλοί λέτε ότι είναι μεγάλη συνέντευξη και άλλοι λέτε ότι δεν κάναμε ερωτήματα. Ή είναι μεγάλη και δεν φτάνανε ή φτάνανε και δεν είναι. Αν ακολουθούσαμε τα ερωτήματα που θέλατε να κάνουμε, θα θέλαμε τρεις βάρδιες συνέντευξη. Και φυσικά και τον δημοσιογράφο. Αλλά από δημοσιογράφους, βρε; Δεν ντρέπεστε λίγο; Προσέξτε γιατί φαίνεται, προφανώς, πώς εσείς λειτουργείτε. Οι πολίτες ή οι πολιτικοί ή κομματικοί αντίπαλοι της κας Καρυστιανού μπορούν να χτυπάνε ελεύθερα και την κ. Καρυστιανού, που δεν έχω καμία σχέση μαζί της. Μην το κάνετε αυτό γιατί ξεμπροστιάζεστε. Δηλαδή θέλετε να κρυφτείτε και η χαρά δεν σας αφήνει. Είναι προσωπικό σας πρόβλημα. Μην κάνετε προβολή της καριέρας σας ή του εαυτού σας στον Σπύρο Χαριτάτο, στο Open ή στις Καθαρές Κουβέντες. Εάν, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που ισχυρίζεστε αυτά, έτσι κάνατε πάντα τις δουλειές σας και κάνατε «δουλίτσες». Και τολμούν συνάδελφοι δημοσιογράφοι, όπου και αν βρίσκονται, να μιλούν για προσυμφωνημένη συνέντευξη με προσυμφωνημένα ερωτήματα» σχολίασε ο ίδιος.

Η ίδια η συνέντευξη της Μαρίας Καρυστιανού είχε ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο δεύτερο μέρος της, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη. Μίλησε για την πορεία των ερευνών, για τις διαδικασίες που αφορούν τις εκταφές θυμάτων αλλά και για τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ στον σύλλογο συγγενών.

Ο Σπύρος Χαριτάτος, επανερχόμενος στο ζήτημα της κριτικής, σημείωσε ότι η δημοσιογραφία οφείλει να φιλοξενεί απόψεις, ακόμη και όταν αυτές προκαλούν αντιδράσεις. Επισήμανε ότι η παρουσία ενός προσώπου στην εκπομπή δεν ταυτίζεται με υιοθέτηση των θέσεών του και ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει και να θέτει ερωτήματα, όχι να λειτουργεί ως κριτής ή αντίπαλος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημόσια συζήτηση πρέπει να παραμένει στο επίπεδο της επιχειρηματολογίας και όχι της προσωπικής στοχοποίησης. Όπως είπε, η αμφισβήτηση προθέσεων ή επαγγελματικής επάρκειας δεν βοηθά τον διάλογο, αλλά ενισχύει τον διχασμό.

ΠΗΓΗ