Final Four 2025: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Τι έχει συμβεί

Final Four 2025: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - Τι έχει συμβεί

Final Four 2025: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - Τι έχει συμβεί

Σύμφωνοι, η εφετινή ανάθεση του Final 4 άργησε υπερβολικά να οριστικοποιηθεί και αυτό γιατί μέχρι τα μέσα της σεζόν, υπήρχε διχογνωμία ανάμεσα στο Βελιγράδι που παρουσιαζόταν ως φαβορί

Είχε την στήριξη των περισσοτέρων ομάδων και το Άμπου Ντάμπι, για το οποίο επέμενε η IMG, δηλαδή ο παγκόσμιος κολοσσός αθλητικού μάρκετινγκ με τον οποίο η Euroleague επέκτεινε την συνεργασία της για άλλα 10 χρόνια (μέχρι το 2036).

Το Gazzetta αποκαλύπτει μία πρωτοεμφανιζόμενη παράμετρο που έχει μετατρέψει την «ερυθρόλευκη» και την «πράσινη» προετοιμασία για το Άμπου Ντάμπι σε «εφιάλτη», όσον αφορά τον ήδη περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Κάπως έτσι, λοιπόν, χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι τις 28 Γενάρη (δηλαδή μετά την 23η και πριν από την 24η αγωνιστική της regular season), για να μάθουμε σε ποιο μέρος θα γίνει η κορύφωση της χρονιάς και που θα φιλοξενηθεί φέτος, το ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η επιλογή της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ανακοίνωση της με κάθε επισημότητα (παρουσία των παικτών-θρύλων, όπως ο Κούκοτς, Ντίβατς, ο Ράτζα, ο Παπαλουκάς, ο Ρούντι Φερνάντεθ και ο Σισκάουσκας), όμως, δεν αποτέλεσε την μοναδική οργανωτική πρωτοπορία σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Μία σημαντική διαφορά, που σε έναν βαθμό είχε να κάνει και με την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας, είναι ότι η ηλεκτρονική κυκλοφορία των εισιτηρίων για το Final 4 έγινε σχεδόν έναν μήνα αργότερα, δηλαδή στις 25 Φλεβάρη!

Στο μεσοδιάστημα, όμως και ειδικότερα την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάθεση της μεγάλης γιορτής του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Άμπου Ντάμπι, πολλοί ήταν οι Έλληνες φίλαθλοι, που βασιζόμενοι στην εξαιρετική πορεία των «αιωνίων αντιπάλων», έπαθαν ένα μικρό σοκ μόλις έσπευσαν να τσεκάρουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων για εκείνη την περίοδο.

Ο Μάϊος, άλλωστε, θεωρείται χαμηλή τουριστική περίοδος για την περιοχή γιατί όπως λένε και οι ντόπιοι ο ήλιος «τηγανίζει» και τα πακέτα των πρακτορείων, έχουν πολύ ευκαιρίες όπως για παράδειγμα 70-100 Ευρώ το βράδυ σε ξενοδοχεία 5 αστέρων και 150 Ευρώ το αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής!

Όπως ήταν φυσικό, τα αποτελέσματα των αναζητήσεων και τα παραπάνω νούμερα, προκάλεσαν τεράστιο ενθουσιασμό και πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στην διαδικασία να κλείσουν το πακέτο της μετακίνησης και της διαμονής του, θεωρώντας ότι όταν φτάσει η ώρα, θα βρουν τον τον τρόπο να προμηθευτούν και τα εισιτήρια των αγώνων.

Το πρόβλημα που αντιλαμβάνεστε πόσο οξύνθηκε, μόλις – σχετικά πρόσφατα – έγινε γνωστός ο πολύ περιορισμένος αριθμός των εισιτηρίων (450) που πήρε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν, άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν την ημέρα της ηλεκτρονικής κυκλοφορίας (25/02), η διάθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς φυσικά να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από ελληνικής πλευράς.

Τι ακριβώς συνέβη; Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει το site της Euroleague έστελνε όλα τα αιτήματα στους τοπικούς συνδιοργανωτές, δηλαδή την εταιρία “Etihad Arena”, που διαχειρίζεται τα πάντα γύρω από το Final 4 και στην οποία ανήκει και το ομώνυμο γήπεδο.

Παραδοσιακά η Euroleague κρατάει περίπου το 20% της χωρητικότητας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που επιτάσσουν τα πρωτόκολλα, τους VIPs αλλά και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο 80% πηγαίνει σε πώληση.

Αν υπολογίσουμε ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο (το πέταλο πίσω από την μία μπασκέτα δεν έχει κερκίδες και ανοίγει μόνο για να φιλοξενήσει την σκηνή στις συναυλίες) οι 12.000 θέσεις που προβλέπονται για έναν αγώνα μπάσκετ, βγάζουν περίπου 9.500 «μαγικά χαρτάκια» για τους θεατές.

Σε συνδυασμό με το ότι απ’ αυτά, τα περίπου 1500 αφαιρέθηκαν για τις ανάγκες των τεσσάρων ομάδων, ο αριθμός των εισιτηρίων που θεωρητικά πουλήθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της διοργάνωσης ανέρχονται σε 8 χιλιάδες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει όλα αυτά εισιτήρια πουλήθηκαν την ίδια μέρα, με την έννοια της λέξης πώληση σε ιδιώτες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία τους «αγοράστηκε εικονικά» από τους διοργανωτές και εν συνεχεία διοχετεύτηκε στους τοπικούς επίσημους αθλητικούς φορείς και τα τοπικά τουριστικά πρακτορεία. Κάτι που εξηγεί το γιατί ένα μεγάλο μέρος τους, έφτασε να πωλείται σε site μεταπώλησης με τις τιμές να έχουν φτάσει μέχρι και 20 φορές πάνω από τις αρχικές.

Η ανυπόφορη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αφότου εξασφάλισαν την πρόκριση, έχει να κάνει με την επιμονή και την ασφυκτική πίεση των φίλα προσκείμενων στις δύο ελληνικές ομάδες για να προμηθευτούν εισιτήρια.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο καθένας ξεχωριστά από τους χιλιάδες που έχουν κλείσει εκδρομή στο Άμπου Ντάμπι, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στο γήπεδο, θεωρεί την περίπτωσή του ως εξαίρεση και πολλές φορές μετακυλά την ευθύνη για την έλλειψη εισιτηρίων στις ίδιες τις ΚΑΕ, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Με αυτά και με εκείνα, το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων που θα δώσουν το παρών στο Final 4, δύσκολα θα ξεπεράσει συνολικά τις 5 χιλιάδες, ένας αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί, ειδικότερα αν προκύψει ελληνικός εμφύλιος στον τελικό.

ΠΗΓΗ