Ads Top

Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός με Ρεάλ Μαδρίτης!


Όλα τα εξωπραγματικά επιτεύγματα στη στατιστική του Ολυμπιακού που διέλυσαν την Ρεάλ στο ΣΕΦ..

Με τη βοήθεια του Instat Scout αξιολογούμε την οσκαρική άμυνα που έπαιξε, ομαδικά και ατομικά, ο Ολυμπιακός στον θρίαμβό του επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς οι ερυθρόλευκοι αφόπλισαν τους Μαδριλένους.




Κάθε αγώνας στην EuroLeague είναι μια νέα ιστορία και -τουλάχιστον τις περισσότερες φορές εφέτος- ο Ολυμπιακός φροντίζει να τη γράφει όπως ακριβώς τον βολεύει. Ειδάλλως δεν θα μοιραζόταν την κορυφή της κατάταξης ως πρώτος!

Η τροπή και εν τέλει η νικηφόρα έκβαση του παιχνιδιού της Παρασκευής απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσαρμοστικότητας των ερυθρόλευκων στις διαφορετικές ανάγκες που παρουσιάζονται.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε καλό τρίποντο στο ξεκίνημα για να τιμωρήσει την αυστηρή επιλογή των μπλάνκος να μαρκάρουν διαρκώς μέσα από τη γραμμή των 6.75. Παρόλα αυτά ενεργοποίησε καθέναν από τους μηχανισμούς που του επέτρεψαν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού μέσα από την αμυντική ανταπόκρισή στην πλειονότητα των plays που αποπειράθηκε να αναπτύξει η ομάδα του Τσους Ματέο.

Οι μόλις 60 πόντοι που δέχθηκε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ένας αριθμός που αποτυπώνει -σε απόλυτο αριθμό- την επιτυχία του σχεδίου, καθώς η Ρεάλ έμεινε στο 12% από το τρίποντο και η σχέση ασίστ/λαθών που εμφάνισε στη λήξη με το ζόρι ξεπέρασε τη μονάδα (1.07).

Ήταν ένα παιχνίδι αποδείξεων αυτό στο ΣΕΦ και οι πεζοναύτες ερυθρόλευκοι κατάφεραν πάρα πολλά στη διάρκειά του. Πόσα πολλά; 

Ας δούμε με τα στοιχεία που εντοπίσαμε στη βάση δεδομένων του Instat Scout:



  • Ο Ολυμπιακός κράτησε τη Ρεάλ των 1.01π. στους 0.73 πόντους ανά κατοχή. Είναι, πλέον, η κορυφαία αμυντική επίδοσή του στη σεζόν, αφού μέχρι το τζάμπολ το καλύτερο νούμερο ήταν το 0.76π απέναντι στην Παρτίζαν και μετά το 0.78π με τη Μονακό (εκτός έδρας) και τη Φενέρμπαχτσε. Ταυτόχρονα ήταν η χειρότερη βραδιά της ισπανικής ομάδας που μολονότι βρήκε δύο κατοχές περισσότερες από το μέσο όρο της, έπεσε κάτω από το 0.84π που είχε εμφανίσει στο ματς με τον Παναθηναϊκό.
  • Συνέχεια του παραπάνω ήταν το +17.6 στο net rating (διαφορά πόντων επίθεσης/άμυνας σε 100 κατοχές) που ήταν το πέμπτο καλύτερο των Πειραιωτών εφέτος, αλλά πολύτιμο σ' ένα παιχνίδι που πήγε σε τόσο χαμηλό σκορ, μιας και το defensive rating ήταν σπουδαίο (71.4 πόντοι σε αναγωγή 100 κατοχών).
  • Ο Ολυμπιακός ανάγκασε τη Ρεάλ να εκτελέσει με 40.2% και 47% σε effective FG και True Shooting - τις δύο κλίμακες που αντανακλούν με περισσότερη ακρίβεια το τι κερδίζει μια ομάδα από τις συνολικές εκτελέσεις της στο εκάστοτε παιχνίδι, είτε σε ροή αγώνα είτε από τη γραμμή. Η αντίπαλος των Πειραιωτών κυμαινόταν στα όρια του 55% και του 64% αντίστοιχα, πέφτοντας στο φινάλε πολύ κάτω από τα δικά της στάνταρ.
  • Ο Ολυμπιακός στραγγάλισε σε τέτοιο βαθμό τη Ρεάλ, με συνέπεια από τον 1.28π ανά κατοχή που αυτή έπαιρνε από καταστάσεις catch and shoot να γκρεμιστεί στο 0.67π. Πιο αναλυτικά αποκόμισε μόλις 8 πόντους σε συνολικά 12 κατοχές που εκδηλώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Φερ' ειπείν ο Μούσα εγκλωβίστηκε στο απόλυτο μηδέν, τη στιγμή που μέχρι να φυλακιστεί στο ΣΕΦ έδινε 1.38π ανά κατοχή, ενώ ο Κορνελί με τον ίδιο αριθμό (1.38π) δεν πήρε ούτε μια τέτοια επίθεση
  • Οι ερυθρόλευκοι δεν ήταν η καλύτερη ομάδα σε αυτό το κομμάτι της άμυνας, καθώς δέχονταν 1.15π ανά κατοχή. Παρόλα αυτά η γρηγοράδα με την οποία κινούνταν στην άμυνα τούς χάριζε διαρκώς ένα γερό πλεονέκτημα για την επόμενη επίθεσή τους.
  • Ούτε μέσα από τις καταστάσεις screen off ή post up άφησε ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ να τον πληγώσει, με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να κάνουν εξαιρετική δουλειά τόσο στις αλλαγές όσο και στις βοήθειες που έδιναν. Στην πρώτη περίπτωση οι Μαδριλένοι βρήκαν μόνο 0.29π ανά κατοχή και στη δεύτερη μόλις 0.75π, όταν "πλήγωναν" τους αντιπάλους τους με 0.91π και 0.99π αντίστοιχα, χάρη στον Ταβάρες (που στο δεύτερο μισό νικήθηκε κατά κράτος και δεν άντεξε, πέφτοντας από τον 1π στο 0.67π).
  • Εδώ ακριβώς έχει πολύ μεγάλη αξία να υπογραμμιστεί η ατομική συνεισφορά του κάθε ερυθρόλευκου ξεχωριστά. Διότι φυσικά ο θηριώδης Φαλ του εντυπωσιακού 0.29π όταν τον έβαλαν πλάτη, αλλά και ο ατσάλινος Γουόκαπ, που άφησε μόνο 0.35π, ο πεισμωμένος Σλούκας 0.63 και ο σκληρός Κάναν 0.65π, έδωσαν πολλά παραπάνω απ' όσα φάνηκαν στο μάτι.
  • Οι δύο Αμερικανοί περιφερειακοί ήταν επίσης άκρως αποτελεσματικοί και στην άμυνα του χειριστή μετά από πικ εν ρολ, κρατώντας τους αντιπάλους του στο 0.81π και 0.71π ανά κατοχή. Δύο αριθμοί που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις.



Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν έγιναν τυχαία. Η σωστή ανάγνωση του παιχνιδιού, η προσαρμογή στις απαιτήσεις των αντίπαλων συστημάτων, η αφοσίωση στη λεπτομέρεια και η απαραίτητη συγκέντρωση ήταν προϋποθέσεις που συνδυαστικά η μία με την άλλη έχτισαν τη βάση για το +8 στα μισά του δρόμου και το +13 στο φινάλε του.

Θέλει σίγουρα τύχη, διότι κάτι (μικρό ή μεγαλύτερο) θα ξεφύγει όσο το παιχνίδι κυλά, αλλά η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Αυτούς που ρισκάρουν να βάλουν πρώτοι τα χέρια τους στην μπάλα, σπάνε με τσαμπουκά τα σκριν, αυτούς που δεν χρονοτριβούν κι αρπάζουν κάθε ευκαιρία, παίζοντας μια άμυνα statement για τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.