Ads Top

Μεγάλη προσοχή: Μην πλένεις ποτέ τα φρούτα και τα λαχανικά με...


Κάτι που δε γνωρίζει σχεδόν κανείς - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ
Στη διάρκεια παραγωγής, τόσο τα φρούτα, όσο και τα λαχανικά, είναι πολύ πιθανό να εκτεθούν σε ζωικά απόβλητα, μολυσμένο νερό ή έδαφος, ακόμα και σε φυτοφάρμακα, όπως εξηγεί η food expert του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Glenda Lewis.



Παράλληλα, ανακάλυψε 4 λαχανικά που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας. Η κατάποση μικροβίων όπως εσερίχια κόλι, λιστέρια ή σαλμονέλα μέσω μολυσμένων προϊόντων, μπορεί να ταλαιπωρήσει τον οργανισμό με την εμφάνιση άλλοτε σοβαρότερων και άλλοτε πιο ελαφριών συμπτωμάτων.

Για τον λόγο αυτό για την αποφυγή προβλημάτων υγείας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να προετοιμάζονται καταλλήλως πριν μαγειρευτούν ή καταναλωθούν ωμά. Αν και είναι αδύνατο να εξαλείψουμε κάθε μικρόβιο, ένα καλό πλύσιμο αφαιρεί έως και το 95% των μικροοργανισμών που συγκεντρώνονται σε αυτά.



Να πλένω τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι;

Οι ειδικοί ομόφωνα απαντούν όχι! Η τακτική αυτή, αν και εξουδετερώνει τα μικρόβια, φαίνεται ότι κρύβει άλλους κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, καθηγητές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων επισημαίνουν ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά ενδέχεται να απορροφήσουν μέρος του σαπουνιού, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με αυτά, θα καταναλώσεις και υπολείμματα καθαριστικών προϊόντων. Η κατάποση τέτοιων ουσιών πιθανότατα να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, εμετό, πυρετό και δυσκολίες στο πεπτικό σύστημα.

Πώς να πλύνω σωστά τα φρέσκα προϊόντα;

  • Πλύνε τα χέρια σου καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Αφαίρεσε τα μαυρισμένα και "χτυπημένα" τμήματα ή κομμάτια που μοιάζουν να έχουν σαπίσει.
  • Τοποθέτησε το φρούτο ή το λαχανικό κάτω από το τρεχούμενο νερό και τρίψε το καλά με τα χέρια σου.
  • Μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις κάποια βούρτσα πλυσίματος για τα τρόφιμα με σκληρή φλούδα.
  • Στέγνωσε καλά με χαρτί κουζίνας και τοποθέτησε τα στο ψυγείο για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους.



Για τα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα, αφαίρεσε τα εξωτερικά φύλλα στην περίπτωση του μαρουλιού και του λάχανου και μούλιασε τα υπόλοιπα σε κρύο νερό για μερικά λεπτά. Άφησε τα να στραγγίξουν καλά και είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.