Ads Top

Κορονοϊός: Οι ειδικοί ζητούν να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία - Το 50%+1 να γίνει 10%+1


Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών της χώρας βρίσκονται τα σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια με τα κρούσματα στα παιδιά να αυξάνονται καθημερινά και την ανησυχία των γονέων για το 50% + 1 που εξακολουθεί να τηρεί ως μέτρο το υπουργείο Παιδείας να κορυφώνεται. 

Η εκθετική διασπορά του κορονοϊού των τελευταίων ημερών στην επικράτεια που μεταφράζεται σε ραγδαία άνοδο των νέων μολύνσεων και στα παιδιά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία το επόμενο διάστημα. O αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλος ανά σχολική μονάδα, κάτι που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Την εντονότερη ανησυχία, την προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας, με δεδομένο πως για τα παιδιά του δημοτικού δεν προβλέπεται εμβολιασμός, κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε να τύχουν ειδικής προστασίας από την επιτροπή των ειδικών και το υπουργείο Παιδείας.

Οι ειδικοί μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισαν πως πρέπει να αλλάξει άμεσα το μέτρο του 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, χαρακτηρίζοντάς λάθος την απόφαση από την αρχή. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι γονείς εκείνοι που συνειδητά επιλέγουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από το πρώτο κιόλας κρούσμα, όταν αυτό εκδηλώνεται στο τμήμα που ανήκει το παιδί τους.

Αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία στο 10+1%

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα η απόφαση να μένουν ανοικτά τα σχολικά τμήματα μέχρι να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών.

Ειδικότερα η κ. Λίνου ανέφερε, «από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει πως το μέτρο αυτό είναι λάθος. Θα έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει σε 10%+1. Στα πρώτα δύο κρούσματα που εμφανίζονται σε κάθε τάξη, το τμήμα πρέπει να κλείνει και να γίνονται αμέσως rapid test σε όλα τα παιδία και όχι self test που γίνονται μέχρι σήμερα»..

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self test στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

«Είμαστε σε πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας, τα νοσοκομεία ματώνουν καθημερινά. Πρέπει να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα, υπάρχει συρροή κρουσμάτων στα σχολεία, η οποία μεταφέρετε από τα παιδιά στους γονείς είναι ο συνθετικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος.

Για αναπροσαρμογή του πρωτόκολλου 50%+1 στα σχολεία, μίλησε με την σειρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr. «Είναι λάθος το 50%+1, με το μετρό αυτό δεν μπορεί να σταματήσει η διασπορά στα παιδιά. Σύμφωνα με τα μαθητικά μοντέλα θα το πρωτόκολλο να έχει αλλάξει σε 36%+1. Στο ένα κρούσμα θα έπρεπε να σταματάει η διασπορά, ωστόσο με τ τωρινά δεδομένα αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να αλλάξει το ποσοστό», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, διαβεβαίωσε στο Newsbomb.gr, πως δεν πρέπει να αλλάξει κανένα πρωτόκολλο, καθώς η πανδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. «Η διασπορά δεν ξεκινάει απαραίτητα από τα παιδιά, δεν πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τους μαθητές. Τα στοιχεία δείχνουν ήδη σταθεροποίηση».

Τσούχλος: Το 50%+1 πρέπει να αλλάξει άμεσα

Ο κ. Τσούχλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, διευκρίνισε πως η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα είχε ζητήσει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία.

«Ζητήσαμε εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Τα πρωτόκολλα πρέπει να αλλάξουν, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα. Υπάρχει αναταραχή όταν εμφανίζεται ένα νέο κρούσμα, οι μαθητές δεν μπαίνουν στις τάξεις, οι γονείς ανησυχούν, δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Το 50%+1 πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να δούμε από την αρχή τα μέτρα. Επιθυμούμε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, δεν έχουμε ενημέρωση, μαθαίνουμε τους αριθμούς από τα κανάλια».
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.