Ads Top

Ρόκα: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους παίκτες που έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό»!


Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε για την καθημερινότητα του τεχνικού διευθυντή, τις μεταγραφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο «Τριφύλλι», την αξιοποίηση της ακαδημίας και την προτίμηση που δείχνει στους Ισπανούς παίκτες.
Αναλυτικά το μεγαλύτερο μέρος από την συνέντευξη που παραχώρησε στην «As»:

Πως βρέθηκες στον Παναθηναϊκό;

«Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισε να φύγω γιατί ένιωθα πως θέλω να πάρω μια ανάσα. Ήμουν κοντά σε συμφωνία με την Μπαρτσελόνα αλλά οι εξελίξεις δεν βοήθησαν στο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Την ίδια περίοδο ο Παναθηναϊκός πίστεψε πως ήμουν το κατάλληλο άτομο για την θέση του τεχνικού διευθυντή. Ήρθαν απευθείας σε εμένα. Αυτό μου άρεσε. Η σπίθα άναψε ξανά και συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι θέλουν. Ήταν ξεκάθαροι.  Πίστευαν πως είμαι ο καταλληλότερος και δεν δίστασα να γίνω κομμάτι του πρότζεκτ. Αυτό που θέλω είναι να επιστρέψει ο σύλλογος εκεί που ιστορικά ανήκει».

Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πιο σημαντικές ομάδες στην Ελλάδα αλλά δεν είναι μυστικό πως δεν περνά και τις καλύτερές του στιγμές. Μάλιστα το 2018 τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ λόγω χρεών. Θεωρείς πως είναι μία προσωπική πρόκληση;

«Αδιαμφισβήτητα είναι μία πρόκληση. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά μιλάμε για έναν σπουδαίο σύλλογο.  Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση το να βλέπω λίγο-λίγο να επανέρχεται και να παίρνει αποτελέσματα. Εκτελώ τις ιδέες μου και ο σύλλογος ξεκινά να αποκτά πολύ δυνατή ταυτότητα. Το συμβόλαιό μου ξεκίνησε με την χειμερινή μεταγραφική περίοδο να βρίσκεται στην.. πόρτα και παρά το γεγονός πως ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτά που πετύχαμε. Επίσης κάναμε έξι σερί νίκες, κάτι που είχε καιρό να συμβεί στον σύλλογο».

Εκτός από την οικονομική κρίση που πέρασε ο σύλλογος, πρέπει να υπολογίσουμε και τις συνέπειες από την πανδημία. Την επόμενη σεζόν, όμως, ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την επιστροφή του στην Ευρώπη και είναι υποχρεωμένος να κοιτάζει προς την ακαδημία του…

«Έτσι είναι. Ο σύλλογος κοιτάζει να αξιοποιήσει την ακαδημία αλλά όχι μόνο τώρα. Υπήρχε απαγόρευση μεταγραφών και έδωσαν μεγάλη έμφαση στο να προωθήσουν παίκτες από τα τμήματα υποδομής. Θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο γιατί υπάρχουν αρκετά ταλέντα στην ομάδα Νέων. Θέλουμε να ταιριάξουμε την ποιότητα που θα φέρουν οι ξένοι παίκτες με τους ποδοσφαιριστές που ήδη μεγαλώνουν από τα σπλάχνα της ομάδας».

Πιστεύεις θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες λόγω της πανδημίας;

«Πολλές ομάδες θα το κάνουν αναγκαστικά. Θα συνεχιστούν να ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια σε μεταγραφές αλλά ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να ποντάρεις στα παιδιά της ακαδημίας. Σίγουρα σε λίγα χρόνια από τώρα θα μιλάμε για νέα ταλέντα που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση που έφερε ο Κορονοϊός. Πολλοί παίκτες θα είναι σε θέση να δείξουν την αξία τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καν αυτή την ευκαιρία».

Πως είναι μια ημέρα του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού;

«Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο κλαμπ, είμαι μόνος μου στο κομμάτι του αθλητικού μάνατζμεντ και αυτό απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς. Τώρα που μιλάμε είμαι στο προπονητικό κέντρο. Φτάνω στις 9.30 και ξοδεύω όλη την ημέρα στο να βλέπω παίκτες, να απαντώ σε emails, κλήσεις, να διαχειρίζομαι προσωπικές καταστάσεις που έχουμε, όπως νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα που ακόμη δεν έχουμε έρθει σε συμβιβασμό. Η ημέρα τελειώνει και λες ‘’έχω να κάνω ακόμη αυτό, αυτό και αυτό’’. Όταν κάνεις όμως αυτό που αγαπάς βρίσκεις κίνητρο για να χτίσεις κάτι όμορφο, δουλεύεις με ευχαρίστηση και είμαι πραγματικά αισιόδοξος»/

Στα αλήθεια δουλεύεις μόνος σου;

«Ναι. Δεν έχω κανέναν. Απολύτως μόνος μου. Για όλα. Να κρατάω σημειώσεις για άλλα πρωταθλήματα, να τσεκάρω προφίλ παικτών που μου στέλνουν. Έχω στο μυαλό μου να δημιουργήσω ένα οικοδόμημα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε το συντομότερο δυνατό γιατί η ομάδα αξίζει να δουλεύει με τον πιο σωστό τρόπο».

Πως δουλεύει το πλάνο ενόψει των μεταγραφών;

«Όλη την σεζόν κοιτάζω για παίκτες που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους. Υπάρχουν παίκτες που μπορούμε να πάρουμε, χωρίς να πληρώσουμε για μεταγραφή. Η δουλειά μου είναι να τους βρω όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε πλεονέκτημα, να μην μείνει για πολύ καιρό ο παίκτης διαθέσιμος στην αγορά. Αποκτάς μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Υπάρχουν ομάδες που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα, όμως, μέχρι τώρα δεν τα έχουμε πάει και άσχημα. Πήραμε παίκτες πολύ σημαντικούς. Αυτό απαιτεί θυσίες και σκληρή δουλειά. Πίσω από κάθε μεταγραφή κρύβονται θυσίες και σκληρή δουλειά. Προσπαθούμε στους παίκτες να τους δώσουμε να καταλάβουν το πόσο σημαντικός και ιστορικός σύλλογος είναι ο Παναθηναϊκός. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα στον παίκτη και την ομάδα».

Πως μπορεί να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου με τόση δουλειά;

«Προσπαθώ να αφιερώνω τον χρόνο μου σε θέματα που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Τώρα με την πανδημία όλα είναι πιο πολύπλοκα. Όταν τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά, δηλαδή κατά την διάρκεια της σεζόν, προσπαθώ να βλέπω το ελληνικό πρωτάθλημα, να βλέπω όλα τα ματς και να κρατάω στοιχεία για παίκτες που μπορούν να με απασχολήσουν. Μου αρέσει να καλώ τους εκπροσώπους τους και να διαπιστώνω πότε μένουν ελεύθεροι, ώστε να τους παρακολουθώ πιο στενά μέσα στην σεζόν.

Πόσα emails απαντάς μέσα στην ημέρα;

Λαμβάνω πολλά καθημερινά. Οι ατζέντηδες έχουν ένα κακό συνήθειο στο να το κάνουν εύκολο και να σου στέλνουν στο WhatsApp. Παρακαλώ να στέλνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γιατί είναι ο μόνος τρόπος να οργανώσω την κατάσταση μέσα στον χαμό.  Όταν λαμβάνω προσφορές από παντού, τρελαίνομαι!

Ποια πρωταθλήματα βλέπεις και ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;

«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι εύκολο γιατί έχει καλό κλίμα και οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί προσαρμόζονται εύκολα. Όπως και οι Λατίνοι. Στο πρωτάθλημα παίζουν Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοι. Για γεωγραφικούς λόγους κοιτάμε Σέρβους, Κροάτες. Δεν έχουμε συγκεκριμένη αγορά».

Έχεις μια προτίμηση στους Ισπανούς ποδοσφαιριστές;

«Απέξω φαίνεται πως κοιτάζω μόνο Ισπανούς αλλά δεν είναι έτσι. Στην ΑΕΚ Λάρνακας βρήκα κάποιους ήδη εκεί και πήραμε κάποιους ακόμα. Δεν με απασχολεί η εθνικότητα. Αρκεί ο παίκτης να είναι καλός. Με ενδιαφέρει ο χαρακτήρας του παίκτη, ώστε να χτίζω καλά γκρουπ, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Αν δεν ήσουν καλό άτομο, είναι δύσκολο να πετύχεις στην ζωή. Στο ποδόσφαιρο, πλέον, λόγω της παγκοσμιοποίησης είναι πιο εύκολο να μάθεις αυτά που θέλεις. Περισσότερες και πιο ασφαλείς πληροφορίες βρίσκω από την Ισπανία. Για αυτό κάποιες φορές πάω σε αυτή την αγορά».

Ενόψει της νέας σεζόν έχει συμφωνία ήδη με Βέλεθ, Καρλίτος, Αϊτόρ ενώ ακούγεται ο Πογιάτος για τον πάγκο. Αρκετοί Ισπανοί…

Αν υπάρχει κάποιος πολύ καλός ίσως κάνουμε μια εξαίρεση και πάρουμε ακόμη έναν(γέλια). Είναι πολύ καλοί παίκτες και έπρεπε να τους πάρουμε. Πήραμε όμως και τον Αγιούμπ, τον Νατζ από την Λέγκια. Κάποιες φορές σε οδηγεί και η αγορά, όμως, είναι η αλήθεια πως έχουμε πάρει ήδη κάποιους Ισπανούς…

Τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του Αϊτόρ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα νιώθουν ενθουσιασμένοι με αυτή την κίνηση…

«Και εγώ. Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Καρλίτος και Αϊτόρ δεν είναι μόνο καλοί παίκτες αλλά έχουν προφίλ που αρέσει στους οπαδούς. Με τον Αϊτόρ δουλεύαμε πολλούς μήνες για την συμφωνία. Μιλούσαμε, εξηγούσαμε, έπρεπε να τον πείσουμε. Έδειξε ενδιαφέρον για το πρότζεκτ. Είχε οικονομικά καλύτερες προτάσεις αλλά κατάλαβε πως το σημαντικό είναι το πρότζεκτ που θα τον βοηθήσει να μεγαλώσει.

Πως διαχειρίζεσαι τα αποδυτήρια;

«Έχω υπάρξει ποδοσφαιριστής και ξέρω πως λειτουργεί. Εγωισμοί, συμβόλαια. Το κλειδί είναι να είσαι αληθινός και ευθύς. Πρέπει να εξηγούμε το «γιατί». Δεν μπορείς να λες ναι σε όλα».

Πως τα αναλυτικά αριθμητικά δεδομένα επηρεάζουν μία μεταγραφή σου;

«Το χρησιμοποιώ ως βοήθεια. Ένα ακόμη εργαλείο. Δεν πρέπει να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις ενός τεχνικού διευθυντή. Το λέω με κάθε σεβασμό. Ένας παίκτες είναι πολλά περισσότερα πράγματα. Και δεν είναι μόνος του.  Είναι οι συμπαίκτες, η ομάδα, η πόλη, ο προπονητής. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο».
gazzetta.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.