Ads Top

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τις περικοπές και το επίδομα στους ποδοσφαιριστές!


Ο κορωνοϊός αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα σε κάθε επάγγελμα. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Δεδομένα θα πληγεί και η μπάλα παίρνει τους πάντες.
Οι ΠΑΕ χάνουν σημαντικά έσοδα. Σίγουρα τα εισιτήρια, ενώ στον αέρα είναι και οι τελευταίες δόσεις του τηλεοπτικού συμβολαίου.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και απώλειες που θα φανούν στην πορεία. Για παράδειγμα με άλλους όρους θα πάει να συμφωνήσει κάποιος για ένα νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο ή μία χορηγία, κάτι που σημαίνει πως σε βάθος χρόνου θα χαθούν και άλλα χρήματα.

Αυτές τις μέρες οι Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος της Super League 1) και Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος της Super League 2 και Football League) απηύθυναν αίτημα προς τον υπουργό εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη ζητώντας να μπει και ο ΚΑΔ των ΠΑΕ στις εταιρείες που πλήττει ο κορονοϊός ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Έως αυτή τη στιγμή οι ΠΑΕ δεν δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όμως, ξεκαθάρισε πως στο τέλος θα μπουν σχεδόν οι πάντες, συνεπώς και οι ΠΑΕ. «Θα ήταν άδικο να μην μπουν, από τη στιγμή που έχουν ασφαλισμένους εργαζόμενους στο ΙΚΑ», τόνισε στο Sportime.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της διοργανώτριας αρχής της δεύτερης κατηγορίας. Προσέθεσε, επίσης, πως ο λόγος για τον οποίο έως τώρα δεν έχει ανοίξει ο συγκεκριμένος ΚΑΔ είναι γραφειοκρατικός. Έπρεπε να τακτοποιηθούν κάποια θέματα σχετικά με μερίδα ξένων ποδοσφαιριστών. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα μπορέσουν να κάνουν αίτημα και οι ΠΑΕ για το επίδομα.

Ο τρόπος πληρωμής των παικτών

Εκείνο που ενδεχομένως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πως ένας ποδοσφαιριστής παίρνει μισθό και δόση συμβολαίου. Ο μισθός είναι αυτός του ανειδίκευτου εργάτη, ο οποίος αυξάνεται με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτός πρέπει να μπαίνει κάθε μήνα. Όταν συνεπώς ένας ποδοσφαιριστής συμφωνεί να πάρει ας πούμε 50.000 ευρώ τον χρόνο, η ομάδα πληρώνει τον μισθό και το υπόλοιπο είναι ποσό είναι οι δόσεις συμβολαίου. Για αυτές έρχεται σε συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή πότε θα τις δώσει. Άλλες ομάδες πληρώνουν κάθε μήνα, άλλες κάθε δίμηνο ή και παραπάνω. Οι μεγάλες ΠΑΕ συνήθως προτιμούν ως τακτική μίνιμουμ το δίμηνο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι υψηλότερα αμειβόμενος από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Ο Φορτούνης, ο Βαλμπουενά, ο Βαρέλα ή ο Βέρνμπλουμ όμως (παίκτες με πολύ υψηλά συμβόλαια οι συγκεκριμένοι) δεν αποτελούν τον κανόνα. Είναι η εξαίρεση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν τα παιδιά της Football League που μπορεί να παίρνουν λιγότερα χρήματα ετησίως από εσένα που διαβάζεις το κείμενο, υπάρχουν και αυτοί της Super League 2 που αρκετές φορές (ανάλογα με την ΠΑΕ και τη συνέπειά της) δεν είναι επίσης σε καλύτερη μοίρα. Συν τοις άλλοις, ο κορονοϊός μόνο προς τα κάτω θα πάει τις απολαβές τους από την επόμενη χρονιά.

Η ενημέρωση και η θέση του ΠΣΑΠ

Μεγάλο πονοκέφαλο σε όλους στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Οι επαφές με παίκτες είναι διαρκείς. Ο Γιώργος Μπαντής ως πρόεδρος είναι αυτός που έχει αναλάβει να ενημερώνει. Στην τελευταία επαφή που είχε με τους αρχηγούς των ομάδων και μη, αυτό που είπε είναι «να μην ακούτε τίποτα, ακόμα περιμένουμε. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε τα 800 ευρώ».

Ξεκαθαρίστηκε ακόμη πως σε περίπτωση που πάρουν οι ΠΑΕ το επίδομα, αυτό θα αντικαταστήσει μόνο τον μισθό. Όσοι παίρνουν περισσότερα, θα χάσουν ένα μικρό ποσό, αλλά έως εκεί. Σε επικοινωνία που είχε το Sportime.gr και με δικηγόρο, μας ξεκαθαρίστηκε πως «είναι αδύνατο να προσπαθήσουν οι ΠΑΕ να αντικαταστήσουν με τα 800 ευρώ μία δόση συμβολαίου. Το ποσό αυτό θα πάει αντί του μισθού».

Από εκεί και πέρα, το νομικό επιτελείο του ΠΣΑΠ ξεκαθαρίζει πως «εμείς θα προσπαθήσουμε οι παίκτες να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής. Από τη στιγμή που στους ποδοσφαιριστές έχει δοθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης και ελέγχονται με GPS, πώς θα μπουν σε αναστολή; Αναστολή σημαίνει ότι κάθομαι σπίτι μου και δεν κάνω τίποτα. Επιπλέον, όσοι περίμεναν χρήματα αυτή την περίοδο από διακανονισμούς; Τι ισχύει για εκείνους, τα παίρνουν κανονικά;».

Υπάρχει, όμως, και διαφορετική άποψη επί του θέματος. «Από τη στιγμή που δεν παίζουν και απλά προπονούνται οι παίκτες, ουσιαστικά δεν εργάζονται. Επομένως, είναι σε αναστολή», όπως μας ανέφερε άλλος δικηγόρος.

Το θέμα των περικοπών
Αυτό που ακούς από τον καθένα και δικαιολογημένα είναι πως ο κορονοϊός μας αναγκάζει όλους να αναπροσαρμόσουμε τα δεδομένα μας. Με τρεις δικηγόρους ήρθε σε επαφή το Sportime.gr και όλοι τους ξεκαθάρισαν ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει, όλα είναι ρευστά». Συμφώνησαν, όμως, στο ότι δεν προβλέπεται σε κανενός παίκτη το συμβόλαιο να χάσει λεφτά λόγω πανδημίας. Για οποιαδήποτε περικοπή, λοιπόν, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να συναινέσουν.

Δικαστική διαμάχη επ’ αυτών δεν συμφέρει καμία πλευρά, αφού θα χαθεί αρκετός χρόνος και κάποια χρήματα. «ΠΣΑΠ, Super League και Football League» θα πρέπει να έρθουν σε μία συμφωνία. Κανονικά η ΕΠΟ οφείλει να πάρει μία πρωτοβουλία, να συστήσει μία επιτροπή και να λυθεί όλο αυτό με μία ρύθμιση», ήταν η μία άποψη που ακούστηκε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει διχογνωμία για το εάν οι ομάδες θα κέρδιζαν μία τέτοια υπόθεση σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής αρνηθεί τη μείωση. Η μία άποψη είναι πως η κάθε ΠΑΕ θα μπορούσε να επικαλεστεί λόγους ανωτέρας βίας και η άλλη ότι θα έπρεπε αυτή η ανωτέρα βία να έχει προβλεφθεί εγκαίρως. Το μόνο σίγουρο, βέβαια, είναι πως στο εξής τα συμβόλαια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα αλλάξουν. Θα αρχίσουν να μπαίνουν ρήτρες που έως τώρα αγνοούσαμε.

Κλείνοντας, κανείς δεν ξέρει εάν θα τελειώσει η σεζόν. Σε περίπτωση που παραταθεί μετά τις 30/6 «θα πρέπει να παραταθούν και οι συμβάσεις λόγω ανωτέρας βίας. Σε άλλους κλάδους συνηθίζεται αυτό, ας γίνει και στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, εάν παίκτης έχει συμφωνήσει να πάει σε άλλη ομάδα το καλοκαίρι, εκεί τι θα ισχύει; Ούτε αυτό το γνωρίζουμε και θα πρέπει η UEFA να πάρει θέση».

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κορονοϊός αναγκάζει τους πάντες να βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά. Τα ερωτήματα είναι πολλά ήδη και θα προκύψουν και νέα στην πορεία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Οι ΠΑΕ θα προσπαθήσουν να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό φάνηκε και από τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του ποδοσφαίρου, το οποίο μας είπε πως «τι θέλουν οι ποδοσφαιριστές, να μη χάσουν ευρώ; Όλος ο κόσμος χάνει λεφτά, εκείνοι θα μείνουν ανεπηρέαστοι;». Την ίδια στιγμή οι παίκτες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν όσο καλύτερα γίνεται τα χρήματά τους. Συνεπώς, από τη στιγμή που τα «θέλω» των δύο πλευρών είναι αντίθετα οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Sportime (27/3) - sportime.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.