Ads Top

Αποκαλύψεις για Λάζαρο - Τι έγινε με Σεμέδο!


Γι’ αυτό δεν έχει γυρίσει ακόμα - Ειδικός ορθοπεδικός χειρούργος τα εξηγεί όλα.
Με τον γνωστό αθλητίατρο-ορθοπαιδικό χειρουργό dr. Σταύρο Αλευρογιάννη, διευθυντή κλινικής ρομποτικής ορθοπεδικής χειρουργικής γόνατος και ισχίου, στο Metropolitan General, επικοινώνησε το sportdog για να εμβαθύνουμε στο θέμα τού Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και της επιστροφής του στα γήπεδα.
Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τον άσο του Ολυμπιακού και το πότε θα τον ξαναδούμε στους αγώνες.  

"Στην επαναρήξη χιαστού παίρνουμε δεύτερο μόσχευμα, γιατί έχει ήδη καταναλωθεί το πρώτο, στον πρώτο χιαστό. Όπως συνέβη στον Λάζαρο. Κάνει από έξι μέχρι εννιά μήνες να αναγεννηθεί. Το θέμα είναι ότι όταν κάνουμε χιαστό σε κάποιον αθλητή, πρέπει να φτάσει το μυϊκό του σύστημα (τετρακέφαλος και οπίσθιοι μηριαίοι), να εξισορροπούν τις δυνάμεις που παίρνει το καινούργιο μόσχευμα του χιαστού.

Αυτό πώς διαπιστώνεται σε επαγγελματίες αθλητές; Πριν βάλουμε τον παίκτη να παίξει, να μπει ξανά σε αγωνιστικό χώρο δηλαδή, τον τεστάρουμε σε ισοκινητικό μηχάνημα. Εκεί θα πρέπει ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι αφενός να έχουν μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ τους, δύο προς ένα, αφετέρου δε η μυϊκή ισχύς τού ποδιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 70-80% του άλλου ποδιού", ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση στο sportdog ο Σ. Αλευρογιάννης.

"Γι' αυτό επανήλθε γρήγορα ο Σεμέδο - "Καμένος" ο Ούκιτς στον Παναθηναϊκό"

Η ηλικία του παίκτη παίζει ρόλο; Από την άποψη ότι ο Χριστοδουλόπουλος είναι 33 ετών και βρίσκεται σε συνθήκες προπόνησης υψηλού επιπέδου εδώ και πολλά χρόνια.

"Παίζει ρόλο το μυϊκό σύστημα του καθενός. Υπάρχουν ασθενείς που επανέρχονται γρήγορα και άλλοι που θέλουν χρόνο. Είδατε πόσο γρήγορα επέστρεψε ο Σεμέδο για παράδειγμα στον Ολυμπιακό, με άλλο πρόβλημα βέβαια, αλλά ο χρόνος τής επιστροφής του δείχνει κάτι για το μυϊκό σύστημα του Σεμέδο".

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Λάζαρος έπαθε θλάση στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που προφανώς καθυστερεί την επιστροφή του αλλά και επιβαρύνει την ψυχολογία του.

"Φυσικά παίζει ρόλο το ψυχολογικό κομμάτι, αλλά κανένας παίκτης δεν θέλει πάλι να μπει στη διαδικασία και να ρισκάρει, φοβούμενος υποτροπή. Δε νομίζω ότι υπάρχει βιασύνη. Το βασικότερο που θέλω να τονίσω, είναι το σύνδρομο Burnout Athletes, το σύνδρομο του Καμένου Αθλητή. Δεν μπορεί κάποιος που είναι έξω από την ομάδα δει να δει πώς είναι κάθε αθλητής. Ο Ούκιτς που είχε έρθει στον Παναθηναϊκό, για παράδειγμα, ήταν επιβαρυμένος όταν είχε έρθει, ήταν "καμένος". Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν μπει για να κάνει προπόνηση, περνάει πολύ γρήγορα σε αναερόβιο μεταβολισμό χωρίς να το καταλαβαίνει. Με αποτέλεσμα να αρχίσει να "καίει" μύες. Αυτοί οι αθλητές παθαίνουν συχνά θλάσεις, γιατί καίνε τους μυς τους. Αυτό έχει να κάνει με το μεταβολικό προφίλ του κάθε αθλητή, αλλά υπάρχει τρόπος να το ψάξει κανείς. Ο κλινικός γιατρός βλέπει τη θλάση και την αντιμετωπίζει. Αλλά δεν πιάνει την αρχική αιτία για την οποία μπαίνει ο αθλητής σε αναερόβιο μεταβολισμό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι το μυϊκό σύστημα του Χριστοδουλόπουλου και κάθε Χριστοδουλόπουλου. Το θέμα είναι ο αθλητής να πατάει και στα δυο του πόδια καλά. Να φτάσει να είναι πάνω από το 80% με το άλλο πόδι πριν αγωνιστεί ξανά. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τον Νίκο Παππά, του Παναθηναϊκού. Που είχε κάνει χιαστό στο ένα πόδι, είχε χοντρύνει η βλάβη, φύλαγε το ένα πόδι στην προπόνηση και κάποια στιγμή έκανε χιαστό και στο δεύτερο πόδι. Γι' αυτό λέω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή". 

Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.