Ads Top

Φάμελλος: «Σύμβολο της Θεσσαλονίκης το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ»


Στις λεπτομέρειες για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα αναφέρθηκε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε σύμβολο το συγκεκριμένο έργο. 
Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη Live Sport

Σε ποια φάση βρίσκεται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της νέας τούμπας;

«Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο υποβλήθηκε στις 24 Απριλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα πρέπει να γίνει η αξιολόγησή του και ο έλεγχός του, ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αναμφισβητήσεων, το οποίο θα πρέπει εντός ενός μήνα από την υποβολή της εισήγησης να βγάλει διατύπωση γνώμης και αμέσως μετά να εκδοθεί η απόφαση προέγκρισης από τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος».

Ποιες είναι οι προθεσμίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία;

«Οι προθεσμίες για τη χορήγηση προέγκρισης με βάση το θεσμικό πλαίσιο είναι έξι μήνες. Εμείς, θυμίζω, είχαμε προωθήσει την ενιαία τροπολογία με 10 άρθρα και υπογραφές αρκετών συναρμόδιων υπουργών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα παραχώρησης του περιβάλλοντος χώρου και καθόρισε τους βασικούς σκοπούς της παραχώρησης. Με την τροπολογία αυτή, με νόμο παραχωρήθηκε στον ΑΣ ΠΑΟΚ, η βασική έκταση ήταν του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και η υπόλοιπη του ελληνικού δημοσίου και προβλέφθηκαν η χρήση γης και κάποιες υποστηρικτικές ρυθμίζεις, όπως για παράδειγμα, η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης».

Η πρόθεση είναι να μην εξαντληθεί το περιθώριο των έξι μηνών για την προέγκριση;

«Εμείς ζητήσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών και, εάν γίνεται, να επιτευχθεί η μείωση των χρονικών περιθωρίων στο ήμισυ. Αποστείλαμε τον φάκελο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου προς έλεγχο από τις 24 Απριλίου, δηλαδή, από την πρώτη ημέρα που τον παραλάβαμε».

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχετε υπόψη σας το νέο γήπεδο θα είναι «ανοιχτό» στους κατοίκους της πόλης;

«Στη διαδικασία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι πολύ σημαντική η αξιολόγηση της σχέσης του έργου με τη γειτονική περιοχή. Έτσι, εξασφαλίζονται τα παρακάτω. Πρώτον, τα κυκλοφορικά δεδομένα. Δεύτερον, η αξιοποίηση του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου από τους κατοίκους. Δηλαδή, δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι, πάρκα και πλατείες, που θα είναι όφελος για την περιοχή. Τρίτον, η αξιοποίηση των υποδομών στάθμευσης και πιθανόν αναψυχής.

Θα έχει κλαμπ μέσα, θα έχει διάφορα, θα είναι “ζωντανό” το κτίριο και τις υπόλοιπες μέρες. Θα έχει μία μεγάλη πλατεία με ανάπλαση του χώρου. Σε επίπεδο ελεύθερων χώρων, κυκλοφοριακών υποδομών, σταθμεύσεων και μπορεί και σε επίπεδο υποδομών αναψυχής, το νέο γήπεδο θα ωφελήσει την περιοχή».

Είπατε ότι θα έχει και κλαμπ;

«Εννοώ, ότι θα διαθέτει το νέο γήπεδο ένα μουσείο επίδειξης και έκθεσης των τροπαίων και της ιστορίας του ΠΑΟΚ και αναψυκτήριο, όπως έχει και τώρα, απλά δεν είναι τόσο λειτουργικά. Στα σύγχρονα γήπεδα περιλαμβάνονται υποδομές, οι οποίες εκτός αγώνων είναι προς όφελος της γειτονικής περιοχής. Δεν θα είναι ένα γήπεδο σιδερόφρακτο, οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι για τη γειτονιά, όπως και η αξιοποίηση των χώρων στάθμευσης από περιοίκους σε ημέρες εκτός αγώνων. Όλα αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε με τον ΠΑΟΚ».

Το θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει την επένδυση από μελλοντική αλλαγή κυβέρνησης;

«Εμείς νομοθετήσαμε το 2016. Ήταν επιλογή αυτής της κυβέρνησης η δημιουργία του εργαλείου αυτού που εξασφαλίζει την επιτάχυνση αναπλάσεων και επενδύσεων, όπως επιλογή αυτής της κυβέρνησης ήταν και η ολοκληρωμένη τροπολογία της παραχώρησης του περιβάλλοντος χώρου στον ΠΑΟΚ, που περιλαμβάνει μέσα και την Αρχαιολογία και το ύψος και το πάρκινγκ, τα πάντα.

Αυτό διασφαλίζει ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ούτε η Θεσσαλονίκη ούτε ο ΠΑΟΚ. Το ίδιο κάναμε και στην έκθεση στον Παύλο Μελά και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη γίνονται όλα αυτά. Ταυτόχρονα η υψηλή αξία του επενδυτικού σχεδίου του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, που αγγίζει και μπορεί να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και του ΠΑΟΚ εξασφαλισμένη για τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την επένδυση. Τις ταχύτητες υλοποίησης και τη βούληση εμείς τα έχουμε αποδείξει. Από εκεί και πέρα, δεν κάνω σχόλια για άλλους…».

sport-fm.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.