Ads Top

«Καλώς ήρθες» VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ!


To VAR είναι έτοιμο από το βράδυ της Τρίτης να εφαρμοστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ!
Η τεχνολογία μπαίνει για τα καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού η UEFA αποφάσισε να εφαρμόσει το Video Assistant Referees στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τρίτης (12/2) στα πρώτα ματς της φάσης των «16».

Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον τρόπο που εφαρμόζεται το VAR στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού επιλογή της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι να μην καπελώνεται ο ρόλος του διαιτητή, αφού εκείνος θα παίρνει την τελική απόφαση.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι πλέον καταργούνται οι επιπρόσθετοι βοηθοί περιοχής. Η UEFA θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα γίνεται χρήση του βίντεο δεν υπάρχει ανάγκη για να υπάρχουν και να ελέγχουν τις παραβάσεις εντός περιοχής όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα VAR θα αποτελείται από τον πρώτο διαιτητή VAR, ο οποίος θα έχει δύο βοηθούς και επιπλέον από δύο χειριστές της τηλεοπτικής εικόνας. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Ιταλίας και όχι αυτό της Γερμανίας. Πιο απλά, έξω από κάθε γήπεδο θα υπάρχει το ειδικό βαν που θα έχει τον πλήρη έλεγχο της τηλεοπτικής εικόνας για τη χρήση του βίντεο και δίπλα στον τέταρτο διαιτητή η οθόνη την οποία θα ελέγχει ο διαιτητής του ματς.

Στην ευθύνη του VAR όμως θα εμπίπτουν συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να μην υπάρχουν συχνές διακοπές και καθυστερήσεις στην εξέλιξη της αναμέτρησης.

Χρήση βίντεο θα έχουμε λοιπόν, σε αμφισβητούμενες φάσεις που θα αφορούν γκολ, ανατροπές εντός περιοχής, αποβολές και λανθασμένη ταυτότητα παίκτη, σε περιπτώσεις κάρτας για παράδειγμα.

Ωστόσο, μπορεί ο διαιτητής VAR να καλέσει τον διαιτητή, αλλά ο τελευταίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει αν θα κάνει χρήση ή όχι, όπως δηλαδή γινόταν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε περιπτώσεις οφσάιντ, ανατροπής εντός ή εκτός περιοχής για πέναλτι, το VAR μπορεί να ενημερώσει τον διαιτητή στην ενδοεπικοινωνία με τη μορφή ενημέρωσης-συμβουλής, αλλά ο διαιτητής θα κρίνει χωρίς να πάει να δει τη φάση στην οθόνη, ενώ όταν γίνεται χρήση βίντεο, αυτό θα εμφανίζεται και στις οθόνες του σταδίου.

Επιπλέον, για να αποφύγει η Ομοσπονδία διαμαρτυρίες για χρήση του βίντεο, έχει δώσει σαφέστατη ενημέρωση στους διαιτητές να τιμωρούν με κίτρινη όσους ζητούν VAR.

Εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, η UEFA αναμένεται να εφαρμόσει το VAR στον τελικό του Europa League, καθώς και στην τελική φάση του Euro 2020.

Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.