Ads Top

Το χτίσιμο και η… γειτονιά


Η εκ θεμελίων δημιουργία μιας νέας ομάδας που επιχειρείται στον Ολυμπιακό και τα δεδομένα και αναμενόμενα προβλήματα που βρίσκουν στο δρόμο τους οι Ερυθρόλευκοι.
Το ποδοσφαιρικό reset που «πάτησε» ο Ολυμπιακός μετά τη λήξη του περασμένου πρωταθλήματος είναι αναμφισβήτητα ένα θαρραλέο εγχείρημα, που απαιτεί αφενός οικονομική ισχύ, αφετέρου επαρκή γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο θα χτιστεί η νέα ομάδα. Και στον Ολυμπιακό υπάρχουν και τα δύο στοιχεία.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να διαφέρει από γειτονιά σε γειτονιά αυτού του πλανήτη, ωστόσο οι βασικές αρχές του είναι ίδιες. Ακόμη κι αν εμφανίζονται διαιτητές που επιχειρούν να αλλάξουν κατά περίσταση αυτές τις βασικές αρχές, η βάση, τα θεμέλια είναι τα ίδια παντού.

Αν σέβεσαι το ποδόσφαιρο, αν σκέφτεσαι ποδόσφαιρο, αν χτίζεις ποδόσφαιρο, τότε αναπόφευκτα θα σε ανταμείψει το ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι το στοίχημα του Ολυμπιακού που χτίζει από την αρχή μια ποδοσφαιρική ομάδα, της οποίας το υλικό «δείχνει» ότι το σχέδιο είναι μακροπρόθεσμο.

Προφανώς και δεν θα είναι όλες οι επιλογές σωστές ή κάποια κομμάτια μπορεί να αποδειχτούν ότι δεν «κολλάνε» στην εικόνα. Θα συμβεί και αυτό. Το θέμα είναι τα θεμέλια και η λογική. Απαξ και αυτά μπουν σωστά, όλα τα υπόλοιπα αργά ή γρήγορα θα κουμπώσουν.

Το ζητούμενο για τον κόσμο βέβαια, είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να δει την αγαπημένη ομάδα του και πάλι στην κορυφή της Ελλάδας προσφέροντας παράλληλα μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές.

Ο δρόμος είναι μακρύς και για ομάδες με το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού είναι δύσβατος και γεμάτος ιδιαιτερότητες. Αρκεί απλά να αναλογιστεί κάποιος για παράδειγμα, πόσες πραγματικές προπονήσεις μπορούν να γίνουν  με την παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών σε τέτοιου επιπέδου ομάδες. Ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της χρονιάς, το οποίο είναι φορτωμένο με αγώνες για πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά τα ματς των εθνικών ομάδων.

Οταν υπάρχουν μεσοβδόμαδες αναμετρήσεις, ουσιαστικά ο κάθε προπονητής μιας τέτοιας ομάδας έχει μόλις μία ημέρα στη διάθεσή του για να δουλέψει κάποια πράγματα είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο! Οι υπόλοιπες μέρες είναι μοιρασμένες για τα ματς, την αποθεραπεία των ποδοσφαιριστών μετά τα ματς, την στοχευμένη προπόνηση-διπλό την παραμονή των αγώνων και φυσικά στα όποια ταξίδια απαιτούνται.

Το μυστικό του κάθε καλού «αρχιτέκτονα» που αναλαμβάνει τέτοια μεγαλεπήβολα έργα, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο χτίζει την ομάδα του βάζοντας στο πλάνο του και τα ίδια τα ματς. Μπορεί να κοστίσουν βαθμούς, ακόμη και σημαντικές προκρίσεις, αλλά είναι αναγκαίο. Ιδιαίτερα όταν σημαντική μερίδα ποδοσφαιριστών του ρόστερ δε συμμετείχαν σε όλη την προετοιμασία που όσο εξελίσσεται το άθλημα, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα.

Δείτε τι ζόρια τραβάνε όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι κατά τις περιόδους ανοικοδόμησής τους.

Η μοναδική ομάδα της Ευρώπης που έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ Μαδρίτης, μετά την τελευταία επιτυχία της επέτρεψε στον Κριστιάνο Ρονάλντο να αλλάξει σταθμό στην καριέρα του αντί περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έχασε τον προπονητή της Ζινεντίν Ζιντάν, που την οδήγησε την τελευταία τριετία στην κατάκτηση εννέα τίτλων σε διάστημα δυόμισι ετών. Η ομάδα του Λοπετέγκι έφτασε σε σημείο να αγνοεί τη νίκη για έναν ολόκληρο μήνα, ενώ για τέσσερα ματς δεν είχε πετύχει ούτε γκολ!

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Μπάγερν Μονάχου που μονοπωλεί τους τίτλους στη Γερμανία, ωστόσο η αλλαγή προπονητή και φιλοσοφίας με τον Κόβατς δεν έχει φέρει ως τώρα αποτέλεσμα.

Φυσικά για κάθε τέτοια περίπτωση υπάρχει και ένα αντιπαράδειγμα, αλλά και μια ποδοσφαιρική εξήγηση. Τέτοια είναι η Τσέλσι, άλλαξε μεν προπονητή, ωστόσο η φιλοσοφία παραμένει σχεδόν ίδια, όπως και το υλικό της.

Η μεγάλη διαφορά βέβαια, βρίσκεται στο περιβάλλον που κινείται η κάθε ομάδα, η… γειτονιά στην οποία χτίζει το οικοδόμημά της, η οποία παίζει φυσικά το ρόλο της και είναι κομμάτι της συνολικής εξίσωσης.

Ο Ολυμπιακός καλώς ή κακώς βρίσκεται σε αυτή τη γειτονιά και καλείται να συνυπολογίζει αυτή την παράμετρο και να αποδεικνύει με διάρκεια και συνέπεια ότι παραμένει προσηλωμένος στον έναν και μοναδικό στόχο του: το χτίσιμο της ομάδας των επιτυχιών, όσες τρικλοποδιές κι αν του βάζουν οι… γείτονες!

to10.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.