Ads Top

Τσίπρας: Έχουμε συμφωνία - Αυτό θα είναι το όνομα της ΠΓΔΜ!


Για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον ζωντανό διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.


Όπως τόνισε, η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes». Tο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Severna Makedonija (βόρεια Μακεδονία) το οποίο «διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική)».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλυτρωτισμό». «Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να οριστεί ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Παυλόπουλος: Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, «εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί».

«Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, για επίτευξη συμφωνίας είχε κάνει λόγο κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes».
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.