Ads Top

«Η φανέλα επηρεάζει τους διαιτητές – Μόνο με ρέντα η ΑΕΚ, έχει... το άδικο ο Ολυμπιακός»


Είναι από τους σπουδαιότερους τεχνίτες μέσους που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίμησε τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Ολυμπιακό, φορώντας τις φανέλες τους. Δέθηκε όμως περισσότερο με τον Δικέφαλο, στον οποίο αγωνίστηκε τη χρυσή εποχή του Λουκά Μπάρλου (1976-79), ο οποίος στην τελευταία του συνέντευξη, τον είχε χαρακτηρίσει πολυτιμότερο παίκτη κατά τη θητεία του, αλλά και τη δεκαετία του '80, πριν κλείσει την καριέρα του (1982-84). Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν εκτιμούνε στον Πειραιά.




Ίσα ίσαι χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης τον είχε προσκαλέσει παλαιότερα σε εκδήλωση οπαδών του Ολυμπιακού, σε νησί που έτυχε να παραθερίζουν μαζί και είχε πει μπροστά σε όλους πόσο βαμμένος Ενωσίτης είναι ο Τάκης Νικολούδης. «ο Τάκης τίμησε την ομάδα μας, αλλά είναι ΑΕΚ! Τί να κάνουμε;», είχε πει.

Ο παλαίμαχος χαφ όμως δεν βλέπει το ποδόσφαιρο με οπαδικά γυαλιά. Αυτήν την αίσθηση δημιούργησε στη συζητηση που είχε με το sportdog.gr, με αφορμή το πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του Κυπέλλου μεταξύ ερυθρόλευκων και κιτρινόμαυρων. Ο Τάκης Νικολούδης παρατήρησε τις αδυναμίες που έχει η ΑΕΚ τον δεύτερο γύρο και εκτίμησε ανοδική πορεία για τον Ολυμπιακό. Προβλέψεις πάντως δεν θέλησε να κάνει. Ούτε για το Κύπελλο, ούτε για το πρωτάθλημα.



Δεν είναι χτισμένη για τρεις διοργανώσεις η ΑΕΚ

«Είναι θετικό, ότι η ΑΕΚ κατόρθωσε να κάνει μία πρόκριση στους 32 του Europa League. Αλλά από την άλλη πλευρά αυτός είναι ένας παράγων ανασταλτικός για τις εγχώριες διοργανώσεις. Ιδιαίτερα με τους τραυματισμούς του Μάνταλου και του Γιόχανσον. Νομίζω ότι η Ένωση δεν ήταν χτισμένη να παίξει σε τρεις διοργανώσεις», σχολιάζει αρχικά και συνεχίζει:

«Φυσικά, όλα παίζονται. Όλα είναι ανοιχτά. Αλλά θα μπορούσε να είχε ξεφύγει, όταν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Έχασε 8 βαθμούς από Ατρόμητο, Ξάνθη και Τρίπολη. Ήταν σαν να μην υπήρχε η ΑΕΚ σε αυτά τα παιχνίδια. Ναι μεν μπορείς να κυνηγάς τρία πράγματα, αλλά υπάρχουν και συνέπειες. Το καταλαβαίνει ο κόουτς αυτό, όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και όλος ο κόσμος φυσικά. Όταν είναι μία ομάδα καινούργια που χτίστηκε φέτος και ξαφνικά διεκδικεί πρωτάθλημα, δεν είναι τόσο εύκολο να περπατήσει και στις τρεις διοργανώσεις».

Ο 66χρονος παλιός ποδοσφαιριστής εκτιμά, ότι οι αντίπαλοι του Δικεφάλου έχουν κερδίσει έδαφος. «Πιστεύω, ότι η ΑΕΚ θα δυσκολευτεί πάρα πολύ. Πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση στο Καραϊσκάκη. Γιατί στη Λάρισα υπήρχαν ανορθογραφίες. Η ΑΕΚ... κυνηγούσε τα κόρνερ και τις στατικές φάσεις. Και καλή να ήταν, πάλι το αποτέλεσμα μετράει. Το αποτέλεσμα ήταν κάκιστο», λέει και παρατηρεί: «Οι άλλοι απομακρύνονται και παίρνουν ψυχολογία, όταν η Ένωση έχει τέσσερα παιχνίδια πολύ δύσκολα. Ο ΠΑΟΚ θα έχει ένα τύποις δύσκολο παιχνίδι, με τον Ατρόμητο. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ενισχύεται. Πήρε Μιραλάς, μπορεί να πάρει και κάποιον άλλον και η έλευση του νέου προπονητή έφερε αλλαγές. Με την Ξάνθη εμφανίστηκε καλός.



Διακυμάνσεις στο παιχνίδι της ΑΕΚ

«Η ΑΕΚ “αποδυναμώνεται”. Δεν είμαι προφήτης, αλλά έχοντας παίξει τόσα χρόνια ποδόσφαιρο, έχω την αντίληψη να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα. Καταλαβαίνω πότε είναι μία ομάδα κουρασμένη. Η πείρα μου από τη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία που είχα με τον Δικέφαλο στα μέσα της δεκαετίας του '70 με έκανε σοφότερο. Αυτό που βλέπω είναι, ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στην απόδοση. Αυτήν τη στιγμή η ΑΕΚ έχει ένα καλό παιχνίδι και μετά ένα μέτριο. Δεν έχει το βάθος των άλλων ομάδων. Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα, ότι θα δυσκολευτεί. Αν έχει ρέντα ή τύχη, μπορεί να αλλάξει αυτό που φαίνεται... Σίγουρα όμως δεν πιστεύω, ότι τα παιχνίδια που έρχονται στο πρόγραμμα φωτιά δεν θα πιέσουν περισσότερο βαθμολογικά και αγωνιστικά την ομάδα».



Ο οργανισμός έχει πιάσει πάτο-πρέπει να αλλάξει ο Χιμένεθ

Για τη σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό, ο Τάκης Νικολούδης υποστηρίζει, ότι πρέπει να γίνει ειδική διαχείριση ή να μπουν... προτεραιότητες. «Κάτι πρέπει να αλλάξει ο Χιμένεθ. Στη Λάρισα, όπου ο αγωνιστικός χώρος ήταν κακός, έδειξε ότι θα ακολουθήσει συντηρητική συνταγή. Δεν μπορεί να αντέξει η ΑΕΚ με τους ίδιους. Έχουμε δει μεγάλα ονόματα, όπως ο Μέσι για παράδειγμα, να ξερνούν από την κούραση και την υπερπροσπάθεια. Διότι παίζουν συνεχόμενα. Γι'αυτό λέω, ότι χωρίς ξεκούραση δεν είναι κανείς θεός. Όλοι πατάμε στη φυσική μας κατάσταση και την αγάπη που έχουμεγια την ομάδα μας. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι, όταν η ομάδα είναι κουρασμένη και ο οργανισμός έχει πιάσει πάτο», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Η ΑΕΚ είτε πρέπει να εφαρμόσει διαχείριση, είτε να βάλει προτεραιότητες. Γιατί παίζεται και αυτό. Έχει τρία καρπούζια σε μία μασχάλη... Ποιους στόχους θα προτιμήσει η ομάδα, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές; Είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Πρέπει να το επιλέξουν αυτοί που είναι κοντά στα παιδιά και ξέρουν ποιος πονάει ή είναι κουρασμένος. Διότι η κούραση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στο ποδόσφαιρο».



Το Α και το Ω στην ΑΕΚ ο Βράνιες

Οι προσθήκες του Μασούντ και του Μοράν θέλουν και άλλο χρόνο για να αποδώσουν. «Ακόμα δεν είδαμε τίποτα», αναφέρει για τις μεταγραφές της ΑΕΚ τον Γενάρη, πριν σχολιάσει το θεμα που δημιουργήθηκε με Βράνιες. «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε με τον Βόσνιο, ο οποίος ήταν το Α και το Ω. Είναι γρήγορος, αλτικός και εκρηκτικός. Εντάξει, αν ήταν και ο Μπεκενμπάουερ θα έπαιζε ακόμα πιο ψηλά. Είναι όμως ένα καλό στέλεχος για την ομάδα. Είναι σημαντικός για την ομάδα. Θα είναι κρίμα να τον στερηθεί η Ένωση. Τον χρειάζεται σε αυτό το δύσκολο δίμηνο».

Στη Λάρισα η ΑΕΚ έδειξε για πολλοστή φορά ότι λειτουργεί εσφαλμένα με τη μη απόκτηση αριστερού εξτρεμ. «Πιστεύω, ότι χρειάζεται. Ό,τι καλό είναι, ας έρθει», αναφέρει ο παλιός μέσος και στέκεται στην απόδοση του Μπακασέτα στη Λάρισα, δεδομένης της θέσης που έπαιζε, στην αριστερή πτέρυγα.



Δεν είναι δικαιολογία η θέση για τον Μπακασέτα

«Όταν είσαι καλός παίκτης, μπορείς να αλλάξεις θέσεις μέσα στο γήπεδο. Θα γυρίσω λίγο τον χρόνο πίσω. Θυμάμαι ένα παιχνίδι στο Αιγάλεω, χάναμε με δύο γκολ στο ημίχρονο. Στο δεύτερο έκανα τρία συνεχόμενα γκολ και ένα τέταρτο ο Θωμάς (Μαύρος). Οι εφημερίδες την άλλη μέρα έγραφαν, “φοβερή η εσωτερική αλλαγή του Τσαϊκόφσκι, έβαλε τον Νικολούδη σέντερ φορ”. Εγώ δεν ήμουν σέντερ φορ, απλά ως χαφ ερχόμουν από πίσω. Θέλω να σας πω δηλαδή, ότι ο Μπακασέτας μπορεί να τον τοποθετεί εκεί, αλλά έχει τη δυνατότητα να παίξει παντού. Είναι ένας παίκτης που έχει παίξει πολύ καλά στον Πανιώνιο. Η ΑΕΚ φυσικά είναι μεγάλο καράβι. Εγώ απογοητεύτηκα μαζί του, γιατί περίμενα περισσότερα και είχα χαρεί, όταν τον είχαμε πάρει», λέει με παράπονο.



Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάτσει να φάει εφτάρες

Πως του φάνηκε ο Ολυμπιακός με τον Όσκαρ Γκαρθία στον πάγκο; «Με την Ξάνθη μου άρεσε. Έγινε βέβαια ένα κουτό πέναλτι. Είναι ένας Ολυμπιακός που έχει περιθώρια. Ειδικα τώρα που πήρε τον Μιραλάς και με κάποιες αλλαγές που έφερε ο νέος προπονητής. Έχει ανεβεί πολύ. Εμείς όμως κρίνουμε πάντα εκ των υστέρων και με καλή διάθεση. Οι άνθρωποι που ειναι κοντά στους ερυθρόλευκους γνωρίζουν καλύτερα. Εμείς κρίνουμε πολύ επιφανειακά και πάντα θετικά. Θέλω να πιστεύω, ότι θα πάρει την πάνω βόλτα, γιατί έχει τελειώσει από την Ευρώπη, όπου κληρώθηκε με μεγαθήρια. Δεν μπορούσε όμως να κάτσει να φάει... εφτάρες. Έπρεπε να σταθεί στο ύψος του», λέει και εκτιμά: «Ήταν κακή περίοδος αγωνιστική που την επηρέασε στο πρωτάθλημα. Τώρα που είναι ξεκούραστος θα είναι πιο μάχιμος σε πρωτάθλημα και Κύπελλο».



Άδικη η απόφαση για Λεμονή, του Κόκκαλη όμως του έβγαινε

Ο Τάκης Νικολούδης υπήρξε συμπαίκτης με τον Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό, την περίοδο 1979-82. Έχει την καλύτερη γνώμη γι'αυτόν, αλλά η απόφαση της καθαίρεσής του δεν τον εξεπληξε. «Στενοχωρήθηκα γιατί ο Τάκης είναι καλό παιδί και ήταν καλός ποδοσφαιριστής. Πρόσφερε τα μέγιστα. Είναι αγαπητό παιδί στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Μην ξεχνάμε, ότι είναι από τους πρώτους που καλέσουν στον Πειραιά σε κάποια δυσκολία. Είναι στρατιώτης. Μπορεί η απόφαση να ήταν λίγο άδικη. Το έχει αυτό το στοιχείο ο Ολυμπιακός. Ο Κόκκαλης έδιωχνε εύκολα προπονητή, όταν έβλεπε, ότι η ομάδα του δεν είχε ξεφύγει βαθμολογικά και του έβγαινε. Κάτι θα αλλάξει και ο Γκαρθία. Προς το χειρότερο δεν νομίζω, ότι θα πάει. Γιατί διαβάζω, ότι ο Ολυμπιακός θα δυναμώσει και με μεταγραφές», αναφέρει.



Στην Ελλάδα δημιουργείται κλίμα για να επηρεαστούν οι διαιτητές

Πριν το πρώτο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, στο Καραϊσκάκη, το κλίμα δυναμιτίστηκε επικίνδυνα. Εξαιτίας του ορισμού του Τάσου Σιδηρόπουλου, υπήρξε αντίδραση από τους Πειραιώτες, η οποία δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά της Ένωσης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να έχει γίνει πολεμική. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι, ότι δεν βοηθάει το ποδόσφαιρο», υπογραμμίζει ο Τάκης Νικολούδης και συνεχίζει λέγοντας αλήθειες που πονάνε: «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Στο εξωτερικό πολλές φορές βλέπουμε μέτριους διαιτητές. Αν κάνει κάποιος κάτι σκόπιμα του... παίρνουν το κεφάλι. Από την άλλη και αυτοί άνθρωποι είναι. Πιέζονται πολύ και για να λέμε την αλήθεια, δεν βοηθιούνται από τους ποδοσφαιριστές. Όσο πιο μεγάλη ομάδα είσαι, τόσο κυνηγάς το... εύκολο πέναλτι. Είδαμε και χθες κάποια πεσίματα που δεν ξέρω αν ήταν πέναλτι. Όταν παίζεις σε μεγάλες ομάδες ζητάς παραπάνω σφυρίγματα. Γίνεται προσπάθεια, η φανέλα να επηρεάσει τον διαιτητή. Στην Αγγλία δεν καταλαβαίνουν τίποτα οι διαιτητές. Δεν επηρεάζονται καθόλου. Στην Ελλάδα δημιουργούμε κλίμα για να επηρεάσουμε τους διαιτητές. Αυτό δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρο.



Τίτλος με... τύχη

Ποια εκτίμηση έχει ο παλαίμαχος άσος για τα παιχνίδια που έρχονται μεταξύ της ομάδας του Πειραιά και της Ένωσης; «Όλα είναι ανοιχτά. Εύχομαι να γίνει μία σειρά αγώνων με πολύ θέαμα και γκολ. Γιατί μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο. Κάποιος από τους τρεις θα πάρει και το πρωτάθλημα, αφού και ο ΠΑΟΚ έχει μπει γερά στο κόλπο. Η τυχερότερη ομάδα θα το σηκώσει. Είναι ένα πρωτάθλημα ανοιχτό, ελπίζω να το απολαύσουμε», κατέληξε ο Τάκης Νικολούδης.

sportdog
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.