Ads Top

Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις! Αρνητικό ρεκόρ μισού αιώνα για την ΑΕΚ...


Πέντε νίκες σε έναν ολόκληρο γύρο πρωταθλήματος! Μόνο η ΑΕΚ της σεζόν του ταπεινωτικού υποβιβασμού, εμφανίζει χειρότερο ποσοστό επιτυχίας από τη φετινή ομάδα των Κετσπάγια, Μοράις.


Μετά... κόπων και βασάνων κατάφερε να μπει στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα η Ένωση στο φινάλε του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, σε ισοβαθμία βέβαια με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο σημειωτέον δεν κατάφερε να κερδίσει στην έδρα της. Σε σύνολο 15 αγωνιστικών οι “κιτρινόμαυροι” πανηγύρισαν όλες κι όλες πέντε νίκες και οι τρεις εξ αυτών μάλιστα ήταν με τις ομάδες που βρίσκονται στην τελευταία τετράδα της βαθμολογίας (Λάρισα, Λεβαδειακός, Βέροια), μαζί με την Ξάνθη -στην πρεμιέρα- και τον Πλατανιά. Όχι μόνο αυτό, αλλά το 0-0 στη Λεωφόρο ήταν το τέταρτο σερί ματς πρωταθλήματος και πέμπτο μαζί με το Κύπελλο που μένει χωρίς νίκη! Είναι όμως αυτή η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Ένωσης; Η απάντηση δεν τιμά κανέναν στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο:


Ο τραγικός απολογισμός των μόλις πέντε νικών στο πρώτο μισό της Σούπερ Λιγκ για τον Δικέφαλο παίρνει θέση στα... κιτάπια της ιστορίας ως η χειρότερη επίδοσή στα χρόνια της εθνικής κατηγορίας, δηλαδή από το 1959-60 κι έπειτα, με εξαίρεση φυσικά τη σεζόν του υποβιβασμού. Τη “μαύρη” σεζόν  2012-13 η Ένωση είχε τερματίσει προτελευταία με οχτώ νίκες (8-6-16) σε 30 αγώνες, ενώ στον πρώτο γύρο είχε πανηγυρίσει μόλις τρία τρίποντα (3-3-9), με το πρώτο μάλιστα να έρχεται στην 8η αγωνιστική κόντρα στον Πλατανιά!

Μόνο μία ακόμη φορά πέντε νίκες στον πρώτο γύρο!



Ωστόσο το να τελειώσει το πρώτο μισό ενός πρωταθλήματος με μόλις πέντε νίκες για την ΑΕΚ δεν είναι απλά ασυνήθιστο, αλλά έχει συμβεί μόλις μία φορά ξανά στο παρελθόν εδώ και μισό αιώνα! Συγκεκριμένα τη σεζόν 2008-09, που είχε ξεκινήσει με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο και συνεχίστηκε υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος με απολογισμό 5-9-1 για τους “κιτρινόμαυρους”. Απλά εκείνη η ΑΕΚ είχε γνωρίσει μόλις μία ήττα στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, σε αντίθεση με φέτος που έχει υποστεί τρεις.

Έξι νίκες στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος (μία παραπάνω από φέτος) έχει καταγράψει ακόμη τρεις φορές στην ιστορία της η Ένωση, ξανά σε πρωταθλήματα με 16 ομάδες. Συγκεκριμένα την περίοδο 1983-84, 1986-87 και 2009-10. Στην πρώτη περίπτωση είχε ξεκινήσει με τέσσερις ήττες, ενώ συνολικά στον πρώτο γύρο είχε χάσει κι από τους τρεις άλλους “μεγάλους” (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση (1986-87) είχε ξεκινήσει με μόλις μία νίκη στα πέντε πρώτα ματς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε πρωτάθλημα 14 ομάδων, όπως για παράδειγμα την περίοδο 2001-02, η ΑΕΚ πανηγύρισε εννιά νίκες (τέσσερις περισσότερες από φέτος) στον πρώτο γύρο, δίνοντας και δύο ματς λιγότερα!
Άσχημο ξεκίνημα, αλλά καλύτερες επιδόσεις

Από εκεί και πέρα υπήρχαν κι άλλες σεζόν που η Ένωση ξεκινούσε πολύ άσχημα στο πρωτάθλημα, ποτέ όμως το φινάλε του πρώτου γύρου δεν την βρήκε να έχει τόσο τραγικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1963-64 όταν αγνοούσε τη νίκη στα πέντε πρώτα ματς με ΠΑΟΚ (1-0), Ολυμπιακό (0-2), ΠΑΟ (5-4), Καλαμαριά (0-0) και Ηρακλή (0-0), αλλά έκανε εννιά νίκες στη συνέχεια (πρωτάθλημα 16 ομάδων).

Όπως επίσης και το 1968-69 σε πρωτάθλημα 18 ομάδων, όπου ως την 15η αγωνιστική η ΑΕΚ είχε πάρει εννιά νίκες, παρ' ό,τι ξεκίνησε με τέσσερις σερί απώλειες (Πιερικός 1-1, Βύζας 1-2, Εθνικός 1-1, ΠΑΟΚ 0-1), πριν φύγει με διπλό από την έδρα του Ολυμπιακού την 5η αγωνιστική κι ολοκληρώσει εν τέλει τον πρώτο γύρο με 11 νίκες.

Πρωτάθλημα 18 ομάδων είχαμε και το 1981-82 με την Ένωση να ξεκινάει ξανά άσχημα. Συγκεκριμένα έχασε από τον ΟΦΗ (1-0), ήρθε ισόπαλη με Δόξα Δράμας (2-2) και Ρόδο (0-0), ενώ ηττήθηκε κι από τον ΠΑΟ (3-0), αλλά την 15η αγωνιστική είχε κάνει επτά νίκες και με τόσες ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο (17 αγώνες).

sdna
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.