Ads Top

Το μετέωρο βήμα του Βαγγέλη Μάντζαρη


Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον παραγκωνισμένο Βαγγέλη Μάντζαρη, το συμβόλαιό του και το μέλλον του στον Ολυμπιακό. 
Γιατί το έλλειμμα του Ντέιβιντ Μπλατ είναι τα γκαρντ και γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα με τη μεταγραφή ενός Αμερικανού παίκτη.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημά του, το οποίο όμως τον "πληγώνει" από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έδωσε ή δεν πήρε ξεκάθαρες αποφάσεις, όσον αφορά στους ρόλους των περιφερειακών παικτών του. Συν τοις άλλοις άλλαξε και απόφαση. 

Ο προπονητής της ομάδας όταν συμφώνησε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους και άρχισε το μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, είχε ξεκάθαρο πλάνο. Θα πορευόταν με 5 "κοντούς" και πέμπτος γκαρντ θα ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Μέσα σ' αυτή την πεντάδα ήταν και ο Πιέρια Χένρι (25χρ,1.93). Αρχικά το οξύμωρο του πράγματος ήταν πώς ένας παίκτης όπως ο Μάντζαρης, ο οποίος αμείβεται σχεδόν με 750.000 ευρώ το χρόνο θα ήταν ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε και άλλο παράδοξο. Ο Μπλατ αντί να πάρει γκαρντ, προτίμησε να πάρει τον Γιάνις Τίμα με κλειστό διετές συμβόλαιο με 750.000 ευρώ τον χρόνο. Βάσει επιλογών, λοιπόν, αλλά και βάσει γεγονότων ο Ολυμπιακός βγαίνει στην αγορά για να διορθώσει το λάθος του καλοκαιριού.

Η ουσία είναι ότι από την αρχή ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα ήταν ένας βοηθητικός παίκτης για τον Ολυμπιακό. Δίχως ρόλο, χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής και βέβαια με ψυχολογία στο ναδίρ, αφού ένας πρωτοκλασάτος παίκτης των "ερυθρόλευκων" με ενεργή συμμετοχή στη μεγάλες πορείες, μένει εκτός rotation. Κάνουμε αυτή την επισήμανση προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Μάντζαρης ήταν εξαρχής εκτός πλάνων από τον προπονητή του. Η συγκυρία ή το λάθος με τον Χένρι έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα διεθνή πλεϊμέκερ για περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Επί της ουσίας, όμως, ο Μπλατ δεν τον είχε στην πρώτη βαθμίδα των περιφερειακών. Κάτι που φαίνεται και στη δεδομένη στιγμή, με την επικείμενη απόκτηση Αμερικανού.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης δέχθηκε από τη στιγμή που υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, έντονη κριτική. Σε μία περίπτωση δικαιολογημένη, καθώς από πέρυσι ο 28χρονος παίκτης, έχει δυσανάλογη απόδοση απ' αυτή που είχαν συνηθίσει οι οπαδοί της ομάδας. Οι φήμες ότι έχει δεχθεί μείωση συμβολαίου, μέχρι στιγμής διαψεύδονται από το κοντινό περιβάλλον του αθλητή. Ωστόσο η "εξαφάνισή" του έχει να κάνει με τρεις συγκεκριμένους λόγους.

Το νέο στυλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού -δεν το έχουμε δει ακόμη επί της ουσίας- έχει αντίκτυπο στον χρόνο συμμετοχής και τον ρόλο του Μάντζαρη. Η βασική αρχή της φιλοσοφίας του Μπλατ θέλει τις ομάδες του να έχουν διαρκή κίνηση στην επίθεση και να τρέχουν ακόμη και σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η λογική δεν εξυπηρετεί καθόλου τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο παίκτης.

Ο Μπλατ δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία να νιώσει σημαντικός. Σε αντίθεση με τις πρακτικές του κατά το παρελθόν, ο προπονητής του Ολυμπιακού "εξαφάνισε" τον Μάντζαρη, καθώς δεν του βρήκε κανένα ρόλο μέσα στο παρκέ. Αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής, με τον διεθνή γκαρντ να περιφέρεται χωρίς ουσία στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως χωρίς αυτοπεποίθηση.

Ο ίδιος ο παίκτης επαναπαύτηκε στο ταλέντο του και δεν δημιούργησε τις συνθήκες προκειμένου να αλλάξει αρκετά από τα στοιχεία που πρεσβεύουν ένα μπάσκετ προηγούμενων ετών.

Αυτές οι συνθήκες έχουν κάνει τον Βαγγέλη Μάντζαρη, έναν παίκτη που δεν μπορεί να αποδώσει, να μην μπορεί να ανακάμψει πνευματικά και το κυριότερο να δέχεται αυστηρή κριτική σε κάθε ματς. Είναι αλήθεια ότι αυτή την δοκιμασία -η οποία είναι η πιο έντονη- ο 28χρονος την έχει περάσει ξανά και την έχει ξεπεράσει. Είναι ένας αθλητής με μέταλλο πρωταθλητή, σκληρός με τον εαυτό του και ειλικρινής με τις καταστάσεις. Αυτή τη φορά όμως πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Αφενός να ξεπεράσει τα προβλήματα που πηγάζουν από την ίδια την απόδοσή του και αφετέρου να πείσει τον Μπλατ, ότι μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα γρανάζια στη μηχανή του Ολυμπιακού. Ο συνδυασμός είναι δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Χρειάζεται πίστη και εμπιστοσύνη από τις δύο πλευρές.

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να διαχειριστεί ο Μάντζαρης, είναι η μπασκετική ζωή του μακριά από τον Ολυμπιακό. Ενδεχομένως το καλοκαίρι να αναζητήσει άλλη ομάδα για να βρει ξανά τον εαυτό του. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Κυρίως γιατί οι επιλογές του θα είναι εκτός Ελλάδας. Ακόμη και τώρα ομάδες από την Ρωσία και την Τουρκία θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους, όμως η μετάβαση αυτή θα αργήσει μερικούς μήνες αργότερα. Και θα γίνει πράξη αν ο Μπλατ τον θεωρεί "πέμπτη" επιλογή και ο παίκτης δεν έχει χρόνο συμμετοχής και ρόλο. Ήδη ο Μάντζαρης έχει αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον του, χωρίς την κόκκινη φανέλα. Είναι ένας μπασκετμπολίστας που δεν θέλει να κάθεται στον πάγκο ή την εξέδρα και να παίρνει λεφτά.

ΘΕΛΕΙ ΞΕΝΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

Ο Μπλατ ψάχνει άλλον έναν Σπανούλη, έγραψε ο Σπύρος Καβαλιεράτος στο Sport24.gr. Επί της ουσίας ψάχνει έναν παίκτη που θα είναι leader. Και την ίδια στιγμή να είναι αξιόπιστη λύση στην άμυνα. Δύσκολο μείγμα ειδικά αυτή την εποχή και με τα χρήματα που δίνουν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ο γκαρντ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, για να καλύψει τις τρανταχτές αδυναμίες των υπόλοιπων. Ο Βασίλης Σπανούλης στα 36 του δεν αντέχει να παίζει 25 και 30 λεπτά. Παρακολουθήσαμε για ακόμη μία φορά πώς τον "σημάδεψε" ο Σάρας στο ματς του Κάουνας. Ο "Kill Bill" θέλει ειδική μεταχείριση κάτι που του το είχε εξηγήσει ο 59χρονος coach στην αρχή της χρονιάς. Ο Μπλατ όμως δεν τήρησε το πλάνο του. Ο Σπανούλης συνεχίζει να παίζει ως ο παλιός Σπανούλης, με αποτέλεσμα να φθείρεται σε αρκετά ματς. Ο Γουίλιαμς-Γκος ακόμη μαθαίνει την Ευρωλίγκα και δεν αντέχει το "μπασκετικό ξύλο" στα εκτός έδρας ματς. Ο Στρέλιενκς ακόμη δεν έχει βρει τη σταθερότητα που αρμόζει στην ποιότητά. Για τον Μάντζαρη τα πράγματα είναι απλά και τα αναφέραμε. Αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οδηγεί τον Ολυμπιακό στην απόκτηση ενός γκαρντ, που θα του δώσει σκορ και εμπειρία.

Ο ΓΚΑΡΝΤ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πριν διαπιστωθεί το δεδομένο έλλειμμα στα γκαρντ τον τελευταίο μήνα από τον Μπλατ, ο Ολυμπιακός είχε βγει στην αγορά και για "ψηλό". Και η αλήθεια είναι ότι όποιος γκαρντ και να έρθει, δεν θα του λύσει όλα τα προβλήματά του. Αρχικά γιατί η έλευση ενός καλού Αμερικανού παίκτη θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιφέρεια και αφετέρου γιατί οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να ανακτήσουν τη χαμένη σκληράδα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα του Κώστα Παπανικολάου. Ο φόργουορντ που κατεξοχήν έδινε την ενέργεια στον Ολυμπιακό και τον ρυθμό για να βγει η ομάδα μπροστά με όπλο την επίθεση. Ο Παπανικολάου και αυτός "χαμένος στη μετάφραση", σε μία θέση (3) όπου ο Μπλατ έχει να διαχειριστεί ακόμη τους Τίμα και Τουπάν.

Επιπροσθέτως ο ΛεΝτέι δείχνει ότι προσαρμόζεται εύκολα στη "σκληρή" Ευρωλίγκα, ωστόσο τα καλύτερα παιχνίδια του τα έχει κάνει στο "4". Στη θέση του σέντερ έχει ακόμη πολλά να μάθει απέναντι σε σκληροτράχηλους και έμπειρους ψηλούς. Κατά συνέπεια όποιον γκαρντ και να φέρει ο Ολυμπιακός ακόμη και αν είναι η πολύ δύσκολη περίπτωση του  Μπραντ Γουαναμέικερ, ο Μπλατ πρέπει να επανεξετάσει τη χημεία της ομάδας του.

* Ο πραγματικός στόχος του Ολυμπιακού έχει εντοπιστεί. Είναι γκαρντ που έπαιζε EuroLeague τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν παίζει EuroLeague φέτος.

** Ο Μπραντ Πολ ήταν μια ανάσα από τον Ολυμπιακό. Η διαφορά ήταν κάπου στα 10.000 δολάρια μηναιίως. Όμως ο Μπλατ αποφάσισε ότι θέλει άλλον παίκτη.

*** Οι παίκτες που έκαναν περισσότερο τη ζωή δύσκολη στον Σφαιρόπουλο τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί είναι που παίζουν χειρότερα και σε λίγο δεν θα υπολογίζονται καθόλου από τον Μπλατ.

sport24.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.