Ads Top

Ας μιλήσουμε για τον Ποντένσε!


Γίνεται πολύς λόγος συχνά για το κατά πόσο ο Ντανιέλ Ποντένσε ειδικώς και οι εξτρέμ του Ολυμπιακού γενικώς, δικαιώνουν τις προσδοκίες. 
Μιλώντας συγκεκριμένα για τον Πορτογάλο εξτρέμ, αλήθεια, μέχρι τώρα η σούμα του είναι πλούσια ή φτωχή; Η εύκολη απάντηση είναι μάλλον το δεύτερο. Ειδικά αν χρησιμοποιήσει κανείς του απόλυτους αριθμούς. Βλέπετε, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Super League για παράδειγμα γράφει: Ποντένσε 1 γκολ 1 ασίστ. Ας μιλήσουμε ωστόσο για τον τομέα των ασίστ που, κατ' εμέ, είναι πιο σημαντικό.

Πόση αλήθεια λέει αυτό το νούμερο, της μιας ασίστ; Δηλαδή ο Ποντένσε έχει δημιουργήσει μόλις ένα γκολ ως τώρα στο πρωτάθλημα; Πόση χρησιμότητα έχει να βλέπουμε «ξερά» τους αριθμούς; Οι αριθμοί στα «τυφλά» ΔΕΝ προσφέρουν τίποτα. Να γίνουμε πιο σαφείς;

Ξέρετε τι έχει «χρεωθεί» ως μοναδική ασίστ του Ποντένσε στο πρωτάθλημα ως τώρα; Η απλή πασούλα 3-4 μέτρων προς τον Φορτούνη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Είχε δηλαδή... σοβαρό μερίδιο στη γκολάρα με τη φαλτσαριστή εκτός περιοχής σουτάρα του «Φόρτου» ο Ποντένσε; Είναι αστείο και να το συζητάμε. Κι όμως, στατιστικά, αυτό «χρεώθηκε» ως ασίστ.

Και στη στατιστική, στο ίδιο ματς, πέρασε μαθηματικά και στατιστικά στο... ντούκου, αφού δεν έγινε γκολ, η απίθανη κούρσα μισού γηπέδου του Πορτογάλου στο 90+4' αφού το έχασε ο Φετφατζίδης. Αλλά και να το 'βαζε ο «Φέτφα», η ασίστ θα... χρεώνονταν στον Γκερέρο που έγινε παραλήπτης της αρχικής πάσας του Ποντένσε για να τη «σπάσει» πιο δεξιά στον ανενόχλητο Φετφατζίδη ο Ισπανός.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν ήταν, ουσιαστικά, ασίστ αυτή που μοίρασε στον Φετφατζίδη στο 47ο του αγώνα με τον ΠΑΣ όπου ο Γιάννης από κοντά, και μόνος, πλάσαρε στο δεξί δοκάρι; Δεν ήταν, άραγε, σπουδαία η δημιουργία του Ποντένσε στο 90+2' του αγώνα με τον Αστέρα που έβγαλε τη σέντρα στον Γκερέρο στο β' δοκάρι για να τη στρώσει εκείνος με το κεφάλι στον λυτρωτή και σκόρερ Νάτχο για το 2-1; Δεν ήταν δημιουργία η φάση του 50' με τον ΠΑΟΚ όπου σέντραρε στον Φορτούνη στο σημείο του πέναλτι αλλά ο Κώστας σούταρε πάνω στον Πασχαλάκη;

Υπάρχουν κι άλλα. Στο Ολυμπιακός-Απόλλωνας στο 84' κάνει απίθανη ενέργεια από αριστερά και σεντράρει, στη μικρή περιοχή, στον Μάνο που σουτάρει άουτ. Με τον Ατρόμητο στο 9ο αλλά και το 20ο λεπτό έχει δώσει πάρε-βάλε σε Καμαρά και Μάνο αντίστοιχα αλλά ο πρώτος προτίμησε να «ψάξει» τον Μάνο και να χάσει την ευκαιρία ενώ ο δεύτερος σούταρε άουτ.

Όλα τα παραπάνω με μια πρόχειρη αναζήτηση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κι άλλες σημαντικές στιγμές δημιουργίας του Ποντένσε στην ελληνική Λίγκα. Που καταλήγουμε; Αφενός στο ότι αν θες να δημιουργήσεις μια λάθος πραγματικότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτους αριθμούς. Και αφετέρου στο ότι δεν μειώνεται η αξία ενός δημιουργού και της δημιουργίας του αν ο εκτελεστής αστοχήσει.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε ΠΡΙΝ από το χθεσινό ματς με τον Παναιτωλικό, και μάρτυς μου ο «αδερφός» και συνεργάτης εδώ στο σάιτ, Δημήτρης Γρηγορόπουλος, στον οποίο τα είπα προφορικά (όπως όλα) πριν τα γράψω. Ήθελα να γράψω και ότι τα κάναμε... τσουρέκια να «συζητάμε» μετά από κάθε ματς για τον Ποντένσε, αν είναι... αρκετός για την... Ψωροκώσταινα της Super League, αλλά ήθελα να είμαι κόσμιος.

gavros.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.