Ads Top

O «σιγαστήρας» του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο


Με τον Ισπανό φορ στο γήπεδο ο Ολυμπιακός σκοράρει κάθε 41, 5΄. Δίχως αυτόν κάθε 129΄. Προφανώς τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο -που μεταξύ άλλων είναι ως τώρα ο πρώτος σκόρερ της σεζόν- οι αριθμοί έχουν τους... λόγους τους, που τον αποθεώνουν
>
Καθιερωμένη… άσκηση στα ρεπορτάζ των ομάδων τις ημέρες των εθνικών διακοπών. Η απόπειρα απολογισμού με την βοήθεια των αριθμών, συγκρίσεις, ενίοτε και συμπεράσματα. Οκ, προφανώς και δεν εξηγούνται όλα. Εξηγούνται όμως καμιά φορά αρκετά. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κάλλιστα να αναθεωρήσουν «επικρατούσες» απόψεις, που ο χρόνος τις κατοχυρώνει σε κλισέ.
Το παράδειγμα του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο απολύτως χαρακτηριστικό. Στα 28 του ο Ισπανός κάνει καριέρα επιθετικού δίχως το… γκολ να είναι η σπεσιαλιτέ του. Έπαιξε La Liga με αυτό το χαρακτηριστικό, κέρδισε το δικαίωμα μιας μεταγραφής στον Ολυμπιακό, έγινε ολόκληρο «θέμα» ανάμεσα στην διοίκηση της Λεγκάνες και τον Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο το «πως» και το «γιατί» χάθηκε για την ομάδα τους, ένας ποδοσφαιριστής που ο Αργεντινός τον θεωρούσε βασικό κομμάτι στο αγωνιστικό παζλ που επιχείρησε να σχηματίσει το καλοκαίρι. Τόση πολύ φασαρία για έναν επιθετικό που δεν βάζει γκολ;
Και κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι… αριθμοί. Όχι της Λεγκάνες. Οι αριθμοί του Ολυμπιακού των 13 πρώτων επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της σεζόν. Οι αριθμοί που προλαβαίνουν και όλας να δώσουν δίκιο στον Πελεγκρίνο. Το θέμα δεν είναι μόνο πόσο σκοράρει ο ίδιος ο Γκερέρο, αλλά και πόσο σκοράρει η ομάδα με τον Γκερέρο. Αντίστοιχα και ίσως ακόμη πιο χαρακτηριστικά; Τι συμβαίνει όταν στον αγωνιστικό χώρο δεν είναι ο Γκερέρο. Είπαμε το δείγμα των 13 αγωνιστικών είναι μια χαρά ικανοποιητικό για να προκαλέσει μια σειρά από συμπεράσματα. Όπως και ο χρόνος συμμετοχής του 28άχρονου στο μεγάλο λιμάνι.
Δεν έχει λοιπόν ο Γκερέρο το εύκολο γκολ, αν και ήδη έχει σκοράρει 5 φορές σε 11 συμμετοχής. Εντάξει όμως, να μην χαλάσουμε το χατίρι σε κανέναν. Να το πάμε παρακάτω. Γιατί έχει ο Ολυμπιακός εύκολο γκολ με τον Γκερέρο. Τόσο εύκολο που οι «αριθμοί» φωνάζουν για την προσφορά του. Την συμμετοχή του στη λειτουργία του συνόλου. Ο καλύτερος «συμπαίκτης». Ο σέντερ φορ που τρέχει περισσότερο από όλους, που κρατά μόνος του την πρώτη γραμμή της αντίπαλης άμυνας σε… μέτρα που κανείς αντίπαλος προπονητής δεν επιθυμεί. Και βέβαια εκείνος που βάζοντας τον ρυθμό στο χορτάρι, δίνει την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να πυροβολήσουν κατ εξακολούθηση.


Φυσικά δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να συγκρίνουμε τον Γκερέρο με τον Αχμέντ Χασάν. Αυτά είναι θέματα που αφορούν μόνο τον Πέδρο Μαρτίνς. Τον Πορτογάλο που έχει διαλέξει δύο φορ με εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ακριβώς για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του τακτικά. Και ο Χασάν είναι πάρα πολύ καλός φορ. Άλλο στιλ, πιο παίκτης περιοχής, αλλά πάντα σε επίπεδο Ολυμπιακού. Ήδη έχει καταθέσει δείγματα γραφής. Αν δεν του γύριζε η πλάτη με τα διαδοχικά δοκάρια, πιθανότατα ο απολογισμός και η αύρα γύρω από την περίπτωση του θα ήταν διαφορετική. Μην ξεχνάμε επίσης κάτι ακόμη: Πως ενίοτε Γκερέρο και Χασάν είναι μαζί στο χορτάρι σε ένα 4-4-2 πείραμα που το τεχνικό τιμ το έχει στο play book της ομάδας.
Για τον Γκερέρο λοιπόν: Ο 28άχρονος έχει ως τώρα 830΄ συμμετοχής σε σύνολο 1218΄δράσης για τους Πειραιώτες. Έντεκα συμμετοχές στα 13 ματς των Ερυθρόλευκων (δεν χρησιμοποιήθηκε κόντρα στη Μπέτις, και στο ματς κυπέλλου με τον Λεβαδειακό). Σε αυτά τα 830΄λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει τα 20 από τα 23 γκολ του ως τώρα στην σεζόν! Κάτι παραπάνω από πέντε στα έξι γκολ δηλαδή για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έρχονται, με τον Γκερέρο στον αγωνιστικό χώρο!
Οι Πειραιώτες βάζουν ένα γκολ κάθε 41.5 λεπτά, όταν ο 28άχρονος φορ είναι στο γήπεδο.

Από αυτά τα είκοσι γκολ ο Γκερέρο έχει σκοράρει τα 5 ενώ έχει δώσει και μια ασίστ (την περίφημη στον Νάτχο για το 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης). Η άμεση εμπλοκή του λοιπόν στα γκολ της ομάδας του είναι της τάξης του 30%. Και όσο για τα αποτελέσματα; Τέσσερα ενενηντάλεπτα στην Σούπερ Λιγκ (Λεβαδειακός, ΠΑΣ, Αστέρας, Πανιώνιος) μόνο νίκες. Τρία ενενηντάλεπτα στο Γιουρόπα Λιγκ, δύο νίκες (Λουκέρνη εντός, Μπέρνλι εντός), μια ήττα (Μίλαν εκτός). Έχει παίξει ακόμη 70΄στη Λουκέρνη (βγήκε στο 0-3), 71΄στο Μπέρνλι (βγήκε στο 0-0), 29΄με τον ΠΑΟΚ (μπήκε στο 0-1 και παρά την αιχμαλωσία δεν άλλαξε) και 9’ με την ΑΕΚ (έδωσε την πάρε-βάλε ασίστ στον Γιάννη Φετφατζίδη στη μεγάλη ευκαιρία του 94΄).
Τι συμβαίνει χωρίς τον Γκερέρο στον αγωνιστικό χώρο; Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς σε 388΄έχει σκοράρει 3 γκολ! Τα γκολ με Μπέρνλι (εκτός στην διαδρομή για το τελικό 1-1), Λεβαδειακό (κύπελλο 1-0) και ΑΕΚ (το ποίημα Φορτούνη την Κυριακή) Ένα κάθε 129΄δηλαδή. Αν δεν είναι αυτό παιχνίδι αριθμών, τότε αλήθεια ποιο είναι…
Φυσικά μέσω της στατιστικής δεν φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες των αναμετρήσεων. Δεν παύει όμως να φωτογραφίζει την σημασία που έχει η συμμετοχή του Ισπανού στην επίθεση του νέου Ολυμπιακού. Η δικαίωση του προπονητή που τον εμπιστεύεται και βέβαια η άλλου τύπου προσέγγιση για την κατανόηση της λειτουργίας. Γκολ στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτά που πέτυχες εσύ!
Για την ιστορία: 0 28άχρονος είναι ο πρώτος σκόρερ μαζί με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (από 5 γκολ). Αν προσθέσει κανείς στην παρέα τους, τον Κώστα Φορτούνη (4 γκολ, 4 ασίστ) αντιλαμβάνεται τον ρόλο που έχει αυτή η… τρόικα φωτιά στο παρόν και το μέλλον της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.


ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΕΡΕΡΟ ΣΤΟ… ΧΟΡΤΑΡΙ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΟΥΚΕΡΝΗ 4-0 93΄
ΛΟΥΚΕΡΝΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3 70΄
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΕΡΝΛΙ 3-1 93΄
ΜΠΕΡΝΛΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0 71’
ΜΙΛΑΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1 93΄


ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-0 93΄
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 5-0 93΄
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ 2-1 93΄
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 93 ΄
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 0-0 29΄
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 9΄

to10.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.