Ads Top

Ο φάκελος του Ολυμπιακού


Ο Ολυμπιακός για ακόμα μια χρονιά μπαίνει στη "μάχη" της EuroLeague με υψηλούς στόχους.
Ο ανανεωμένος Ολυμπιακός έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το τζάμπολ του στην EuroLeague της σεζόν 2018/19 και το Sport24.gr θυμάται την ιστορία των ερυθρολεύκων στην διοργάνωση, "επισκέπτεται" το... σπίτι τους και σκιαγραφεί το αγωνιστικό τους προφίλ.

Η "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ" ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και το brand name είναι από τα πιο δυνατά στην διοργάνωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το πρώτο τζάμπολ της EuroLeague έγινε στις 16 Οκτωβρίου του 2000 με στην αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός στο "Παμπεγιόν Ραϊμούντο Σαπόρτα". Οι ερυθρόλευκοι και η "Βασίλισσα", όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ακόμα μία ιστορική πρεμιέρα της EuroLeague. Oι Μαδριλένοι στις 12 Οκτωβρίου του 2016 υποδέχθηκαν τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα μετά την αλλαγή του format της διοργάνωσης.





Ο Ολυμπιακός μέχρι στην σεζόν 2000-01 που η EuroLeague μπήκε στη ζωή μας είχε κατακτήσει ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και είχε φτάσει άλλες τρεις φορές στο Final Four. Οι "ερυθρόλευκοι", όμως, χρειάστηκε να περιμένουν αρκετά χρόνια για να ξαναβρεθούν στους "4", καθώς η σταδιακή μη ενεργή ενασχόληση του Σωκράτη Κόκκαλη με το τμήμα μπάσκετ, είχε άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα της ομάδας τους, η οποία στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα πέρασε δύσκολες στιγμές.

Η ενασχόληση της οικογένειας Αγγελόπουλου με τα διοικητικά της ερυθρόλευκης ΚΑΕ ανέβασε επίπεδο τον Ολυμπιακό, ο οποίος επανήλθε στην ελίτ της Ευρώπης. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μπήκαν στην ερυθρόλευκη ΚΑΕ το 2004 και ως το 2009 προσέφεραν σε αυτή χωρίς να έχουν κάποιο συμφωνητικό στα χέρια τους, αλλά βασιζόμενοι στην συμφωνία κυρίων που είχαν με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Ολυμπιακός χρόνο με το χρόνο ανέβαινε επίπεδό και λίγο πριν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΚΑΕ Ολυμπιακός (Ιούνιος του 2009), οι ερυθρόλευκοι είχαν επιστρέψει στα Final Four.

Ο Ολυμπιακός στο Βερολίνο έμεινε στην 4η θέση και την αμέσως επόμενη χρονιά βρέθηκε στον τελικό. Το "εμπόδιο" της Μπαρτσελόνα, όμως, αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για τους ερυθρόλευκους και η παρέα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ κατέκτησε το τρόπαιο.
Ο Ολυμπιακός το 2011 "εκτροχιάστηκε" από την Σιένα και δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για το Final Four, ενώ λίγους μετά οι ερυθρόλευκοι βίωσαν ένα γεμάτο αμφιβολίες καλοκαίρι. Τα αφεντικά της ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσαν την απόφαση τους να αποχωρήσουν, αλλά τελικά πείστηκαν - και από τα λόγια αγαπημένων τους προσώπων, όπως αυτά της αείμνηστης Ιωάννας Στάχτου Αγγελοπούλου - να παραμείνουν στο Λιμάνι.

Οι ερυθρόλευκοι, όμως, ακολούθησαν ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, το μπάτζετ μειώθηκε και η επιλογή τους στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Ολυμπιακός υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς κι έχοντας για ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος δίπλα του είχε ταλαντούχους Έλληνες και διψασμένους ξένους παίκτες, επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης. Η επική του ανατροπή στον τελικό της Κωνσταντινούπολης έμεινε στην ιστορία, όπως άλλωστε και το back2back της επόμενης σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα αυτήν φορά στο Final Four του 2013 στο Λονδίνο υποτάσσουν αρχικά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι εν συνεχεία την Ρεάλ Μαδρίτης και διατηρούν τα σκήπτρα τους!





Ο Ολυμπιακός από το 2013 και μετά βρέθηκε ακόμα δύο φορές κοντά στην πηγή χωρίς, όμως, τελικά να πιει νερό. Οι ερυθρόλευκοι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο "τιμόνι" έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης το 2015 και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Στη Μαδρίτη, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την γηπεδούχο Ρεάλ, στην Πόλη δύο χρονιά μετά κοντραρίστηκαν με την Φενέρμπαχτσε και τελικά ηττήθηκαν από τις ομάδες που έπαιζαν... σπίτι τους.
Ο Ολυμπιακός αποτελεί μία παραδοσιακή δύναμη της EuroLeague και οι άνθρωποί του υποστηρίζουν πως η ομάδα τους είναι η καλύτερη στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.



ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ

Ο Ολυμπιακός πλέον διανύει την εποχή του Ντέιβιντ Μπλατ και άπαντες στο Λιμάνι προσπαθούν να εντρυφήσουν στην φιλοσοφία του 59χρονου Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που πρόσφερε πολλά στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός με τον Ντέιβιντ Μπλατ θέλει να παίξει πιο γρήγορα, να έχει περισσότερη κίνηση στην επίθεση και να μην απειλεί μόνο έπειτα από καταστάσεις pick and roll. Αυτά, όμως, προϋποθέτουν ο Ολυμπιακός να έχει ενέργεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου, καθώς για να τρέξει πρέπει να παίξει καλή άμυνα και να έχει τον έλεγχο των ριμπάουντ. Οι ερυθρόλευκοι δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να παίξουν το μπάσκετ που θέλει ο προπονητής τους, αλλά δουλεύουν σκληρά, ώστε να αφομοιώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την φιλοσοφία του.





Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων" δεν ήταν η μοναδική που πραγματοποιήθηκε. Ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην συνεχίσει την συνεργασία του με τους Μπράιαν Ρόμπερτς, Μπόμπι Μπράουν, Χόλις Τόμπσον, Κιμ Τιλί, Κάιλ Γουίλτζερ και Τζαμέλ Μακλίν, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει στην ομάδα του τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος επέλεξε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού από τον Ντέιβιντ Μπλατ και στον Πειραιά πιστεύουν πολύ στις δυνατότητες του 24χρονου Αμερικανού γκαρντ, ο οποίος σύμφωνα με την EuroLeague είναι έτοιμος να λάμψει. Οι Αξέλ Τουπάν και Γιάνις Τίμα μετακόμισαν στον Πειραιά και μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου συνθέτουν την τριπλέτα των σμολ φόργουορντ της ομάδας τους, ενώ και οι τρεις εξ αυτών μπορούν να προσφέρουν και σε άλλες θέσεις. Ο Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος αποτέλεσε τον εκλεκτό του Ντέιβιντ Μπλατ για τη θέση "5", έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία, αλλά τα μεγάλα τεστ για εκείνον θα είναι στην EuroLeague, καθώς δεν έχει εμπειρία από την διοργάνωση. Τέλος, ο Σάσα Βεζένκοφ το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και ο 23χρονος φόργουορντ έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του.




Οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης παραμένουν οι ηγέτες του Ολυμπιακού, ο οποίος, όμως, δείχνει να διαθέτει περισσότερες λύσεις σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, ενώ ένα από τα κριτήρια για την επιλογή των ξένων παικτών του ήταν και η δίψα για διάκριση.

Το ρόστερ:

3. Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος Γκαρντ 1.91 16/9/1994
4. Βασίλης Τολιόπουλος Γκαρντ 1.88 15/6/1996
6. Αξέλ Τουπάν Φόργουορντ 2.01 23/7/1992
7. Βασίλης Σπανούλης Γκαρντ 1.93 7/8/1982
10. Γιάνις Τίμα Φόργουορντ 2.01 2/7/1992
11. Νίκολα Μιλουτίνοβ Σέντερ 2.13 30/12/1994
13. Γιάνις Στρέλνιεκς Γκαρντ 1.91 1/9/1989
14. Αλέξανδρος Βεζένκοφ Φόργουορντ 2.06 6/8/1995
15. Γιώργος Πρίντεζης Φόργουορντ 2.06 22/2/1985
16. Κώστας Παπανικολάου Φόργουορντ 2.04 31/7/1990
17. Βαγγέλης Μάντζαρης Γκαρντ 1.96 16/4/1990
21. Δημήτρης Αγραβάνης Φόργουορντ 2.08
31. Γιώργος Μπόγρης Σέντερ 2.10 19/2/1989
32. Ζακ ΛεΝτέϊ Σέντερ 2.01 30/5/1994
Προπονητής: Ντέϊβιντ Μπλατ (22/5/1959)

ΤΟ ΣΕΦ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ

To ΣΕΦ (11.543) δεν είναι ένα σύγχρονο γήπεδο, ενώ αρκετά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την απόσταση μεταξύ των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως φαληρικό στάδιο αποτελεί τηνπαραδοσιακή έδρα του Ολυμπιακού, ο οποίος εκεί έχει ζήσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας του.





Ο Ολυμπιακός την σεζόν 2017-18 έκοψε 123.142 εισιτήρια και ήταν στη μέση της αντίστοιχης κατάταξης της EuroLeague. Οι ερυθρόλευκοι πέρσι διέθεσαν 4.550 κάρτες διαρκείας, ο αριθμός φέτος έχει ξεπεραστεί και τα στοιχεία δείχνουν πως 5.000 φίλαθλοι θα έχουν "κλεισμένη" την θέση τους σε όλα τα ματς της σεζόν. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει και τα EuroLeague Pass, των οποίων οι κάτοχοι μπορούν να δουν τα 14 από τα 15 - δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό με τον Παναθηναϊκό - εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του, ενώ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός (21089380070) είναι ήδη διαθέσιμα τα εισιτήρια για όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ερυθρολεύκων.

ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΨΗΛΑ

Οι στόχοι για ομάδες με το βεληνεκές του Ολυμπιακού είναι συγκεκριμένοι. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν και στοχεύουν να φτάσουν ως το Final Four, αλλά γνωρίζουν πως για να συμβεί αυτό χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια. Η EuroLeague είναι ένας "μαραθώνιος" και αν δεν είσαι προσεκτικός σε κάθε σου βήμα, τότε κινδυνεύεις να απομακρυνθείς από τον στόχο σου και να μην βρεθείς ποτέ ξανά στην επιθυμητή τροχιά. Ο Ολυμπιακός καλείται να συναγωνιστεί ομάδες με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, αλλά από την σεζόν 2011/12 και μετά έχει αποδείξει πως ξέρει τον τρόπο να δείχνει πως τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ.

sport24.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.