Ads Top

Σε μεγάλους μπελάδες έχει μπει η ΑΕΚ μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.


Σε μεγάλους μπελάδες έχει μπει η ΑΕΚ μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όπως έχετε ενημερωθεί σε άλλα ρεπορτάζ, η Ένωση έχει κληθεί σε απολογία εξαιτίας των επεισοδίων που ξεκίνησαν στο ημίχρονο της αναμέτρησης της 6ης αγωνιστικής.
Συγκεκριμένα, οι Κιτρινόμαυροι κλήθηκαν επί παραβάσει των άρθρων 1,5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α', 15 παρ. 1 περ. γ', 2 περ. α', β' και ε', 3 περ. α', 4 περ. β' του Πειθαρχικού Κώδικα που προβλέπουν πρόστιμο 50.000-250.000 ευρώ και τιμωρία έδρας από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές εφόσον έχουν σημειωθεί σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας και επιπρόσθετα με αφαίρεση τριών βαθμών εφόσον έχουν σημειωθεί βιαιοπραγίες.

Όπως καταλαβαίνετε, σε περίπτωση αφαίρεσης βαθμών η ΑΕΚ θα μείνει 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή, χάνοντας μεγάλο έδαφος στη μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Τι λέει, όμως, το ρεπορτάζ για τον δικαστικό αγώνα που θα δώσει το νομικό επιτελείο του Δικεφάλου το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να αποφευχθεί η προαναφερθείσα ποινή;

Η είσοδος των οπαδών

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ΑΕΚ κατηγορείται για είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Η αλήθεια είναι ότι οι Κιτρινόμαυροι δεν κινδυνεύουν με τιμωρία γι' αυτόν τον λόγο.

«Το φύλλο αγώνα είναι ο κύριος λόγος σχηματισμός κατηγορητηρίου κατά μίας ομάδας. Η έκθεση της αστυνομίας λειτουργεί συμπληρωματικά. Τα επεισόδια γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο εκτός σταδίου, όχι μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, οπότε ο διαιτητής δεν μπορεί να το καταγράψει στο φύλλο αγώνα», σημειώνει στο Sportdog η δικηγόρος Πέννυ Κονιτσιώτη.

Συν τοις άλλοις, ο παρατηρητής γράφει στην έκθεσή του ότι η είσοδος «γίνεται με ασφάλεια και οργανωμένα», αφού αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη θύρα, προκειμένου ο κόσμος να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας από τα χήμικα που έπεφταν απέξω. Ήταν μία αναγκαστική διαδικασία δηλαδή.

Όπως καταλαβαίνετε, το σοβαρό πρόβλημα για την ΑΕΚ είναι τα επεισόδια έξω από το γήπεδο και όχι η είσοδος των οπαδών.

Τα «​όπλα» της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ κινδυνεύει με μείον 3 βαθμούς γιατί το κατηγορητήριο θεωρεί την επίθεση με αντικείμενα προς την αστυνομία βιοπραγία. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα ερμηνείας και εκεί πάνω θα προσπαθήσει να στηριχθεί η ΑΕΚ. Γιατί νομικά δε συνίσταται βιαιοπραγία η ρίψη μολότοφ, πετρών και μάρμαρων σε αστυνομικούς. Βιαιοπραγία είναι η μάχη σώμα με σώμα και η πρόκληση τραυματισμού.

Η έκθεση της αστυνομίας δεν αναφέρει πουθενά τραυματισμό. Μόνο επίθεση με αντικείμενα αναφέρει. Μάλιστα, στην έκθεση που έλαβε η ΑΕΚ δεν αναφέρει τίποτα για συμπλοκές και λέει χαρακτηριστικά ότι με τη χρήση δακρυγόνων στο ημίχρονο οι οπαδοί επέστρεψαν στις θέσεις τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο «όπλο» που έχει στη διάθεσή της η ΑΕΚ

Η διαφορά που «καίει»

Αν θυμάστε και στο περσινό ΑΕΚ-Ολυμπιακός (24/9, 5η αγωνιστική) είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το γήπεδο. Μάλιστα, λόγω της χρήσης χημικών το παιχνίδι διακόπηκε σε κομβικό σημείο, λίγο πριν η Ένωση ισοφαρίσει τους Ερυθρόλευκους. Ο Δικέφαλος, όμως, δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τα επεισόδια που έγιναν τότε, αφού απαλλάχθηκε. «Υπάρχουν δεδικασμένα όντως. Είναι και αυτό ένα όπλο της ΑΕΚ. Η ρίψη αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις δε θεωρήθηκε βιαιοπραγία», αναφέρουν άλλες νομικές πηγές στο Sportdog.

Υπάρχει, όμως, μία σημαντική διαφορά μεταξύ των φετινών επεισοδίων και των περσινών. Αυτή η διαφορά «καίει» την ΑΕΚ. Πέρσι η ΑΕΚ είχε απαλλαχθεί για επεισόδια που έγιναν έξω από την περίφραξη. Φέτος έγιναν ακριβώς έξω από τη θύρα. Αυτό θεωρείται εν γένει χώρος του γηπέδου και έχει ευθύνη η ΑΕΚ.

Τι γλιτώνει και τι φοβάται

Η ΑΕΚ με την κλήση σε απολογία κινδυνεύει και με τιμωρία της έδρας, που είναι ένα άλλο κομμάτι της υπόθεσης. Ο κανονισμός προβλέπει δύο έως τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αν υπάρχουν σημαντικές φθορές περιουσιακής ιδιοκτησίας. Από το κατηγορητήριο, όμως, δεν προκύπτει ότι υπάρχουν φθορές. Ακόμα και τα μάρμαρα που πέταξαν δεν αναφέρει ότι τα έσπασαν από κάποιο μέρος.

Τα δεδομένα που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ θα αποφύγει σίγουρα την ποινή της έδρας, γιατί δεν υπάρχουν φθορές, αλλά θα δώσει μάχη για την αφαίρεση τριών βαθμών. Αν ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει ότι υπάρχει βιαιοπραγία, η οποία όπως τονίστηκε και παραπάνω, δεν στέκει νομικά αφού δεν υπάρχει τραυματισμός αστυνομικού, τότε η Ένωση θα μείνει 6 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, χάνοντας πολύτιμο έδαφος στην κούρσα της κατάκτησης του δεύτερου σερί πρωταθλήματος.

sportdog
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.