Ads Top

Η Μπενφίκα, ο Βέρνμπλουμ και ο ΠΑΟΚ που ανήκει στο Τσάμπιονς Λιγκ


Ο Σταύρος Κόλκας επέστρεψε από Μόσχα, ετοιμάζει βαλίτσες για Λισσαβόνα και γράφει για τη μονομαχία με την Μπενφίκα, τη μεταγραφή του Βέρνμπλουμ και τον ΠΑΟΚ που μπορείς να εμπιστεύεσαι!
Επιστρέψαμε από τη Μόσχα και μέσα σε λίγες ώρες βρεθήκαμε στην αγαπημένη μας Κέρκυρα. Ήρεμος πλέον, μελετάω την Μπενφίκα αφού καταφέραμε να χαλάσουμε τον καιρό και εδώ.

Αρχικά, θα ήθελα να ασχοληθώ με τους Ρώσους συναδέλφους, οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν είναι να προσβάλουν τον ίδιο τους τον τόπο. Αφού εμφανίστηκε ένας στόκος σουρωμένος μέσα στη Τούμπα που το έπαιζε δημοσιογράφος, αντί να τον μαζέψουν έστησαν ένα αστείο θέμα που όταν ασχολήθηκε η ΟΥΕΦΑ ούτε που άνοιξε την υπόθεση.

Το τι γράφτηκε στη Ρωσία, ξεπερνά κάθε όριο, ενώ στις συνεντεύξεις Τύπου με περίσσιο τουπέ, προσπαθούσαν να κάνουν προβοκατόρικες ερωτήσεις. Αμέσως μετά, ενοχλήθηκαν από τις επικαλαμίδες του Χατσερίδη και έστησαν νέο θέμα πάνω σε αυτές.

Ζώντας αυτή την κατάσταση, δεν ξέρεις αν πρέπει να εκνευριστείς ή να τους λυπηθείς. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ένα. Η προσπάθειά τους να λειτουργήσουν με την αμερικάνικη λογική, γιατί αυτό προσπαθούν, είναι θλιβερή. Τραβάνε όλα τα θέματα όσο δεν πάει και το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μία άγαρμπη αν μη τι άλλο προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, η οποία στο τέλος οδήγησε σε έναν εύκολο αποκλεισμό για την ομάδα τους και τίποτα περισσότερο.

Το βλαχόμετρο έσπασε και μάλιστα παρέσυραν και το ίδιο το κλαμπ σε αυτή την κατρακύλα. Το οποίο κλαμπ αναλογιζόμενο το τι έκανε μετά το πρώτο παιχνίδι, με τη συμπεριφορά του σε όλους μας έδειξε μετάνοια, αφού ήταν άψογο απέναντί μας.

Δεν θέλω να μας αγιοποιήσω, ούτε να απορροφήσω τις παθογένειες του χώρου μας στην Ελλάδα. Αλλά μπροστά σε αυτά τα βόδια που συναντήσαμε, εγώ αισθάνομαι ένα κράμα Λάρι Κινγκ και Κοέλιο.

Πάμε στα ποδοσφαιρικά θέματα. Ο ΠΑΟΚ πέρασε δίκαια την Σπαρτάκ και θα μπορούσε να την κερδίσει με καθαρό σκορ. Απλά πέσαμε στη μέρα που δεν έμπαινε η μπάλα μέσα. Υπάρχουν και αυτές οι μέρες, όμως η αποβολή του Αντριάνο έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να διαχειριστεί το παιχνίδι και από την άλλη οδό. Αφού δεν βάζω, δεν θα φάω. Και δεν έφαγα.

Αυτό που ζούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μία κατάσταση που μας κάνει να πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα. Και άλλες φορές ακουμπήσαμε το όνειρο, ακολουθώντας πολύ πιο δύσκολες οδούς από τις άλλες ελληνικές ομάδες, όμως τώρα είναι η πρώτη φορά που το στάτους μας δεν διαφέρει από τους αντιπάλους.

Η Βασιλεία και η Σπαρτάκ, είναι ομάδες Τσάμπιονς Λιγκ. Και τώρα θα πάνε μία βόλτα στο Γιουρόπα. Μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την Μπενφίκα; Από τα όσα είδα δεν μιλάμε για τεράστιες διαφορές. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν διαφορές. Απλά όπως συμβαίνει στα video games, δυσκολεύει η πίστα όσο προχωράς.

Σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών των ρόστερ, Μπενφίκα και Σπαρτάκ δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Απλά οι Πορτογάλοι είναι ένα κλαμπ με τεράστιο ειδικό βάρος και αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εντός ομάδας πολύ πιο σοβαρό από αυτό των Ρώσων. Η Μπενφίκα είναι μία πολύ σοβαρή ομάδα, με λίγα λόγια.

Η τακτική της ισορροπία είναι η σωστή, θα αμυνθεί όπως πρέπει, θα κάνει αυτό που μπορεί μέσα στο γήπεδο. Αποτελείται από ένα μείγμα έμπειρων καλών ποδοσφαιριστών που έχουν απορροφηθεί από το κλαμπ και παικτών προοπτικής που γνωρίζουν πως μέσα από αυτό θα φτιάξουν τις ζωές τους.

Είναι μία ομάδα με εξαιρετική αμυντική τετράδα, που μπορεί άμεσα να δεχτεί πλήγμα αν ο Ντίαζ φύγει στη Λυών. Μιλάμε για ένα παιδί 21ενός ετών που παίζει σαν 30άρης τη θέση.

Το δύσκολο κομμάτι για να αντιμετωπιστεί η Μπενφίκα, είναι οι δύο πλάγιοι επιθετικοί της. Ο Σάλβιο από τη μία μπαρουτοκαπνισμένος και η μινιαρούρα ονόματι Σέρβι από τα αριστερά που κινείται πανέξυπνα στο μεσοδιάστημα.

Με τον Τζόνας τραυματία, στη κορυφή παίζουν με τον Φακούντο Φερέιρα, ο οποίος είχε προταθεί και στον ΠΑΟΚ. Ο πρώην της Σαχτάρ είναι ένα ρίσκο γιατί μελετώντας την καριέρα του διαπιστώνεις πως μόνο πέρυσι έκανε πολλά γκολ. Και δεν είναι παιδαρέλι.

Υπάρχει μία κατηγορία που ονομάζεται one year striker και αφορά στους παίκτες που απλά έτυχε να κάνουν μία χρονιά που ουδέποτε μελλοντικά δικαιολόγησαν. Για πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου, ο Φερέιρα είναι ένας τέτοιος. Θα φανεί, όμως σε πρώτη φάση δεν είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που τρομάζει. Κακός δεν είναι σίγουρα, όπως όμως δεν είναι και Τζόνας.

Υπάρχει και η τριάδα στη μεσαία τους γραμμή. Ο αδύναμος κρίκος τους είναι ο Φέισα. Πολύ αργός, με μέτριες περιστροφές και μία εικόνα που φωνάζει να στήσεις την αμυντική σου συμπεριφορά με παγίδες πάνω του. Έχουμε και τον Πέλκα εκεί που κατάφερε να πιέσει τον πολύ καλύτερο Φερνάντο στα παιχνίδια με την Σπαρτάκ.

Στα 8άρια τους είναι ο Πίζι που πέτυχε χατ τρικ στον αγώνα με την Γκιμαράες πρόσφατα και αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για τον ΠΑΟΚ από τους παίκτες της πίσω ζώνης και ο νεαρός Γκέντσον Φερνάντεζ που είναι το next big think τους. Στα 19 του χρόνια, προερχόμενος από τις ακαδημίες τους, κάνει την πρώτη του χρονιά και μάλιστα πρόλαβε να πετύχει και ένα γκολ απέναντι στη Φενέρ.

Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ, είναι πως η Μπενφίκα ναι μεν παραμένει ένα μεγάλο και σοβαρό κλαμπ, όμως πέρυσι σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ εκτέθηκε γνωρίζοντας μόνο ήττες, ενώ έχασε το πρωτάθλημα από την Πόρτο του Κονσεϊσάο με τρόπο που πόνεσε.

Δεν έχει τους σταρ του παρελθόντος, δείχνει να είναι σε μεταβατικό στάδιο και έχει αδύνατα σημεία πάνω σε σημαντικές σταθερές του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.

Αν από το μυαλό του ΠΑΟΚ φύγει η φανέλα που έχει απέναντί του και αυτό μείνει στα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που έχει να αντιμετωπίσει, η ομάδα του Λουτσέσκου έχει μεγάλη τύχη.

Απλά αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός στην επιθετική του επίδοση για να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη πίεση στους αντιπάλους του.

ΥΓ. Υπέγραψε τελικά ο Βέρνμπλουμ στον ΠΑΟΚ, κάτι που ενισχύει την ομάδα αφάνταστα και σε θέση που τα χαρακτηριστικά του Σουηδού έλειπαν. Το έγραψα και εκείνη τη μέρα που αποχώρησε πως δεν χρειάζεται υπερβολή και αντιδράσεις.

Ο κάθε επαγγελματίας κοιτάει το συμφέρον του. Πάλεψε για το τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του, ρίσκαρε γιατι μπορούσε να χάσει την προσφορά του ΠΑΟΚ, όμως στο τέλος αυτή ήταν η καλύτερη.

Απο εδώ και πέρα, θέλω να δω την μαγκιά του Σουηδού, ως προς το πότε θα είναι αθλητικά έτοιμος αλλά κυρίως, το πότε θα πείσει τον Λουτσέσκου πως ειναι ένα κομμάτι του παζλ του γκρουπ και πρεπει να μπει σε αυτό. Είπαμε, η ομάδα πάνω απ όλα.

Οσο για τον Γιώργο Σαββίδη που επέμενε, στο τέλος κέρδισε την μάχη χωρίς να τον κρεμάσει η ομάδα. Και για αυτόν ήταν μία διαπραγμάτευση που θα τον βοηθήσει στο μέλλον.

Πλέον μένει το κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την επιστροφή Σταφυλίδη, όμως υπάρχουν ποδοσφαιρικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστουν. Αλλιως μία λύση Τόσκα ειπναι ιδανική. Δανεισμός με οψιόν αγοράς και τον Γιαννούλη έτοιμο να επιστρέψει το επόμενο καλοκαιρι.

sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.