Ads Top

Η «συγνώμη» στο Έστερσουντ που αναγέννησε τον ΠΑΟΚ της Ευρώπης!


Η ευρωπαϊκή «βιτρίνα» του ΠΑΟΚ θολώνει στο μακρινό Έστερσουντ της Σουηδίας. Στο πλαστικό χλοοτάπητα της «Jämtkraft Arena», ο Δικέφαλος γίνεται κομπάρσος στο ποδοσφαιρικό παραμύθι κάποιας... Έστερσουντ και αποχαιρετάει με σκυμμένο κεφάλι και από τις 25 Αυγούστου κάθε ευρωπαϊκό όνειρο.

Ο ΠΑΟΚ στήνεται με την πλάτη στον τοίχο. Πομπώδεις τίτλοι συνοδεύουν το... ευρωπαϊκό ναυάγιο του Δικεφάλου που γίνεται έρμαιο όλων όσων «διψούσαν» για αίμα ή απλά αδυνατούσαν να πιστέψουν την πραγματικότητα που «ξεδιπλωνόταν» με τον πιο σκληρό τρόπο μπροστά τους.
«Απίστευτο κάζο για τον ΠΑΟΚ», «Η απόλυτη κατάρρευση του ΠΑΟΚ», «Νύχτα ντροπής», «Ο Δικέφαλος εγκλημάτισε σε βάρος της ιστορίας του και υποθήκευσε το ευρωπαϊκό μέλλον του», είναι μόνο μερικές από τις λεζάντες που συνοδεύουν τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από ένα... χωριό της Σουηδίας, όπως χαρακτηριστικά γράφουν.
Το εξαιρετικά δύσκολο βράδυ...
Ο Δικέφαλος έμοιαζε να έχει αδειάσει ολοκληρωτικά, κάτι που αποτυπωνόταν απόλυτα σε μια πρόταση έξι λέξεων από τα χείλη του επίσημου οργανισμού: «Μόνο μια μεγάλη συγγνώμη από εμάς» με τίτλο: «Σκληρή νύχτα».
Πίσω στο Έστερσουντ, ο Ιβάν Σαββίδης βρισκόταν έξω από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, ζητώντας από τους παίκτες του να πάνε προς το μέρος του κόσμου που είχε ταξιδέψει χιλιόμετρα. Το να τους αντικρίσει κάποιος στα μάτια δεν ήταν και το πιο εύκολο έργο αλλά για έναν «μουδιασμένο» και «άδειο» ΠΑΟΚ ήταν ένα κομμάτι του παζλ που ολοκλήρωνε την αποτυχία του, ο επίλογος του οποίου γράφτηκε μερικά λεπτά νωρίτερα στο χορτάρι. Οι περισσότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν ξαπλωμένοι στο χορτάρι, όντας αποσβολωμένοι από την εξέλιξη της βραδιάς, μην μπορώντας να πιστέψουν τι συνέβη νωρίτερα...

Πώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως οι «ασπρόμαυροι» έχοντας κερδίσει με 3-1 στην Τούμπα, κατάφεραν να χάσουν με 2-0 και να ξαναζήσουν μέρες του 2012, όταν για τελευταία φορά έμειναν εκτός ομίλων του Europa League; Πως να εξηγηθεί αγωνιστικά το χάσμα του αποκλεισμού για μια ομάδα που είχε το δεκαπλάσιο μπάτζετ από την κυπελλούχο Σουηδίας, η οποία το 2012 αγωνιζόταν στην Δ' κατηγορία (!);

Εξηγήσεις που δεν «ήχησαν» καλά

Για κάποιον που ήθελε να δει την πραγματικότητα κατάματα, εξηγήσεις υπήρχαν, κι ας ακούστηκαν με τον πιο «σκληρό» τρόπο από το στόμα του Ραζβάν Λουτσέσκου. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλαμε να κάνουμε διαφορετικό παιχνίδι αλλά δεν μπορέσαμε. Η Έστερσουντ κυριάρχησε στη φυσική κατάσταση, ήταν πιο δυνατή. Θέλαμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι αλλά δεν μπορούσαμε». Μπορεί ο ΠΑΟΚ να ήθελε αλλά δεν μπορούσε!
Η... περιπέτεια του Ρουμάνου στον πάγκο του ΠΑΟΚ μετρούσε μόλις δύο εβδομάδες αλλά είχε ξεκινήσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Το όνομα του Λουτσέσκου δεν πουλάει, ο 49χρονος τεχνικός δεν κάνει «γκελ» στον κόσμο του ΠΑΟΚ και η απόφαση να απαλλάξει από την ευθύνη του αποκλεισμού τους παίκτες του, δημιουργεί περισσότερες εντάσεις για τους... ακριβοπληρωμένους πρωταγωνιστές που είχαν μια μόνο δουλειά να φέρουν εις πέρας στο σουηδικό Βορρά: «Είναι σκληρό για τους φιλάθλους, αλλά και για τους παίκτες, για όλους... Όμως δεν είναι η ώρα για κριτική στους παίκτες. Δεν ήταν δικό τους λάθος».

Η πραγματικότητα του Λουτσέσκου, σε μια πρώτη ανάγνωση, φάνταζε «άδειασμα» στον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς και ένα αποκούμπι... δικαιολογίας της αποτυχίας του ΠΑΟΚ. Άμεσα ο Ρουμάνος γίνεται αποδέκτης «σκληρής» κριτικής και οι ερωτήσεις για την φυσική κατάσταση της ομάδας εντείνονται αλλά εκείνος δεν κρύβεται: «Το είπα ξεκάθαρα. Το κομμάτι της φυσικής κατάστασης είναι αυτό που έπαιξε ρόλο. Χάναμε τη μπάλα και συνεχώς δεχόμασταν πίεση. Δεν μπορεί αυτό να το βελτιώσεις από τη μια μέρα στην άλλη...».
Οι δηλώσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών της Έστερσουντ στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το σπουδαίο ευρωπαϊκό τους βράδυ απέναντι στον ΠΑΟΚ έρχονται να προστεθούν σε αυτές του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η σουηδική ομάδα βρήκε απέναντί της μια άκρως κουρασμένη ομάδα που αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα στα πόδια της. Η κατάρρευση ήρθε μέσα σε έξι λεπτά και «ξεγύμνωσε» ποδοσφαιρικά μια ομάδα που βρήκε μπροστά της όλα τα λάθη του καλοκαιριού.

Ο... μίστερ 56 ημέρες

Αν κάτι έμαθαν καλά στον ΠΑΟΚ, είναι πως το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί. Το όνομα του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς προσγειώθηκε ξαφνικά ένα πρωί στην ζωή του Δικεφάλου, στην μετά Ίβιτς εποχή, με τον Σέρβο να δίνει τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής από την καλοκαιρινή κιόλας προετοιμασία της ομάδας. Ο «γάμος» άντεξε μόλις 56 ημέρες και η πρόκριση επί της Ολιμπίκ Ντόνετσκ δεν στάθηκε ικανή να κρύψει κάτω από το χαλάκι τις «χτυπητές» αδυναμίες του ΠΑΟΚ και το γεγονός ότι η ομάδα δεν πατούσε καθόλου καλά στον αγωνιστικό χώρο.
Η... αποκαθήλωση δια στόματος Πέλκα
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε δηλώσει ο Δημήτρης Πέλκας τον περασμένο Μάϊο, κάνοντας την ανασκόπηση της σεζόν, μιας σεζόν που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς αλλά έκλεισε με χαμόγελα ικανοποίησης. «Παίζαμε το ματς με την Κέρκυρα στην Τούμπα. Ξεκίνησα βασικός και θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να παίξω παραπάνω από 30 λεπτά. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».
Αρχή, μέση και τέλος με Λουτσέσκου
Από την επομένη κιόλας του αποκλεισμού από την Έστερσουντ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έπρεπε να μαζέψει τα συντρίμμια μιας ομάδας που δεν είχε ευρωπαϊκά κίνητρα, αλλά έπρεπε να αποκτήσει αρχή, μέση και τέλος, να δώσει ταυτότητα σε ένα... άχαρο σύνολο και να εντοπίσει μεταγραφικές αδυναμίες. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, αποδείχθηκε αρκετά... γενναιόδωρος, προχωρώντας σε ένα μεταγραφικό ντεμαράζ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως...«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Αναμφισβήτητα ο χρόνος δεν υπήρξε σύμμαχός του, έχοντας τόσα ανοιχτά μέτωπα. Ο Λουτσέσκου είδε τον εαυτό του να γίνεται πρωτοσέλιδο με άρωμα... απόλυσης αλλά αποδείχθηκε πολύ «σκληρό» καρύδι. Άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας, κέρδισε στο απόλυτο τους παίκτες του και έθεσε τον πήχη ψηλά το φετινό καλοκαίρι. Αρχικά με την Βασιλεία και κατόπιν με την Σπαρτάκ.
Πλέον, το νέο στοίχημα στα χέρια του ακούει στο όνομα Μπενφίκα, και στο στάδιο του Da Luz, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το βροχερό Έστερσουντ του περασμένου Αυγούστου, εκεί όπου το θερμόμετρο μετά βίας ξεπερνούσε τους δέκα βαθμούς Κελσίου αλλά «έκαψε» ολοκληρωτικά τον ΠΑΟΚ, δείχνει πως η ομάδα του έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της μερικούς μήνες αργότερα και μπορεί να ονειρεύεται...

sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.