Ads Top

Tεράστιος Μπλατ - Θα τρελάνει τον κόσμο με παικταράδες - Διαβάστε ονόματα και... υποκλιθείτε


Αλλάζει τελείως επίπεδο ο Ολυμπιακός.
Γιατί παίκτες όπως ο Ουίλιαμς - Γκος γυρίζουν την πλάτη ακόμη και σε περισσότερα χρήματα για να συνεργαστούν με τον Ντέιβιντ Μπλατ; Η απάντηση βρίσκεται στο βιογραφικό του νέου προπονητή του Ολυμπιακού!

Αμέσως μετά τη λήξη της σεζόν, το θέμα του προπονητή ήταν αυτό που τέθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» λειτούργησαν γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, και πέτυχαν ένα deal που φάνταζε το ιδανικό για τους ίδιους, τον κόσμο και τα media. Προσλαμβάνοντας τον Ντέιβιντ Μπλατ, εξασφάλισαν προπονητική εμπειρία, μοντέρνες ιδέες, αλλά και ένα επιπλέον asset (πλεονέκτημα) στις διαπραγματεύσεις.

Η πρώτη μεταγραφή της νέας, ερυθρόλευκης εποχής πραγματοποιήθηκε με την απόκτηση του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο επιτυχημένη ή όχι θα αποδειχθεί. Αυτό που φάνηκε όμως εξαρχής είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που θα κάθεται στην άκρη του πάγκου του Ολυμπιακού, αλλά κι αυτός το όνομα του οποίου θα λειτουργεί ως έξτρα κίνητρο για τους υποψήφιους στόχους.

Μπασκόνια και Ζαλγκίρις ήθελαν πολύ τον Αμερικανό γκαρντ, που ο Μπλατ είχε «τσεκάρει» και σημειώσει από πέρσι στο μυαλό του, και τον προσέγγισαν. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως οι προσεγγίσεις που γίνονταν προς την πλευρά του Ουίλιαμς-Γκος έπεφταν τελικά στο... κενό με τον ίδιο να αποκρίνεται: «Πάω στην Ελλάδα να παίξω για τον Μπλατ». Ο πρώην παίκτης της Παρτιζάν δεν ήταν ακριβώς το πιο «καυτό» όνομα του καλοκαιριού, αλλά έντονο ενδιαφέρον για εκείνον υπήρχε και το όνομα του Μπλατ λειτούργησε ευεργετικά όπως δεν αποκλείεται να συμβεί και στο μέλλον.

Αυτό φυσικά έχει εξήγηση: για τους Ευρωπαίους, ο Μπλατ είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχουν κοουτσάρει ομάδες στην Γηραιά Ήπειρο κι έχει στο βιογραφικό του επιτυχίες, όπως η Euroleague του 2014 με την Μακάμπι και το Eurobasket του 2007 με την Ρωσία, που μιλούν για εκείνον. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον το όνομά του... λέει πράγματα και σε Αμερικανούς που δεν ξέρουν πολλά για την ιστορία του μπάσκετ στην Ευρώπη. Εξάλλου, το 2014 τον έμαθαν ως τον νέο προπονητή των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς δεν κατέκτησε το δαχτυλίδι με τον Μπλατ στον πάγκο, αλλά ο Αμερικανοϊσραηλινός έβαλε το όνομά του στην ελιτ.

Αλλάζοντας level με τον Ντέιβιντ...

Πέρα από πολύ καλός προπονητής, ο Ντέιβιντ Μπλατ θεωρείται και μία εξαιρετική προσωπικότητα με την οποία η συνεργασία είναι πάντα ευχάριστη και η βελτίωση σχεδόν βέβαιη. Αν κάποιος παίκτης ετοιμάζεται να υπογράψει σε ομάδα του Μπλατ και αναζητήσει παραδείγματα παικτών που απογείωσαν την καριέρα τους στη διάρκεια ή μετά το πέρας της συνεργασίας τους μαζί του, θα βρει αρκετά.

Άντονι Πάρκερ και Νίκολα Βούισιτς ήταν δύο από τους πρώτους παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε ως head coach του υψηλότερου επιπέδου και μαζί του αμφότεροι μπήκαν στο δρόμο ώστε να αφήσουν εποχή με την Μακάμπι, αλλά και να θεωρηθούν «θρύλοι» της Euroleague. Στο πιο πρόσφατο πέρασμά του από την «ομάδα του λαού», ο Μπλατ... έχρισε τον Τάιρις Ράις MVP του Final Four 2014 και εκτόξευσε την τιμή της μετοχής του, αφού αργότερα υπέγραψε πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια σε Χίμκι και Μπαρτσελόνα. Την ίδια στιγμή, ο Ρίκι Χίκμαν πήρε «προαγωγή» για την Φενέρμπαχτσε μέσω Μακάμπι, ενώ ο Άλεξ Τάιους έγινε ένας από τους καλύτερους ψηλούς της Euroleague. Μεγάλο παράδειγμα ατομικής βελτίωσης, στα χρόνια του Μπλατ, ο Τζο Ίνγκλις. O Αυστραλός «αντάμωσε» με τον προπονητή του Ολυμπιακού στην Μακάμπι τη σεζόν 2013/2014 και από το καλοακίρι του 2014 έχει κομβικό ρόλο στους Γιούτα Τζαζ.

Πριν τον Ολυμπιακό, ο Μπλατ εργάστηκε για δύο χρόνια στην Νταρουσάφακα με ένα πολύ καλό μπάτζετ. Πολλοί παίκτες πληρώθηκαν «υπεραξία» για να φορέσουν την φανέλα της «Νταρού», αλλά και στις περιπτώσεις τους αποδείχθηκε πως το ταβάνι τους... ψήλωσε με τον Μπλατ. O Σκότι Ουίλμπεκιν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Μπλατ τον βρήκε στην τουρκική ομάδα, αλλά αναβάθμισε το ρόλο του σε σχέση με τη σεζόν 2015/2016 με αποτέλεσμα να γίνει MVP του Eurocup δύο χρόνια αργότερα και... μήλον της έριδος για ομάδες της Euroleague. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής παρουσιάσε στο ευρωπαϊκό κοινό τον Ουίλ Κλάιμπερν που πλέον παίζει στην ΤΣΣΚΑ, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον ταλαντούχο Άντε Ζίζιτς για το βήμα ανάμεσα σε Τσιμπόνα και ΝΒΑ. Εκτός αυτών, πήρε τον Μπραντ Ουαναμέικερ από την Μπάμπεργκ ως μία πολύ ακριβή μεταγραφή, αλλά φρόντισε ώστε η «Νταρού» να αποτελέσει τον ενδιάμεσο σταθμό πριν εκείνος μετακομίσει σε Φενέρμπαχτσε και, πλέον, Μπόστον Σέλτικς.

Στους παίκτες που απογειώθηκαν μαζί του υπάρχει κι ένας... δικός μας, ο Νίκος Ζήσης. Ο Έλληνας γκαρντ έφτιαξε το όνομά του στην ΑΕΚ, ο Μπλατ τον πήρε στην Μπενετόν (2005-2007) κι εκεί τον αγάπησε φτάνοντας στο σημείο να λέει πως θέλει ο γιος του, Ταμίρ, να μοιάσει σ' εκείνον μεγαλώνοντας. Η συνέχεια στην καριέρα του Ζήση είναι γνωστή, όπως και αυτή των Ραμούνας Σισκάουσκας και Ντρου Νίκολας που έπαιξαν επίσης στην Μπενετόν υπό τις οδηγίες του. Στην ιταλική ομάδα, ο Μπλατ αναβάθμισε και τον ρόλο του ταλαντούχου Μπαρνιάνι που από τη μία σεζόν στην άλλη πήγε από τους 3.7 πόντους (2004/2005) κατά μέσο όρο στους 10.9 (2005/2006) και τελικά επιλέχθηκε στο Νο. 1 του draft του 2006.

*sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.