Ads Top

O ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα, αρκεί να…



Ο κυριαρχικός και επιβλητικός ΠΑΟΚ που είδαμε στο ΟΑΚΑ εκκινεί το νέο πρωτάθλημα από την pole position. Ο Αλέξανδρος Σόμογλου εξηγεί τους τρεις λόγους που φέρνουν τον «Δικέφαλο» στη συγκεκριμένη θέση.


Το μεθύσι με σαμπάνια, είναι στον αθλητισμό το πιο γλυκό! Αν, όμως, δυσκολευτείς να το διαχειριστείς γίνεται άκρως επικίνδυνο, όπως κάθε μεθύσι με οποιασδήποτε μορφής ποτό.

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη… μέθη που προκάλεσε η ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος και εμφανίστηκε στον τελικό κυπέλλου να… τρικλίζει στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Φυσιολογική εικόνα; Για άλλους ναι, για άλλους όχι, σίγουρα όμως είναι εικόνα που έχουμε δει πολλές φορές – εντός και εκτός συνόρων – εξαιτίας της δύσκολης διαχείρισης ενός σπουδαίου επιτεύγματος. Όταν αδειάζεις ψυχολογικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, βέβαια, όταν έχεις έναν αντίπαλο να σε αποκαλεί «κλέφτη» και «απατεώνα», λογικό είναι να θίγεσαι, να προσβάλλεσαι, να θέλεις να αντιδράσεις και να τον αποστομώσεις. Τέτοια αντίδραση από την ΑΕΚ, το βράδυ του Σαββάτου, δεν είδαμε. Πρώτο δείγμα ανησυχητικό για τη διαχείριση της κορυφής…

Το θέμα, όμως, των ημερών δεν είναι η «Ένωση», αλλά ο ΠΑΟΚ. Ένας κυριαρχικός, επιβλητικός ΠΑΟΚ που ξόρκισε κάθε μορφής ηττοπάθεια, άφησε πίσω του σύνδρομα δεκαετιών που τον συνόδευαν σε κάθε επίσκεψή του στο λεκανοπέδιο και επέβαλε με εντυπωσιακό τρόπο το δικό του ποδοσφαιρικό νόμο στο ΟΑΚΑ.

Τώρα είναι η ώρα του «Δικέφαλου του Βορρά» να… κολυμπήσει στη σαμπάνια, να μεθύσει, να χαρεί, να απολαύσει το γλυκό φινάλε μια σεζόν που ξεκίνησε εν μέσω τρικυμίας με τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ. Περισσότερο από ποτέ, όμως, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται καθαρό μυαλό για να διαχειριστεί τη δεύτερη διαδοχική κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδος, προκειμένου να φτάσει στο… Άγιο Δισκοπότηρο των φίλων του, που φυσικά δεν είναι άλλο από την… κούπα του πρωταθλητή.

Τρεις λόγοι που φέρνουν τον ΠΑΟΚ στην pole position

Στα δικά μου μάτια, η ομάδα του Λουτσέσκου εκκινεί το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν από την pole position για τρεις βασικούς λόγους:

    Είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα με το ποιοτικότερο ρόστερ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαθέτει, εκτός των άλλων, τον καλύτερο τερματοφύλακα του φετινού πρωταθλήματος (ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να μην κλήθηκε στην εθνική ομάδα ο Πασχαλάκης), ορισμένους από τους κορυφαίους ξένους που αγωνίζονται στα ελληνικά γήπεδα (Μάτος, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Πρίγιοβιτς, Μαουρίτσιο και όχι μόνο) και έναν από τους πλέον ανερχόμενους και εξελίξιμους Έλληνες ποδοσφαιριστές (Πέλκα).

    Είναι η ομάδα που κατά τη διάρκεια της σεζόν παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διάρκεια της διαδρομής της. Ναι, η ΑΕΚ εμφάνισε απίστευτα ψυχικά αποθέματα και χαρακτήρα που σε έκανε να τη θαυμάζεις, ποδοσφαιρικά όμως ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα και κυρίως η ομάδα που κάθε μήνα προσέθετε καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι της. Και το γεγονός αυτό, ασφαλώς και πιστώνεται στον Ραζβάν Λουτσέσκου, που μπορεί όταν παίρνει μικρόφωνο στα χέρια να τρελαίνεται στα όρια του λαϊκισμού (από την Ξάνθη το είχε αυτό το κουσούρι), αλλά προπονητικά κέρδισε πολλούς πόντους με την πρώτη του σεζόν σε έναν «ηλεκτροφόρο» πάγκο.

    Είναι η ομάδα που λογικά θα έχει τους λιγότερους κραδασμούς και τις μικρότερες απώλειες στο υπάρχον ρόστερ της.  Την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός θα χτίζει μια ομάδα από το μηδέν (άρα θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή που δύσκολα βρίσκεται στις μέρες μας στον Πειραιά) και η ΑΕΚ πιθανότατα θα πρέπει να αντικαταστήσει σημαντικά γρανάζια της φετινής της μηχανής (π.χ. Λάζαρος, Αραούχο, ίσως Λιβάγια, Βράνιες), ο ΠΑΟΚ – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα – θα είναι η ομάδα με τις λιγότερες, έως μηδαμινές, μεταλλάξεις του βασικού της κορμού.

Όλα αυτά είναι καθαρά ποδοσφαιρικά δεδομένα, τα οποία σε συνδυασμό με τη δίψα ολόκληρου του οργανισμού που λέγεται ΠΑΟΚ (από τον Ιβάν Σαββίδη μέχρι τον τελευταίο οπαδό) δίνουν στον «Δικέφαλο» ελαφρύ προβάδισμα έναντι των έτερων δύο διεκδικητών του τίτλου (σ.σ. ο Παναθηναϊκός με τις απαγορεύσεις που υπάρχουν στις μεταγραφές και το -6 που θα του επιβληθεί δεν μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε κουβέντα πρωταθλητισμού).

Η ανάγκη για καθαρό μυαλό, αυτοκριτική και θωράκιση…

Αρκεί, όμως, το ίδιο το ποδόσφαιρο για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να καθαρίσει λίγο το μυαλό του ως οργανισμός, να επικεντρωθεί στο ίδιο το ποδόσφαιρο και να θωρακίσει την προσπάθεια του Λουτσέσκου και των παικτών του, με τρόπο που δεν το έπραξε φέτος.

Όσες κραυγές κι αν ακούω (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες δεν έχει νόημα άλλο η συγκεκριμένη κουβέντα) για το κράτος της Αθήνας, για τη «συμμαχία του ΠΟΚ», υπάρχει ένα γεγονός που καλώς ή κακώς δεν αμφισβητείται πλέον ακόμη και από τη συντριπτική πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων φίλων του ΠΑΟΚ. Τα… δεινά που τράβηξε η ομάδα τους και τελικά οδήγησαν στην απώλεια του πρωταθλήματος, ξεκίνησαν από τα χέρια ΠΑΟΚτσή! Εκείνου του ηλίθιου, ανεγκέφαλου που σε μια ιστορική χρονιά για την ομάδα του, θεώρησε ότι ήταν μαγκιά να πετάξει ένα ρολό ταμειακής προς τον πάγκο του Ολυμπιακού και να… πανηγυρίζει μόλις είδε τον Γκαρθία να σωριάζεται στο έδαφος!

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να θωρακίσει το ποδόσφαιρο που αποδίδει η ομάδα του και από τους ανεγκέφαλους της δικής του εξέδρας. Και να το κάνει από τώρα, αφήνοντας στην άκρη λίγο τη συζήτηση περί… υπέροχων λαών. Γιατί την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων της ομάδας θωράκισε την προσπάθεια του Λουτσέσκου και των παικτών του και στα δύο ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, επιδεικνύοντας άριστη συμπεριφορά, ορισμένοι ανεγκέφαλοι δεν το έπραξαν.

Και όχι, δεν ήταν μόνο… υπέροχοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που κατέβηκαν στην Αθήνα. Δεν μπορεί να είναι υπέροχος ένας οπαδός (σαν τον τύπο της φωτογραφίας) που έχει δει την ομάδα του να υποφέρει παίζοντας μισή σεζόν χωρίς κόσμο στο γήπεδό της και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να… κουβαλήσει στο γήπεδο την εργαλειοθήκη του για να κόψει συρματοπλέγματα.



Όχι, δεν είναι… υπέροχοι οπαδοί (σαν τους τύπους της φωτογραφίας) αυτοί που μπήκαν στο ΟΑΚΑ με τα πρόσωπά τους καλυμμένα έτοιμοι να τα κάνουν γης μαδιάμ, οπλισμένοι με στιλό φωτοβολίδων ευθείας βολής, σε περίπτωση που το παιχνίδι στράβωνε για τον «Δικέφαλο».  



Ο ΠΑΟΚ, ως οργανισμός, οφείλει να σεβαστεί και να τιμήσει την πλειοψηφία του κόσμου του αποβάλλοντας κάθε… σκουπίδι από την οικογένειά του, από τη δική του εξέδρα. Γιατί ο ανεγκέφαλος που έβαλε τη δική του προσωπική μαγκιά πάνω από το συμφέρον της ομάδας που υποτίθεται ότι υποστηρίζει, θα το ξανακάνει. Και μία και δύο και τρεις φορές αν χρειαστεί. Αν, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ συνεχίσει και τον ανέχεται δεν θα φταίει κανένας άλλος παρά μόνο ο ΠΑΟΚ. Ένα το κρατούμενο…

Δεύτερη προϋπόθεση: Από τον Ιβάν Σαββίδη, τον Λούμπος Μίχελ, τον Γιώργο Σαββίδη μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της ΠΑΕ να αντιληφθούν όλοι ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν στους παίκτες της ομάδας το ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή. Τα πρωταθλήματα δεν κερδίζονται ούτε με νεύρα, ούτε με έλλειψη ψυχραιμίας, ούτε με ακραίες αντιδράσεις, παρά μόνο με ποδόσφαιρο. Και αν υπάρχει ένα σημείο που αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ μοιάζει να αποκτά πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του, είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Σε αυτό πρέπει να επενδύσει και σε τίποτα άλλο…

sdna
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.