Ads Top

Άρθρο - φωτιά: Ο κυρίαρχος ΠΑΟΚ



Μεγαλύτερη σημασία και από την κατάκτηση του κυπέλλου για τον ΠΑΟΚ, έχει ο τρόπος που αγωνίστηκε. Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.


Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε απλώς το κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με διάφορους τρόπους – θα μπορούσε και να μην συμβεί αν ο Αραούχο, στην μοναδική ευκαιρία της Ένωσης στον τελικό, ισοφάριζε στο 89ο λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το κύπελλο, δείχνοντας σε όλη την Ελλάδα αυτό που αρνιόταν πεισματικά να δει: Ότι είναι μια εξαιρετική – για τα εγχώρια δεδομένα -  ομάδα.

Πολλοί που δεν είχαν παρακολουθήσει ιδιαίτερα τον  φετινό ΠΑΟΚ και είχαν παρασυρθεί από την προπαγάνδα της ανώτερης ΑΕΚ μάλλον  εξεπλάγησαν με όσα είδαν στο ΟΑΚΑ. Δεν θα έπρεπε.

Ο ΠΑΟΚ, από το ματς  στην Ξάνθη, τον περασμένο Δεκέμβριο κι έπειτα, ήταν  από λίγο έως πολύ ανώτερος των αντιπάλων του, σε όλα τα ματς που έδωσε εκτός από ένα:  Το ματς στην  Τρίπολη. Το μοναδικό που έχασε απόλυτα δίκαια. Δεν υπήρξε άλλο παιχνίδι στο οποίο να μην υπερέχει - στα περισσότερα καταφανώς, σε ένα – δύο μόνο (μεταξύ των οποίων και το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα) στις λεπτομέρειες.

Κι όμως. Με πρόσχημα  το γεγονός ότι δεν είχε κερδίσει ντέρμπι αλλά κυρίως όσα συνέβησαν  εξωαγωνιστικά,, ουδείς ήθελε να δει την πραγματικότητα.

Ας  μιλήσουμε ένα λεπτό για τα ντέρμπι λοιπόν. Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με πολύ καλή εμφάνιση και με ανατροπή στο ΟΑΚΑ, με κακή εμφάνιση, τύχη και ανατροπή στο «Καραϊσκάκης». Ο ΠΑΟΚ έχασε με μέτρια εμφάνιση αλλά καλύτερη του αντιπάλου του στο «Καραϊσκάκης» (και καλύτερη της ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο) και δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με μέτρια εμφάνιση στο ΟΑΚΑ και με υπέρ της στο επίπεδο των εντυπώσεων το γεγονός ότι σκόραρε ενώ έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Από το γκολ –καραμπόλα και μετά, και ενώ η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε, δεν πέρασε το κέντρο Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με κακή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ, χωρίς δικαιολογία.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν ισόπαλοι 0-0 μέχρι το 89ο λεπτό στην Τούμπα – ας μην μπούμε πάλι στη συζήτηση τι έγινε μετά. Σε ένα ματς όπου η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα αλλά γενικά ο ΠΑΟΚ υπερείχε έστω και λίγο στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Και στο οποίο ήταν εμφανές ότι οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν για το 0-0. Κι ωστόσο και πάλι ο ΠΑΟΚ δέχτηκε την κριτική, επειδή δεν «πάτησε» την ΑΕΚ» όπως περίμεναν οι περισσότεροι ενώ οι ουδέτεροι εξήραν  την καρδιά των «Κιτρινόμαυρων» που έμαθαν  το πρωί ότι θα παίξουν  με κόσμο στις κερκίδες (εξαιτίας τη μεταμεσονύκτιας απόφασης Σκουτέρη) και δεν  επηρεάστηκαν – λες και μιλάμε για παιδάκια όχι για ακριβοπληρωμένους επαγγελματίες.

Αντιστρόφως, ουδείς έδωσε  τα εύσημα (ή έστω τα έδωσαν ελάχιστοι) στους παίκτες του ΠΑΟΚ που έπαιξαν τα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια τους δίχως κόσμο και τα κέρδισαν  όλα. Που έμειναν  συγκεντρωμένοι και ενωμένοι, παρά τα όσα τραγελαφικά συνέβαιναν γύρω τους και θα μπορούσαν να τους διαλύσουν. Που μετά από μια τραγική προετοιμασία και ένα μέτριο πρώτο τρίμηνο, συνέχισαν  να πιστεύουν στους εαυτούς τους και να βελτιώνονται κάθε εβδομάδα, αποδίδοντας από ένα σημείο και μετά σπουδαίο ποδόσφαιρο. Και που έπρεπε να ακούνε και από πάνω την γελοία κριτική περί «χαλίφηδων», φιλικών και άλλων αντίστοιχων φαιδρών.

Προσπαθώ τόση  ώρα να σας πω κάτι  απλό.

Η ΑΕΚ πετύχαινε φέτος ένα πράγμα και η περιρρέουσα  ατμόσφαιρα της πίστωνε δέκα.

Ο ΠΑΟΚ πετύχαινε  δέκα και του πίστωναν ένα.

Αν απομονώσουμε το ποδόσφαιρο από όλα τα υπόλοιπα,  ποτέ δεν πίστεψα ότι ο ΠΑΟΚ υστερεί της ΑΕΚ στο παραμικρό. Πίστευα και πιστεύω ότι ήταν καλύτερος.

Δεν είχα ένα πειστικό επιχείρημα να αντιπαραθέσω στις σχετικές συζητήσεις όμως.  Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Όπου, επαναλαμβάνω, ο ΠΑΟΚ δεν πήρε απλώς το Κύπελλο. Ο ΠΑΟΚ πάτησε την ΑΕΚ και αποστόμωσε όσους, με πρόσχημα διάφορες εξωαγωνιστικές αστοχίες, επέμεναν να του στερούν  ό,τι άξιζε αγωνιστικά. Αν  όχι το πρωτάθλημα, τουλάχιστον το χειροκρότημα για την μπαλάρα που έπαιξε.

Ο κυρίαρχος ΠΑΟΚ, όχι ο ΠΑΟΚ που κατεβαίνει για να κλέψει κάτι, ο ΠΑΟΚ που το κατακτά επειδή είναι μια κλάση καλύτερος.

Αυτόν  τον ΠΑΟΚ ονειρευόμουν πάντα. Αυτόν τον ΠΑΟΚ είδα το Σάββατο.

Και κάτι μου λέει ότι αυτόν τον ΠΑΟΚ θα βλέπω από εδώ και εμπρός για καιρό. Όχι στα όνειρά μου, στο χορτάρι. Και οι υπόλοιποι, στους εφιάλτες τους…

sdna
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.