Ads Top

«Στάχτη» το 1/3 των Κυθήρων - Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά (pics)


Εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης το βράδυ της Κυριακής.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι. Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Είκοσι χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής στο νησί που το Σάββατο κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Αν και η εικόνα που υπήρχε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ο κ. Χαρχαλάκης ζήτησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξανε μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.



reader.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.