Ads Top

Γιατί είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να πουλήσει τον Ροντρίγκεζ


Η Γαλατασαράι θέλει τον Γκάρι Ροντρίγκεζ και έχει απλώσει εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του ΠΑΟΚ, προκειμένου να τον δελεάσει.


Οι Τούρκοι θέλουν τον πολυτιμότερο παίκτη του ΠΑΟΚ. Τον ποδοσφαιριστή που προηγείται σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, ο οποίος αποδεδειγμένα φέτος κάνει τη διαφορά.

Τον άνθρωπο που έδωσε στον «Δικέφαλο» ένα σπουδαίο διπλό στο «Αρτέμιο Φράνκι» κόντρα στη Φιορεντίνα, χαρίζοντας του επί της ουσίας την πρόκριση στους «32» του Europa League όταν όλοι τον είχαν ξεγραμμένο, σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της ξεχωριστής αξίας που έχει ο 26χρονος στον φετινό ΠΑΟΚ.

Προσωπικά, κόντρα στην εξαιρετική σεζόν που πραγματοποιεί ο Γκάρι μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι η πραγματική του αξία είναι χαμηλότερη από τα εκατομμύρια που φέρονται να προσφέρουν οι Τούρκοι της «Γαλατά» για την απόκτηση του.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αποδεικνύει την επιτυχία του ΠΑΟΚ να δώσει υπεραξία σε έναν ποδοσφαιριστή του, την οποία δικαιολογημένα και με βάση τις αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου θέλει να καρπωθεί.

Ωστόσο, παρότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, για να μπορεί ένα κλαμπ να βγαίνει κερδισμένο από τέτοιους είδους αγοραπωλησίες, για να μπορεί για την ακρίβεια να είναι σε θέση να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολα διλήμματα όπως αυτό που μπαίνει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με την περίπτωση του Ροντρίγκεζ, θα πρέπει να γνωρίζει που στοχεύει και πως θα πετύχει τους στόχους του.

Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑ για τον ΠΑΟΚ να πουλήσει τον Ροντρίγκεζ.

Από τότε που έχει αναλάβει τις τύχες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης έχουμε κουραστεί να αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους έχουν αποτύχει τα διάφορα αγωνιστικά πλάνα που ακολουθήθηκαν, είτε αυτά υποστηρίχθηκαν όσα θα έπρεπε είτε όχι.

Το βασικό αγωνιστικό πρόβλημα του «Δικεφάλου» είναι πως δεν μπορεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εξελίξει το αγωνιστικό του τμήμα και σταδιακά να ποντάρει πάνω σε μία ομάδα που «χτίζεται» σταθερά, πάνω προσθέτει δηλαδή ποιοτικές πινελιές σε υπάρχοντες ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αποκτώντας σε κάθε μεταγραφική περίοδο 2-3 παίκτες που θα καλύπτουν τα κενά που διαπιστώνονται και θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο ΠΑΟΚ αντ' αυτού μπαίνει στη διαδικασία να αλλάζει συνέχεια μεγάλο μέρος του αγωνιστικού τμήματος, επειδή αλλάζουν συχνά οι τεχνικοί διευθυντές και οι προπονητές του.

Το παράδειγμά του Ροντρίγκεζ είναι φωτογραφικό, κι αποτελεί συνέχεια κι άλλων περιπτώσεων όπως αυτή της πρόσφατης πώλησης του Μακ.

Παίκτες που έρχονται στον ΠΑΟΚ κι αφού προσαρμοστούν κι αρχίζουν να κάνουν τη διαφορά φεύγουν γιατί ήρθε μία πολύ δελεαστική πρόταση.

Αν στον «Δικέφαλο» θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα της ΠΑΕ και να καλύψουν τις ζημιές του υπερβολικά κοστοβόρου αγωνιστικού τμήματος, τότε αυτή η μέθοδος είναι όντως ενδεδειγμένη.

Αν, αντιθέτως, ο στόχος είναι να βρεθεί επιτέλους κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, διαθέτοντας την καλύτερη ομάδα στη Super League και «χτυπώντας» τον τίτλο με όλες του τις δυνάμεις, τότε κάνουν λάθος.

Όπως λάθος έκαναν και στην πώληση του Μακ και άλλων παικτών που έκαναν τη διαφορά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν κορμό πάνω στον οποίο θα συνέχιζαν να έρχονται παίκτες που κάνουν τη διαφορά κι απλά να διορθώνονται μικρές ανορθογραφίες στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. (Ακόμα κι αν ο Μακ είχε προαποφασίσει να φύγει ο ΠΑΟΚ έπρεπε να του δώσει «χρυσό» συμβόλαιο για να πει ότι το πάλεψε).

Αν ο ΠΑΟΚ θέλει κάποια στιγμή να πετύχει τους αγωνιστικούς του στόχους και να κατακτήσει τίτλους, θα πρέπει να θυσιάσει τα εκατομμύρια που θα παρουσιάζονται στον δρόμο του για να διατηρεί στο ρόστερ του παίκτες που κάνουν τη διαφορά.

Για τον «φτωχό» ΠΑΟΚ, στην προ-εποχή Σαββίδη, τα εκατομμύρια της «Γαλατά» θα αποτελούσαν μία οικονομική σωτηρία, την οποία κανείς δε θα μπορούσε να αρνηθεί.

Στον πανίσχυρο οικονομικά «Δικέφαλο», οι Τούρκοι θα πρέπει να εισπράξουν ένα μεγαλοπρεπές «όχι», το οποίο να συνδυαστεί προφανώς κι από έναν διπλασιασμό του συμβολαίου του Ροντρίγκεζ, για να πάρει το μήνυμα κι ο παίκτης ότι εδώ θα πρέπει να μείνει γιατί κάτι καλό έρχεται, γιατί η ομάδα ποντάρει πάνω και σε αυτόν για να πάρει κάποια στιγμή τίτλους και να φέρει τις διακρίσεις που τόσο της λείπουν.

Για μία ομάδα που έχει ξεχάσει πως είναι η χαρά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος, ακόμα κι ενός Κυπέλλου, όπως ο ΠΑΟΚ, είναι απαγορευτική η απώλεια ενός τόσο ποιοτικού για αυτό το ρόστερ του «Δικεφάλου», παίκτη, όπως ο Ροντρίγκεζ.

Αν μπορούσα να συμβουλέψω τον Ιβάν για το τι πρέπει να κάνει στη δελεαστική πρόταση της «Γαλατά» για τον Ροντρίγκεζ θα τον ανάγκαζα να αναρωτηθεί τι θέλει πιο πολύ.

Έναν ΠΑΟΚ που σύντονα θα στεφθεί πρωταθλητής ή ένα κλαμπ που έχει αυξημένα κέρδη από πωλήσεις;

Νομίζω ότι για τον ομογενή επιχειρηματία το πρώτο είναι πολύ πιο σημαντικό, οπότε έχει την ευκαιρία του να δείξει στην πράξη τις προθέσεις του.

Επειδή είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι στο ποδόσφαιρο όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται και στην περίπτωση του Ροντρίγκεζ έρχομαι ενάντια στις αρχές μου, ένας επιπρόσθετος λόγος που θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑ την πώληση του παίκτη, είναι η αδυναμία του ΠΑΟΚ να βρίσκει ποιοτικές λύσεις ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν και στην προκειμένη περίπτωση να αντικαταστήσουν το κενό του Γκάρι.

Αν ο «Δικέφαλος» έμοιαζε στην Πόρτο του Πίντο Ντα Κόστα κι είχε στελέχη με ανάλογη τεχνογνωσία, έχοντας δώσει τα διαπιστευτήρια τους με έμπρακτες αποδείξεις, τότε ενδεχομένως να το σκεφτόμουν και διαφορετικά.

Σήμερα που μιλάμε, παραμένω πολύ καχύποπτος για τη γκάμα επιλογών που έχει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ο Λούμπος Μίχελ, έχοντας δει ότι τα τελευταία χρόνια όποιος αξιόλογος ποδοσφαιριστής (ακόμα κι αν δεν είναι κάποια ιδιαίτερη περίπτωση, απλά βρίσκει τρόπο να ξεχωρίζει στο μέτριο ρόστερ του ΠΑΟΚ) πωλείται, δύσκολα αντικαθίσταται με κάποιον ισάξιο.

Για να σταματήσει ο ΠΑΟΚ να κυνηγάει την... ουρά του και για να μπορέσει να ξεφύγει από την εκνευριστική στασιμότητα που τον χαρακτηρίζει, παρότι δαπανώνται εκατομμύρια για να κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να σεβαστεί βασικές αγωνιστικές αρχές.

Θα πρέπει να διατηρήσει για κάποια χρόνια έναν κορμό και να δημιουργήσει μία ομάδα που σε 2-3 χρόνια θα του δώσει κάτι. Ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, έναν τίτλο.

Ύστερα μπορεί να ξεκινήσει να πουλάει ποδοσφαιριστές που θα έχουν πάρει υπεραξία, αποδομώντας το προηγούμενο και ξεκινώντας να «χτίσει» το επόμενο πλάνο του.

Ωστόσο, η επιλογή να «πλήττονται» τα διάφορα αγωνιστικά πρότζεκτ την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κι ενώ αποδεδειγμένα ο ΠΑΟΚ υστερεί λόγω έλλειψης ποδοσφαιρανθρώπων που ηγούνται του αγωνιστικού τμήματος με ικανότητα και προσωπικότητα, είναι εγκληματική.

Για όλα τα παραπάνω είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να πουληθεί ο Ροντρίγκεζ, ακόμα κι αν επιστρέψει στην Τούμπα ο Βιεϊρίνια ή ο Στοχ.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και τον Ροντρίγκεζ, αλλά και την επιστροφή του Βιεϊρίνια. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα κάνει τη διαφορά. Αλλιώς ο Σαββίδης θα συνεχίσει να σκορπάει τα εκατομμύρια του, πληρώνοντας ακριβά το γεγονός ότι θέλησε να γλιτώσει κάποια χρήματα, ή για την ακρίβεια να κερδίσει κάποια από αυτά που βάζει μέσα από μία επιτυχημένη πώληση.

Θα πρέπει στον ΠΑΟΚ να καταλάβουν ότι για να πάρουν το πρωτάθλημα θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά κι από το να πληρώνουν δεξιά κι αριστερά συμβόλαια σε... καραβιές νέων παικτών, προτιμότερο θα ήταν να κρατούν, όσο ακριβό κι αν είναι το τίμημα, παίκτες που έχουν αποδείξει ότι αξίζουν.

Η απόφαση για την πώληση του Ροντρίγκεζ είναι εύκολη, αρκεί αυτοί που θα αποφασίσουν και κυρίως ο μεγαλομέτοχος να ξέρουν τι θέλουν.

Υ.Γ. Με βάση το ρεπορτάζ μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν έχει δείξει στον Ροντρίγκεζ ότι μπορεί να φτάσει τα χρήματα που του δίνει η «Γαλατά» (πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ) για να του διώξει τις σκέψεις φυγής. Όλα δείχνουν μία πολύ πιθανή πώληση του παίκτη. Μακάρι να υπάρξει ανατροπή και να αποφευχθεί το... ΕΓΚΛΗΜΑ!

paok24.com 
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.