Ads Top

Οι απίθανες ιστορίες με τους Αιγύπτιους στον ΠΑΟΚ!


Ο Αμρ Ουάρντα έγινε ο όγδοος Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής, που θα φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα και η FORZA ετοίμασε ένα πολύ ωραίο θέμα για τους παίκτες από την Αίγυπτο που φόρεσαν την φανέλα του ΠΑΟΚ.


Ο Δικέφαλος έφερε στη Θεσσαλονίκη κατά σειρά τους Μαγκντί Τολμπά (1989-93), Μοχάμεντ Ελ Τάχα (1989-92),  Ιμπραϊμ Χασάν (1990-91), Χοσάμ Χασάν (1990-91), Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι (1999-2000), Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ (2004-07), Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ  Σικαμπάλα (2005-07). Σχεδόν όλοι τους είχαν πολλά περισσότερα κοινά, εκτός από τη πατρίδα τους.

ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

Ίσως βέβαια να ήταν όλα διαφορετικά αν δεν ερχόταν στη Θεσσαλονίκη το 1989 ο Μαγκντί Τολμπά, ένα «ταχυδακτυλουργός» της μπάλας, ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν ποτέ από το κατώφλι της Τούμπας.  Δέκα χρόνια μετά τον Μαγκντί ήρθε  ο Αμπντελ Σατάρ Σάμπρι, που όταν έπαιρνε την μπάλα στα πόδια, αυτή ήταν σαν να… κολλούσε πάνω του αλλά και ο Σικαμπάλα. Τελικά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, εκτός από το ποδόσφαιρο, στη μνήμη όλων των φιλάθλων, έμειναν και για τα… χαλιά στα αποδυτήρια, τις προσευχές μέσα στο γήπεδο, την αναστάτωση και τον χαβαλέ που δημιουργούσαν οι αντιδράσεις τους.  Μικρές και αρκετές ιστορίες τις οποίες σας της παρουσιάζει σήμερα η FORZA.

ΕΛ ΣΑΓΕΝΤ ΤΑΧΑ

Λίγοι θυμούνται ότι από τον ΠΑΟΚ πέρασε ο Ελ Σαγέντ Τάχα. Ο ποδοσφαιριστής αυτός, είναι ο μοναδικός Αιγύπτιος, που δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στους ασπρόμαυρους. Έπαιζε σέντερ φορ και αγωνίστηκε σε μόλις τέσσερις αγώνες. Ήταν μία μεταγραφή, άκρως αποτυχημένη. Όταν πρωτοήρθε στην Τούμπα, κάποιοι παρατήρησαν πως το ένα πόδι του, ήταν πιο κοντό από το άλλο. «Καλά πως τον φέρατε αυτόν εδώ, δεν είδατε ότι το ένα πόδι του είναι πιο μικρό από το άλλο;», έλεγαν  κάποιοι χαριτολογώντας, στους ανθρώπους του Δικεφάλου.

ΑΡΠΑΞΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Ο ΠΑΟΚ είχε φέρει το 1990 τα δίδυμα αδέρφια Ιμπραΐμ και  Χοσάμ Χασάν. Οι δύο τους ήταν παικταράδες, μεγάλα ονόματα στην Αίγυπτο. Ο πρώτος όμως ήταν… θεόμουρλος και πολύ νευρικός! Πιανόταν στα χέρια με την πρώτη αφορμή. Μία φορά μάλιστα, γλίτωσε τη σύλληψη! Ο Κλεάνθης Βαλαρούτσος μάχιμος στο ρεπορτάζ εκείνη την εποχή, θυμίζει το περιστατικό στη FORZA: «Ο ΠΑΟΚ έπαιζε στη Λάρισα όταν έγινε ένας μεγάλο καυγάς ανάμεσα στους παίκτες ενώ είχαν εμπλακεί και οπαδοί. Πρωτεργάτης της φασαρίας ήταν ο Ιμπραΐμ Χασάν, που όταν ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον ηρεμήσει, αυτός πήρε το καπέλο του και το πέταξε κάτω! Ο διαιτητής έγραψε στο φύλλο αγώνα, πως το νούμερο «2» έκανε το επεισόδιο. Όταν λοιπόν πήγε η αστυνομία στο πούλμαν της αποστολής του Δικεφάλου, να συλλάβει τον Ιμπραΐμ Χασάν, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έκρυψαν τον Ιμπραΐμ και παρουσίασαν τον δίδυμο αδερφό του, Χοσάμ! Στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας, πήγε τελικά ο Χοσάμ Χασάν, ο Μητσιμπόνας ως αρχηγός και ο Μιχαηλίδης ως γενικό αρχηγός. Πέρασαν όλο το βράδυ εκεί και τελικά γλίτωσε ο Ιμπραϊμ το αυτόφωρο, αφού ο Χοσάμ Χασάν φορούσε το εννιά και όχι το δύο όπως είχε γράψει ο διαιτητής».

ΤΟΥΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ

Οι ιστορίες που έζησαν οι άνθρωποι του Δικεφάλου, όταν ταξίδεψαν στην Κύπρο για να αποκτήσουν τους Χοσάμ και Ιμπραΐμ Χασάν, θυμίζουν παλιές ασπρόμαυρες κωμικές ταινίες. Για λογαριασμό του ΠΑΟΚ στην Αίγυπτο πήγαν οι Καλύβας και Κατέρογλου. Οι δύο τους είχαν ραντεβού με τα αδέρφια Χασάν σε ένα εστιατόριο αλλά ενώ είχαν περάσει τρεις ώρες, δεν είχαν εμφανιστεί. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σηκώθηκαν να φύγουν, αλλά ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, που γνώριζε τον λόγο της παρουσίας τους, τους συμβούλεψε να περιμένουν και άλλο, καθώς οι τρεις ώρες καθυστέρησης δεν ήταν μεγάλη για τους ρυθμούς των ανθρώπων εκεί. Ήταν κάτι συνηθισμένο! Τελικά οι ποδοσφαιριστές ήρθαν και συμφώνησαν. “Την ημέρα της πτήσης για Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο περίμεναν ο Καλύβας με τον Κατέρογλου τους παίκτες, αλλά αυτοί πάλι καθυστέρησαν. Ένα ολόκληρο αεροπλάνο τους περίμενε! Τελικά ο Ιμπραΐμ και ο Χοσάμ Χασάν εμφανίστηκαν μαζί με καμιά 50άρια άτομα και πολλές καρότσες και βανάκια που ήρθαν στο αεροδρόμιο να τους ξεπροβοδίσουν. Έκαναν ομολογούμενος πολύ θόρυβο και τους αγχωμένους ιθύνοντες των ασπρόμαυρων, να μένουν αρχικά άφωνοι με το σκηνικό αλλά να γελάνε χρόνια μετά, όταν το έφερναν στη μνήμη τους!», αναφέρει ο Κλεάνθης Βαλαρούτσος.

ΜΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Το 1989 ο Δικέφαλος έκανε προετοιμασία στο Λεμπένσκι Βιρ της Γιουγκοσλαβίας. Στο ίδιο μέρος βρισκόταν για το ίδιο λόγο και η Ζάμαλεκ.
Ο δημοσιογράφος Κλεάνθης Βαλαρούτσος θυμάται: «Το καλοκαίρι του 1989 ο ΠΑΟΚ έκανε προετοιμασία στο Λεμπένσκι Βιρ της Γιουγκοσλαβίας, Στο ίδιο μέρος ήταν και η αιγυπτιακή Ζάμαλεκ. Πριν την προπόνηση του Δικεφάλου, είχε προπόνηση η Ζάμαλεκ και ο Ρομπ Γιάκομπς προπονητής του ΠΑΟΚ, μαζί με τον βοηθό του Μπάμπη Μιχαϊλίδη  είδαν έναν πιτσιρίκο να παίζει με γύψο στο χέρι και να κάνει πράγματα και θαύματα! Οι δύο τους κοιταχτήκαν αφού δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν.  Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μαγκντί Τολμπά! Όταν τελείωσε η προπόνηση ο Γιάκομπς ρώτησε του Αιγύπτιους, αν πουλάνε τον ποδοσφαιριστή και η απάντηση τους ήταν απρόσμενη: Δεν ξέρουμε! Βλέπετε δεν είχαν πουλήσει ποτέ ξανά κάποιον παίκτη! Τελικά ο τότε πρόεδρος των «ασπρόμαυρων»,  Θωμάς Βουλινός τον πήρε μαζί του στη Θεσσαλονίκη με 80.000 δολάρια» .

ΔΙΕΚΟΠΤΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ο Αιγύπτιος «ζογκλέρ» έδωσε τα διαπιστευτήριά του μέχρι το 1993, αλλά εκτός από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, έχει μείνει στην ιστορία και για το χαλί που κουβαλούσε μαζί του σε κάθε αγώνα! Ο Μαγκντί ήταν φανατικά θρήσκος και δεν έχανε με τίποτα την προσευχή του. Έτσι ο παίκτης του ΠΑΟΚ, έπαιρνε πάντα μαζί του ένα χαλί και το… έστρωνε στα αποδυτήρια για να προσευχηθεί. Όταν το πρωτοείδαν οι Έλληνες συμπαίκτες του πραγματικά… συγκλονίστηκαν και αρχικά νόμιζαν ότι τους έκανε πλάκα. Αργότερα οι ποδοσφαιριστές, κατάλαβαν πως για τον Μαγκντί το ποδόσφαιρο και η θρησκεία ήταν πάνω απ΄ όλα και φυσικά σέβονταν την επιθυμία του. Το απίστευτο είναι πως ο Αιγύπτιος κουβαλούσε το χαλί του ακόμα και στα εκτός έδρας ματς! Όταν ήρθαν και οι άλλοι δύο συμπατριώτες του ο Χοσάμ και ο  Ιμπραΐμ Χασάν, διέκοπταν την προπόνηση τους, για να πάνε να προσκυνήσουν σε μία γωνία. Άπλωναν τα χαλιά τους και έκαναν την προσευχή τους ακόμα και μέσα σε βροχές η χιόνια. Είχαν όμως και κόντρα μεταξύ τους, καθώς ο Μαγκντί έπαιρνε λιγότερα χρήματα από τους δύο που ήταν μεγάλα αστέρια στην πατρίδα τους, κάτι που δεν ήταν δίκαιο, με βάση την προσφορά του Τολμπά στον ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΠΡΙ

Η… νέα γενιά των Αιγυπτίων είχε και αυτή τα… περίεργα της. Ο Σάμπρι μετά από κάθε ματς έπεφτε στα γόνατα και προσευχόταν. Όταν ο ΠΑΟΚ έχανε, έκλαιγε μέσα στο γήπεδο! Όλοι τους στο ραμαζάνι είχαν θέματα με την διατροφή τους και τις δυνάμεις τους στις προπονήσεις. Ο Μέγκαχεντ βέβαια μέσα στο γήπεδο ήταν θηρίο. Άλλωστε τον βοηθούσε και το σώμα του για τις προσωπικές μονομαχίες. Ωστόσο ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, σχεδόν πάντα πριν τους αγώνες έκανε εμετό λόγω του πολύ άγχους που είχε! Όσο για τον Σικαμπάλα; Έμεινε στην ιστορία για το σύνθημα «Μάθε λίγη μπάλα στον Ριβάλντο, Σικαμπάλα» και για το γεγονός ότι υπέγραψε συμβόλαιο με δύο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ, να δικαιώνεται  αφού το 2008, του επιδικάστηκαν 990.000 ευρώ από το CAS. Μεγάλος μπαλαδόρος, αλλά μυαλό κουκούτσι, έφυγε με άδεια για το ελληνικό Πάσχα και δεν γύρισε ποτέ!

*sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.