Ads Top

Νοοτροπία πρωταθλητή!


Ξέρει να κερδίζει! Ο Ολυμπιακός με ανατροπή που δείχνει το μέταλλο πρωταθλητή πήρε νίκη (2-1 τον Αστέρα στο 93') που καθαρίζει κι άλλο τον δρόμο προς τον τίτλο με γκολάρα Φορτούνη και... μπάζερ μπίτερ Μάριν.


Με πολύ έντονη πίεση στην αντίπαλη άμυνα και τη συνηθισμένη του διάθεση να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα ξεκίνησε το ματς ο Ολυμπιακός στα πρώτα λεπτά, όμως η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν για την ομάδα του Μπέντο. Από την πλευρά του, ο Αστέρας Τρίπολης έδειξε και αυτός εξ αρχής διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο και να μην κλειστεί στην άμυνά του, με τον Ελευθερόπουλο να στήνει υποδειγματικά την ομάδα του και στόχο να εκμεταλλευθεί τις «χτυπητές» αδυναμίες του φετινού Ολυμπιακού. Ποιες ήταν αυτές; Το χαρακτηριστικά αργό κέντρο άμυνας και η εμφανέστατη αδυναμία του να αναπτυχθεί αλλά και να αμυνθεί αποτελεσματικά στον άξονα όταν δεν παίζει ο Μιλιβόγεβιτς. Πράγματα που αποδείχθηκαν επί χόρτου από το πρώτο 45λεπτο.

Η πρώτη καλή φάση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι ήταν το δυνατό σουτ του Φορτούνη εκτός περιοχής στο 2ο λεπτό μετά από κόρνερ του Μαρτίνς, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Ντοναρούμα. Σε αυτό το πρώτο πεντάλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» πλαγιοκόπησαν την άμυνα του Αστέρα σε 2-3 περιπτώσεις και κέρδισαν αντίστοιχα κόρνερ, χωρίς όμως να τα εκμεταλλευθούν.

Ο Ολυμπιακός τη μπάλα, ο Αστέρας τις φάσεις

Μετά από αυτά τα πρώτα πιεστικά λεπτά των γηπεδούχων, ο Αστέρας προσπάθησε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια του και αντίστοιχα να «χτυπήσει» πάνω στα αργά στόπερ των Πειραιωτών με συνεχείς κάθετες και διαγώνιες μπαλιές στην πλάτη τους και προς τους τρεις τις επίθεσης που έπαιζαν μόνιμα στο όριο του οφσάιντ. Οι γηπεδούχοι βρήκαν τις προϋποθέσεις για 2-3 καλές φάσεις στο πρώτο τέταρτο, όμως οι «ερυθρόλευκοι» αμυντικοί σε πρώτη φάση έκοψαν τις προσπάθειες των παικτών του Ελευθερόπουλου. Κάτι που όμως δεν θα συνεχιζόταν για πολύ...

Ο Ολυμπιακός είχε ένα ακόμη καλό δίλεπτο από το 10' ως το 12' και δύο τελικές με το σουτ άουτ του Μανθάτη και την κεφαλιά του Μποτία που έδιωξε ενστικτωδώς σε κόρνερ ο Ντοναρούμα. Μετά από αυτές τις δύο φάσεις όμως και παρότι διατηρούσε την κατοχή της μπάλας, μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός επί της ουσίας κατάφερε να πλησιάσει με αξιώσεις την εστία του Ντοναρούμα σε μονάχα μία άλλη περίπτωση. Ήταν η φάση του 34' όταν μετά από ωραία ενέργεια και σέντρα του Σεμπά, ο Καμπιάσο δεν κατάφερε να σουτάρει σωστά στην κίνηση.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Με εξαίρεση την παραπάνω φάση, όλο το υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο άνηκε στον Αστέρα που ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερνε να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις αδυναμίες του αντιπάλου. Σε μια από αυτές τις πολλές κάθετες μπαλιές στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας, στο 26', ο Αστέρας κέρδισε το πέναλτι που τον έβαλε μπροστά στο σκορ. Τη μπαλιά υποδέχθηκε ο Μάσα ο οποίος πρόλαβε και πλάσαρε τον Λεάλι και παρότι ο Βιάνα έδιωξε με το κεφάλι, ο Ιταλός γκολκίπερ έκανε πέναλτι στον Αργεντινό την ώρα της εξόδου του. Ο Βάτσιος το υπέδειξε αμέσως, ο Μάσα ανέλαβε να το εκτελέσει και δεν αστόχησε γράφοντας το 0-1.

Παραλίγο... κατάρρευση

Αν η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν μία φορά ασταθής στο 0-0, το γκολ του Αστέρα την αποδιοργάνωσε πλήρως. Στο 37', σε μια τραγική συνολικά αμυντική αντίδραση των γηπεδούχων, Μποτία και Λεάλι έκαναν συνεχόμενα λάθη που δεν στοίχισαν το 0-2 στις λεπτομέρειες αφού οι παίκτες του Αστέρα δεν κατάφεραν να σουτάρουν σε κενή εστία! Ένα μόλις λεπτό μετά, νέα κόντρα των φιλοξενούμενων, νέα μπαλιά στη πλάτη της άμυνας που πέρασε από τον Βιάνα, με τον Ντε Λα Μπέγια που είχε αντιληφθεί τι επρόκειτο να συμβεί να κόβει σωτήρια τον Καλτσά πριν σουτάρει. Στην τελευταία φάση του ημιχρόνου, στις καθυστερήσεις, Φιγκέιρας και Μποτία... κουτούλησαν στην περιοχή μετά από σέντρα, η μπάλα στρώθηκε στον Τσιλιανίδη ο οποίος όμως αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής.

Βελτιωμένος σε όλες τις γραμμές

Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα... κατάφερνε να είναι χειρότερος στο δεύτερο ημίχρονο και όντως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν από τα αποδυτήρια πιο αποφασισμένοι και με διάθεση να γυρίσουν γρήγορα το ματς ασκώντας και πάλι πολύ μεγάλη πίεση στον αντίπαλο με σταθερά γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

Αντίστοιχα, η ομάδα του Μπέντο κατάφερε να βρει γρήγορα και τις ευκαιρίες μπροστά στην αντίπαλη εστία. Η πρώτη στο 48' όταν ο Καρντόσο αστόχησε με το κεφάλι από κοντά, έπειτα από σέντρα του Μανθάτης. Ένας Μανθάτης ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν μακράν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού σε αυτό το ματς, με πολλές καλές επιθετικές προσπάθειες και άριστη κάλυψη της πλευράς του σε θέση άμυνας.

«Οβίδα» Φορτούνη

Κοντά στο γκολ έφτασαν οι γηπεδούχοι και στο 51' όμως ο Ντοναρούμα έκανε μεγάλη απόκρουσε σε καρφωτή κεφαλιά του Βιάνα. Τελικώς, στην τρίτη του φάση στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση. Αυτό συνέβη στο 54' όταν ο Φορτούνης έφυγε στην αντεπίθεση, έκανε σωστή κίνηση στον χώρο και με ένα τρομερό δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στο «Γ» της εστίας του Ντοναρούμα που δεν είχε καμία τύχη να αποκρούσει. Αυτό ήταν το 6ο γκολ του Τρικαλινού χαφ απέναντι στον Αστέρα στο Καραϊσκάκη!

Σε γενικές γραμμές και άσχετα με το ότι ισοφάρισε νωρίς, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος στην επανάληψη σε όλες τις γραμμές και κυρίως πολύ πιο συμπαγής σε θέση άμυνας περιορίζοντας και τα ατομικά λάθη. Μοιραία, ο Αστέρας δεν κατάφερε να φύγει με αξιώσεις στην κόντρα παρά μόνο σε 1-2 περιπτώσεις. Όπως στο 65' όταν η κίνηση των φιλοξενούμενων ολοκληρώθηκε με ένα πλασέ άουτ του Τσιλιανίδη και ενώ αυτή τη φορά η άμυνα του Ολυμπιακού είχε προλάβει να γυρίσει στη θέση της.

Φουλ επίθεση, φάσεις και ανατροπή!

Μπαίνοντας πλέον στο τελευταίο μισάωρο, ο Ολυμπιακός έπαιξε φουλ επίθεση, με τον Αστέρα να έχει κλειστεί αντίστοιχα πλήρως στην περιοχή του. Σαν συνέπεια, οι Πειραιώτες βρήκαν τους χώρους και δημιούργησαν όσες φάσεις χρειάστηκε για να φτάσουν στην ανατροπή και τη νίκη.

Αρχικά στο 73' όταν ο Ντοναρούμα μπλόκαρε σταθερά το σουτ του Φορτούνη από καλή θέση, με τον επιτελικό του Ολυμπιακού αντίθετα να σουτάρει λίγο άουτ από απευθείας φάουλ στο 77'. Άλλα δύο λεπτά μετά, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν εξαιρετική αντεπίθεση με Ντε Λα Μπέγια, Φορτούνη και Μάριν, με τον Ντοναρούμα να σώζει και πάλι δύσκολα το σουτ του Γερμανού που μόλις είχε μπει στο ματς.

Η πίεση των πρωταθλητών συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και επόμενη φάση το νέο σουτ άουτ του Φορτούνη λίγο έξω από την περιοχή, στο 82'. Εξαιρετική ευκαιρία είχε και ο Ιντέγε στο 87', όμως ο Νιγηριανός αστόχησε με δύσκολη κεφαλιά-ψαράκι από το ύψος της μικρής περιοχής. Τελικά, η ομάδα του Μπέντο έφτασε στη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ντε λα Μπέγια υποδέχθηκε μπαλιά μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, ο Ντοναρούμα απέκρουσε προσωρινά όμως ο Μάριν πήρε το «ριμπάουντ και από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Πως ξεκίνησαν

Με το παραδοσιακό εδώ και χρόνια για τους «ερυθρόλευκους» 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο Πάουλο Μπέντο, με τον Λεάλι κάτω από τα δοκάρια, Ντε Λα Μπέγια και Φιγκέιρας αριστερά και δεξιά στην άμυνα αντίστοιχα και δίδυμο κεντρικών αμυντικών τους Μποτία και Βιάνα. Στα αμυντικά χαφ ξεκίνησαν οι Καμπιάσο – Μαρτίνς, δεκάρι ο Φορτούνης, δεξιά στην επίθεση ο Μανθάτης, αριστερά ο Σεμπά και στην «κορυφή» ο Καρντόσο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος -επίσης σε σχήμα 4-2-3-1- ξεκίνησε τον Ντοναρούμα στο τέρμα, δεξί μπακ τον Ίγκορ, αριστερό τον Γιαννούλη και στόπερ τους Σελίν – Μπέρτο. Δημούτσος και Ελίνι ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, μπροστά τους επιτελικός ο Μάσα, αριστερό εξτρέμ ο Τσιλιανίδης, δεξί ο Καλτσάς και σέντερ φορ ο Μανιάς.

Το ταμείο του αγώνα

Ένας τραγικός στο πρώτο ημίχρονο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στο να μείνει εκτός αγώνα οριστικά από νωρίς με ένα πιθανό δεύτερο γκολ του Αστέρα, όμως οι φιλοξενούμενοι έχασαν τις ευκαιρίες τους για να «τελειώσουν» το ματς. Στην επανάληψη, οι πρωταθλητές ήταν «άλλη» ομάδα, έκαναν στο γήπεδο αυτά που έπρεπε -τα βασικά- για να βγάλουν την ποιότητά τους και να δημιουργήσουν απαιτούμενο αριθμό ευκαιριών προκειμένου αντίστοιχα να αξιοποιήσουν δύο από αυτές και να φτάσουν στη νίκη.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Εξαιρετικός ήταν για τον Ολυμπιακός ο Γιώργος Μανθάτης, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η απόδοση των Φορτούνη, Σεμπά και Ντε Λα Μπέγια. Μεγάλη... επιστροφή και για τον Μάριν ο οποίος έδωσε πνοή στην επίθεση της ομάδας του και φυσικά πέτυχε το γκολ της νίκης.

Ο χειρότερος του αγώνα

Ο Μπέρτος. Ήταν ο αδύναμος κρίκος της άμυνας του Αστέρα, πάντα δεύτερος στις επεμβάσεις του, ενώ είχε πολλές άτσαλες επεμβάσεις περισσότερο στο πρώτο μέρος. Τέλος, χρεώνεται και τη φάση του δεύτερου γκολ καθώς άργησε χαρακτηριστικά να διώξει τη μπάλα και έδωσε την ευκαιρία στον Μάριν να σκοράρει ένα εύκολο γκολ.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Σχεδόν άριστος ο Βάτσιος, με εξαίρεση ένα διάστημα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Κι αυτό δίνει επιπλέον αξία στη νίκη του Ολυμπιακού καθώς δεν υπήρξε καμία ώθηση από τον διαιτητή στην ανατροπή του σκορ. Σωστό το πέναλτι που έδωσε στον Αστέρα, σωστά δεν δίνει επίσης πέναλτι υπέρ του Καρντόσο στη φάση του 13'.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): εάλι, Μποτία, Βιάνα, Φιγκέιρας, Ντε λα Μπέγια, Καμπιάσο (64' Ανδρούτσος), Μάρτινς, Φορτούνης, Μανθάτης (79' Μάριν), Σεμπά, Καρντόσο (71' Ιντέγε).

Αστέρας Τρίπολης (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Ντοναρούμα, Γιαννούλης, Μπέρτος, Σελίν, Τσιλιανίδης, Ιγκόρ, Τσουκαλάς, Δημούτσος (78' Ιωαννίδης), Καλτσάς, Μάσα (60' Φαρίνια), Μανιάς (67' Χαμντανί).

Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)

Βοηθοί: Εμμανουήλ Καλφάκης (Χανίων), Ιωάννης Μπετσόγλου (Κορίνθιας)

Τέταρτος: Κωνσταντίνος Αντωνίου (Αθηνών)

*sdna.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.